Zápasové menu

Litoměřicím se v odvetě proti Benátkám nad Jizerou dařilo od samého začátku. Hned v druhé minutě první třetiny se dostal Stadion do vedení zásluhou Jiřího Jebavého. V závěru třetiny přišly ještě další dva góly. Na 0:2 zvýšil David Šesták, pouhou minutu poté se ale domácí dokázali také gólově prosadit a snížili na 1:2. Ve druhé periodě přišlo stejně jako v té první mnoho vyloučení. Tým Benátek využil jednu z přesilových her a srovnal skóre, Litoměřičtí se ale ničeho nezalekli a o pár minut později hostům vedení vrátil Dominik Málek. Ve třetí třetině se náskok Stadionu zvýšil hned o dvě branky. První vstřelil Jan Strejček a o další gól se zasloužil Josef Stříbrný. Litoměřice tak Benátkám nasázely hned pět branek a oplatily jim tak těsnou prohru z minulého vzájemného přípravného utkání.

Přípr.

2:5

1:2, 1:1, 0:2

HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 20. Bittner (Psota, Havlín), 31. Jeník (Bittner, Psota) – 2. Jebavý (Stříbrný, Dvořák), 19. Šesták (Stříbrný), 37. Málek (Kantner), 54. Strejček (Smetana, Stříbrný), 59. Stříbrný (Pilař). Rozhodčí: Wagner – Horažďovský, Kettner. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5.

HC Benátky nad Jizerou: Kořenář (Hosnedl) – Husa, Kunst, Havlín, Bednář, Tržický, Maier – Wiencek, Chrtek, Bělohorský – Jeník, Bittner, Psota – Juščák, Nezbeda, Burda – Šír, Chlum.

HC Stadion Litoměřice: Michajlov (Wolf) – Málek, Smetana, Jebavý, Jeřábek, Šesták, Strejček – Kantner, Miškář, Pilař – Stříbrný, Šimeček, Dvořák – Řehoř, Komárek, Jirásek – Zajan, Hanták, Pšenička.

Autor reportáže: Věra Novotná

Hosté z Litoměřic šli do vedení hned ve druhé minutě zápasu. Kořenář lehce škrtl puk, který vylétl z hole Jiřího Jebavého, ale zabránit mu v cestě do branky nedokázal. Benátky se snažily rychle odpovědět, avšak Havlín trefil pouze prvního stojícího hráče. Patra trenéra Kudrny ale pokračovala v tlaku, v cestě však stál brankář Michaljov. Zvýšit vedení mohl litoměřický Miškář, jenž obelstil obrannou dvojici Benátek a vystrašil Kořenáře svoji střelou, která poskakovala po ledě. Šancí přibývalo, gólu však nikoliv. Skóre se měnilo až ve třetí přesilové hře Kališníků. Kombinací se puk dostal až k Davidu Šestákovi, jenž se z bezprostřední blízkosti nemýlil a procpal kotouč mezi betony benáteckého gólmana. V poslední minutě první třetiny se ale Benátečtí přece jen dočkali. Ladislav Bittner snížil v signalizované výhodě na 1:2 z pohledu domácích.

V prostřední části tempo hry opadlo, tribuny zvedl ze sedaček až Havlín, který zachytil rozehrávku Litoměřic a nahodil na Michaljova. Nikdo z Benáteckých ale nebyl na brankovišti dost důrazný. Následně se do slibné šance dostal i domácí Chrtek, jehož šanci zhatila hokejka litoměřického strážce branky. Vyrovnat mohli domácí i po akci jdoucí po ose Psota-Jeník-Bittner, ale ani tato šance neskončila gólem. Radost však přinesla hned situace následující, při níž Jan Jeník dostal puk na brankoviště a pod padajícím obráncem jej procpal do branky. Dvougólový večer mohl dnes zažít mladý Jan Jeník, ale slibně se rozjíždějící akci mu zkazila lapačka litoměřického brankáře, která vyrazila puk do bezpečných míst. Tři minuty před koncem Kališníci opět vedli. Při hře 4 na 4 rozehrál domácí brankář za svou svatyni, avšak Litoměřice velkým tlakem vybojovaly kotouč, který se dostal mezi kruhy k osamocenému Dominiku Málkovi, ten propálil Kořenáře a určil stav po druhé třetině na 3:2 pro hosty.

Třetí dějství bylo pro domácí všechno nebo nic. Na ledě všichni nechávali všechny síly, které jim zbyly, a přibývalo také osobních soubojů. Při jednom z útočných výletů přišly Benátky na chvíli o Tomáše Havlína, který se proletěl vzduchem po srážce se soupeřem a s bolestivou grimasou odjel na střídačku. Před Kořenářem bylo rovněž horko, hned tři litoměřičtí hráči měli na dostřel odkrytou branku, ale obrovské klubko těl zabránilo puku v projití do branky. Kališníci mohli pojistit své vítězství, když zachytili Havlínovu rozehrávku a Pilař se ocitl nikým nehlídán mezi kruhy. Tváří v tvář Kořenářovi neuspěl. Čím blíže byl konec zápasu, tím více byla cítit nervozita na obou stranách. Benátecký kotlík však neutichal a hnal domácí za opětovným vyrovnáním. Vyslyšet ho mohl Maier, ale trefil prvního bránícího hráče. Snahu Benátek potvrdilo i sólo Wienceka v oslabení, ani ono však nemělo sladkou gólovou tečku. Těsně po vypršení přesilové hry ale Kališníky uklidnil Jan Strejček střelou z vrcholu kruhů, která zapadla za rameno Kořenáře. Ani tato akce ale nebyla ze strany Kališníků poslední. Minutu před vypršením časového limitu využil chyby v rozehrávce Josef Stříbrný, jenž gólem mezi betony brankáře pečetil konečné skóre na 5:2 pro Litoměřice.

Ohlasy k utkání

Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): Bylo to celkem vyrovnané utkání. Soupeř hrál dneska rozhodně jednodušeji než my. My jsme hráli komplikovaně a mrzí nás, že jsme celý zápas dotahovali. To nás stálo spoustu sil. Trošku se nám nepovedla třetí třetina, kdy jsme se za stavu 2:3 vůbec nedostali k tomu, abychom soupeře zatlačili a dostali ho do problémů. Byla to naše nejslabší třetina. Myslím si, že soupeř nám dneska dal lekci z jednoduchosti. My jsme se na všechno hrozně nadřeli.

Miloš Říha ml. (HC Stadion Litoměřice): Dnes se mi z naší strany vůbec nelíbila první třetina. Od druhé třetiny jsme se ale zlepšili, neztráceli jsme zbytečně kotouče, jako v první části. Jsem spokojen, že jsme konečně vstřelili nějaké branky, i když je dali především obránci. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli, protože jsme měli více ze hry. Mrzí mě závěr tohoto utkání. Na mysli mám zranění našeho hráče od domácího hokejisty, které bylo naprosto nesmyslné. To je to, co se mi na dnešním utkání nelíbí.