Zápasové menu

Zejména druhá třetina rozhodla o vítězi dnešního utkání. V té se Litoměřicím dařilo využívat šance, na rozdíl od třetiny první. V té sice měli plno příležitostí, gólman Havířova dokázal držet svůj tým nad vodou. Přesto nakonec padl a pustil za svá záda hned čtyři góly. Litoměřice se tak po nezdaru v Edenu vracejí na šesté místo tabulky.

26. kolo

4:1

1:0, 3:0, 0:1

HC Stadion Litoměřice - AZ Heimstaden Havířov

Branky a nahrávky: 20. Řehoř (Stříbrný, Šimeček), 23. Šimeček (Jebavý, Jandus), 27. Bílek (Veselý, Buchtela), 33. Pavlas (Bílek, Veselý) - 44. Rác (Fronk, Sikora). Rozhodčí: Škrobák, Kostourek - Ševic, Votrubec. Vyloučení: 5:9, navíc Kalus 5 + OK, Matai - 10 min OT (oba HAV) . Využití: 1:1. Diváci: 1144. Střely na branku: 30:20. Zblokované střely: 9:15. Vhazování: 35:31. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

HC Stadion Litoměřice: Klouček – Pavlas, Jeřábek, Smetana, Buchtela, Jebavý, Jandus – Kusý, Veselý, Bílek – Helt, Hanták, Kantner – Řehoř, J. Šimeček, Stříbrný – Havelka, Pilař, Dvořák.

AZ Heimstaden Havířov: Bláha (33. K. Šimeček) – Krisl, Dudek, Puzič, Drtil, Chroboček, Havel – Gřeš, Matai, Kanko – Fronk, Rác, Sikora – Kalus, Hudeček, Kotala – Bambula, Pořízek, Maruna.

Do první periody vstoupili aktivněji hosté, kteří velmi rychle atakovali branku Milana Kloučka. To se změnilo hned v úvodní přesilovce. V ní se sice dlouho Litoměřice hledaly, v její čtvrtině se dostaly do útočného pásma, odkud se je již havířovským nepodařilo vytlačit. Utkání bylo okořeněno šarvátkou v 5. minutě. Martin Havelka byl zprvu podporován Radkem Pilařem, ovšem poté, co Pilař musel čelit krvavému zranění, vydal se Havelka do souboje s Davidem Chrobočkem sám. Oba dva si nakonec odnesli dvouminutové tresty za hrubost. Během hry čtyři na čtyři měl asi největší šanci Jan Veselý, který se ocitl sám před brankou Ondřeje Bláhy. Toho chtěl přehodit bekhendem, havířovský gólman však zůstal obezřetný. Poté se hra střídavě přenášela na obě strany, přičemž oba gólmani museli čelit tlaku střelců. Milana Kloučka prověřil z těsné blízkosti brankoviště Marek Sikora. Ondřeje Bláhu prudkou střelou z levého kruhu Vítězslav Bílek. Oba gólmani však i nadále zůstali nepokořeni. Zajímavý moment přinesl střet v 11. minutě mezi Ondřejem Buchtelou a Markem Kalusem ve středu kluziště, po kterém útočník Havířova po zadku odklouzal až k mantinelu. I tak se ale AZ dostal k několikerému ostřelování Kloučkovy branky. Navrátilec do sestavy Litoměřic si však i s těmito dokázal poradit. Od desáté minuty musel čelit náporu spíše Klouček, od patnácté Bláha. Zrovna tak byla vyvážena i další hra čtyři na čtyři, po dalším vyloučení Krisla a Havelky. V samém závěru třetiny kališníci strhli vedení na svou stranu. Ivan Řehoř našel puk, který přiletěl zpoza branky od Josefa Stříbrného, ten poté dopravil přesně za záda Bláhy.

Hned počátek první třetiny přinesl obrovskou šanci Jana Veselého. Ten přijal přihrávku přes kruhy od Kusého. Puk poté napálil do brány, zlomil však hokejku, tudíž kotouč neletěl na branku příliš důrazně. Krátce na to Stadion svou akci proměnil. Josef Stříbrný vyslal puk na Bláhu. Havířovský gólman jej poté vyrazil na Jaroslava Šimečka, pro něhož již nebyl problém dorazit kotouč do havířovské svatyně. Poté se hra víceméně uvolnila, šance však padaly spíše z litoměřických holí. V 27. minutě navýšil výhru Litoměřic Vítězslav Bílek, který z první dorazil kotouč za branku Ondřeje Bláhy. Havířov se natlačil před branku až v následné přesilovce, přílišný vzruch před Kloučkem vytvořit nedokázal, domácí hokejisté tedy stále drželi tento pozitivní stav. Stejně tak nedobře zahranou přesilovku měly o chvilku později i Litoměřice, ovšem vteřinu před koncem nastalo další vyloučení AZetu. Tu velmi rychle kališníci využili. Aleš Pavlas převzal v pravém kruhu kotouč, který z první poslal do odkrytého prostoru branky Ondřeje Bláhy. Což vedlo ke střídání brankářů na havířovské straně, Ondřeje Bláhu vystřídal Kamil Šimeček. Hned další přesilovku již litoměřičtí využít nedokázali, i přes několik vehementních šancí. Před koncem třetiny se k několika šancím dostali hokejisté Havířova, vždy však narazili na bezchybného Milana Kloučka. Do kabin pak odcházeli šťastnější domácí, kteří nasázeli do sítě havířovských tři góly.

Třetí třetina přinesla zprvu tlak Havířova, který vyústil v zakončení Jakuba Mataie. Ten se dostal před brankoviště, odkud se snažil obhodit Kloučka. Gólman Litoměřic dokázal rychlým pohybem zareagovat a pokus zmařit. Havířov se však nadále v přesilovce tlačil na branku, čehož využil v 44. minutě Roman Rác, kterému se podařilo po sérii mnoha střel definitivně Kloučka prostřelit. Vstřelený gól jakoby hosty nabudil, ti se následně prokombinovali k dalším šancím, žádná z nich však nebyla již tolik důrazná, aby jakkoliv ohrozila Kloučka. Navíc se litoměřickým dařilo v narušování kombinací, ze kterých vzešly kališnické protiútoky. Přesilovka Stadionu paradoxně přinesla obrovskou šanci Havířova. Radek Havel se vydal sám na branku Kloučka, který proti němu vyjel a ve skoku mu kotouč od hokejky odebral, i za cenu přihrávky rukou. Poté následoval přesun Litoměřic do útočného pásma. Ten domácí nevyužili, hra se nadále přenášela střídavě před oba gólmany. Závěr třetiny dohrál Stadion v přesilovce, pět minut + do konce utkání obdržel Marek Kalus za faul kolenem na Aleše Pavlase. Přesilovka se záhy zvrhla v dvojnásobnou, dvě + deset minut dostal Jakub Matai za zásah do hlavy či krku. Tu již Stadion nevyužil, přesto si připsal vysoké vítězství nad svým dnešním soupeřem.

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Myslím si, že jsme dneska podávali dobrý výkon celých šedesát minut. Vzhledem k tomu, že náš výkon byl po celou dobu vyrovnaný a nedopouštěli jsme se nějakých zbytečných chyb, tak tak si myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Je ale škoda, že jsme neproměnili některé příležitosti a nebyl tak rozdíl ve skóre větší.

Martin Janeček (AZ Residomo Havířov): Myslím, že jsme první třetinu odehráli poměrně dobře až na malou chybu, kterou jsme udělali těsně před koncem a dostali jsme branku. Začali jsme zbytečně faulovat a soupeř nám odskočil. Vím, že se to fanouškům asi nebude nejlépe poslouchat, ale smekám před hráči, protože ve třetí třetině se mužstvo dokázalo opravdu semknout. Doufám, že nám to vydrží i v zítřejším zápasu proti Slavii. Třetí třetina byla z naší strany aktivní, hráči měli dobrý pohyb. Osobně mě jen mrzí faul, kterého jsme se v posledních minutách dopustili.