Zápasové menu

Po třech výhrách vyšli kališníci bodově na prázdno, v sobotu nestačili v Kalich Areně na jihlavskou Duklu. Proti druhému celku tabulky nepředvedli špatný výkon, ale body jako důkaz bohužel nemají. První zápis do střelecké tabulky utkání udělal již ve druhé minutě v početní výhodě Filip Dundáček, o deset minut později ale bylo vyrovnáno díky přesné teči Ondřeje Procházky. To bylo však ze strany domácích vše – po bezbrankovém prostředním dějství se Dukla v závěrečné dvacetiminutovce rozjela a třemi góly srazila Litoměřice na kolena. Stadion tak po porážce 1:4 klesá na průběžné jedenácté místo, šanci na reparát bude mít již toto pondělí na Hané.

46. kolo

1:4

1:1, 0:0, 0:3

HC Stadion Litoměřice - HC Dukla Jihlava

Branky a nahrávky: 12. Procházka (Ondráček, Pavlas) – 2. Dundáček (Šidlík), 50. Kajínek (Zeman, Čachotský), 56. Protasenja (Zeman, Šidlík), 60. Seman (Skořepa, Důras). Rozhodčí: Luczków – Lučan, Kis. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1260. Střely na branku: 23:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Šindelář) – Jebavý, Šulc, Smetana, Pavlas, Plášil, Barák, Piegl, Bažant – Procházka, Nedvídek, Ondráček – Kalla, Veselý, Dufek – Loskot, Hanták, Stoklasa – Miškář, Pilař, Dvořák.

HC Dukla Jihlava: Svoboda (Sáblík) – Říha, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Šidlík, Kaláb, Szathmáry – Důras, Seman, Jergl – Březina, Diviš, Anděl – Čachotský, Skořepa, Zeman – Danišovský, Jícha, Protasenja.

Autor reportáže: Vojtěch Martinek

Ti, kteří do Kalich Areny dorazili se sebemenším zpožděním, pravděpodobně neviděli první vyloučení. Po třinácti sekundách hry byl na trestnou lavici za vysokou hůl vykázán Martin Ondráček a Jihlava následnou přesilovku, poté, co se pořádně rozehrála, zvládla přetavit v úvodní gól. K modré čáře si povyjel Filip Dundáček a nekompromisně překonal Pavelku, kterému jeden z hráčů Jihlavy ukázkově bránil ve výhledu – 0:1. Stadion musel nejprve odolávat dalšímu náporu Dukly, pak se ale na svém ledě rozkoukal i on sám a z jedné z prvních nebezpečných útočných akcí srovnal stav zápasu. Ondráčkovu střelu z hranice útočného pásma usměrnil pohotovou tečí za Miroslava Svobodu Ondřej Procházka – 1:1. Ledovou plochu Kalich Areny následně zaplavili plyšáci, kteří po utkání putovali do Dětského domova v Litoměřicích.

Po menším úklidu se hrálo dál, tentokrát v režii domácích. Kališníci se snažili jihlavskou svatyni nějak zásadně ohrozit, nýbrž pevná a pečlivá defenzíva hostů je nepouštěla před Svobodu. V posledních pěti minutách úvodní dvacetiminutovky jsme sledovali poměrně vyrovnanou podívanou, které zase chyběly vyložené gólové šance. Samotný závěr třetiny málem přinesl branku domácích, jenže Dufek si nezvládl včas zpracovat Kallovu nabídku a nemohl tak usměrnit kotouč do velkého prázdného prostoru ve Svobodově kleci, který se před ním nacházel.

Druhá část byla rychlá a napínavá, gól jsme v ní ale neviděli. Prim hráli většinou Jihlavští, Jaroslav Pavelka však držel svůj tým nad vodou a nepovolil Dukle skórovat. V úvodu prostředního dějství své štěstí zkoušeli například Čachotský, Březina, Šidlík nebo Danišovský, přičemž ani jeden z nich nedokázal vyzrát na rodáka z Dvoru Králové. Minutu a půl před koncem měl obrovskou šanci vstřelit druhý gól hostů Filip Seman, který ale úplně vyhořel na betonu domácího gólmana.

Hráči celku z Vysočiny se mohli během utkání spolehnout na Miroslava Svobodu, ten na druhé straně kluziště čaroval obdobně jako Pavelka – v přesilovce po vyloučení Jiřího Říhy vykryl střelu jednoho z litoměřických forvardů samotnou špičkou betonu. I díky jeho výkonu byl stav po dvou třetinách vyrovnaný.

Poslední část základní hrací doby pak od úvodní minuty patřila hostům. Ti zapnuli motory na sto deset procent a poté, co se jim podařilo držet domácí hokejisty většinu doby z prvních deseti minut pod tlakem, zvládli pokořit i do té doby téměř neomylného Pavelku. Jako prvnímu se to ve třetím dějství povedlo v čase 49:42 Davidu Kajínkovi, který po obdržení svižného pasu od Adama Zemana poslal kotouč z pravého kruhu pro vhazování přesně k bližší tyči litoměřické brány – 1:2.

O dvě minuty později měl velkou šanci i sám Zeman, ten ale v úniku Pavelku nepřekonal. Hrstku jihlavských fanoušků ale toto zaváhání nemuselo mrzet dlouho, jelikož v šestapadesáté minutě doklepl do svatyně domácích kotouč ruský forvard Anatolij Protasenja poté, co kališnickému gólmanovi vypadl z výstroje – 1:3.

Tečku za utkáním udělal pět sekund před koncem Filip Seman, který v přečíslení dva na jednoho poslal z hranice brankoviště puk přímo za položeného Pavelku – 1:4. Jihlava tak díky skvělému výkonu ve třetí třetině uspěla na ledě Litoměřic a odvezla si domů na Vysočiny tři body.

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Myslím si, že dnešní utkání bylo vyrovnané. V druhé půlce první třetiny jsme si dokázali vytvořit slušný tlak, ale na můj vkus jsme dnes hráli moc složitě. Místo toho abychom v tlaku pokračovali jsme soupeře pouštěli do brejku, a to nás později stálo dost sil. Myslím, že jsme se snažili moc tvořit hru místo toho abychom hráli jednoduchý hokej, který nám vyhovuje. To nás donutilo dělat chyby, které soupeř dokázal potrestat.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že nás zde nečeká lehké utkání, už v minulém vzájemném zápase byly Litoměřice nepříjemné, takže jsme se na ně připravovali. Nicméně v první třetině jsme nehráli to, co jsme si ráno na poradě řekli. Byli jsme bez pohybu, bez zarputilosti, a to jsme hráčům o první přestávce zdůraznili. V druhé třetině se to mírně zlepšilo. Dnes jsme spokojení s třemi body, ale na výkonu musíme zapracovat.