Zápasové menu

Led Kalich Areny je v posledních týdnech pro Stadion zakletý. Kališníci proti třetímu celku tabulky z Kladna převedli skvělý výkon a jednoho z favoritů na postup do extraligy vytrvale trápili, nakonec si ale ze zápasu nepřipisují ani bod. První a poslední trefu Stadionu zaznamenal v jedenácté minutě Jakub Šulc, přičemž Kladenští se dokázali prosadit hned čtyřikrát. Sečteno, podtrženo: Litoměřice - Kladno 1:4.

42. kolo

1:4

1:1, 0:1, 0:2

HC Stadion Litoměřice - Rytíři Kladno

Branky a nahrávky: 11. Šulc (Pavlas, Kalla) – 15. Machač (Ton, Růžička), 33. Tůma (Jánský, Kloz), 42. Machač (Ton, Ptáček), 58. Tůma (Burger, Kloz). Rozhodčí: Luczków – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 3:4, navíc Ulrych (KLA) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1120. Střely na branku: 27:24. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Šindelář) – Havránek, Šulc, Smetana, Pavlas, Piegl, Barák, Bažant – Procházka, Nedvídek, Ondráček – Kalla, Miškář, Valášek – Kopta, Pilař, Loskot – Švagrovský, Hanták, Zajan – Veselý.

Rytíři Kladno: Hanuljak (Cikánek) – Drtina, Hořava, Zelingr, Růžička, Ulrych, Ptáček, Repe – Kloz, Burger, Tůma – Strnad, Přikryl, Jánský – Tenkrát, Machač, Ton – Cetkovský, Kubík, Gratton.

Autor reportáže: Vojtěch Martinek

Úvod středečního střetu mezi Stadionem a Kladnem byl poměrně vyrovnaný, přičemž do první větší šance se dostali již ve druhé minutě domácí – Loskot se ocitl úplně sám na pravém kruhu a rozhodl se proklepnout Hanuljakovy reflexy, na jeho pokus gólman Rytířů odpověděl vyrážečkou. Kališníci si nad hosty v následujících chvílích drželi mírnou převahu, nedařilo se jim však překonat výborně chytajícího strážce kladenské svatyně.

Průlom přišel až v první přesilovce zápasu. Od modré čáry otevřel skóre Jakub Šulc, který poslal kotouč přímo mezi tyčku a levý beton Hanuljaka – 1:0. Stadionu jeden zásah nestačil a tlačil dál, jen pár desítek sekund po úvodní trefě se zachtělo skórovat Martinu Ondráčkovi. Ten si najel do mezikruží a namířil na branku, zasáhl ale pouze vyrážečku hostujícího gólmana.

Několik minut na to však putoval na lavici provinilců právě Ondráček, jehož vysoká hůl se neobešla bez patřičného trestu. Rytíři rozjeli v kališnickém pásmu dlouhou kombinaci, na jejímž konci byla teč nahození Petra Tona na branku, o kterou se postaral Patrik Machač – 1:1. Litoměřicím se vyrovnání rozhodně nelíbilo a svěřenci trenérského dua Říha-Tvrzník se snažili opět ukořistit náskok na svou stranu, všechny jejich pokusy ale zlikvidoval buď výborný Hanuljak, nebo zpevněná kladenská defenzíva. Stadion nevyužil ani přesilovku v závěru prvního dějství a do kabin se tak šlo za vyrovnaného stavu.

Domácí hráli v první polovině prostřední části prim a vypracovali si hned několik velmi slušných šancí. Pár minut po začátku druhé třetiny se dostali do přečíslení dva proti jednomu, zakončující Procházka ale poslal puk přímo do Hanuljakova náručí. Ani v přesilovce se Stadionu nedařilo prosadit – výborně hrající obrana Kladna je totiž pravidelně odzbrojovala ještě před překročením modré čáry. Do velké příležitosti se o pár minut později ve vlastním oslabení dostal opět Procházka, který se v jednu chvíli nikým nehlídaný ocitl přímo před gólmanem Středočechů, ani on ale na hbitého strážce kladenské svatyně nevyzrál.

Další oslabení už pro kališníky tak veselé nebylo. Jánský nahrál zpoza branky připravenému Davidu Tůmovi, na jehož střelu Pavelka nenašel rychlou odpověď – 1:2. Vyrovnání měl pak pár minut na to na hokejce Loskot, který se prokličkoval kladenskou obranu až přímo před brankoviště. Poté se mu ale nepodařilo pořádně zakončit.

Začátek poslední části byl pak pro domácí studenou sprchou. Po přihrávce Petra Tona se totiž z mezikruží prudkou střelou nad beton prosadil Patrik Machač – 1:3. Rytíři se pak soustředili hlavně na obrannou hru a pravidelně odrážely litoměřické ofenzivní výpady, kterých nebylo ve třetí třetině málo. I přes to si kališníci dokázali vydřít pár příležitostí ke skórování. Hanuljak si například mohl oddychnout poté, co od něj odražená střela jen o pár centimetrů minula hůl připraveného Patrika Miškáře. Později ve třetině pak Koptovu střelu ukázkově z hranice brankoviště tečoval Kopta, ale ani tentokrát se Stadion z branky radovat nemohl.

Definitivní tečku za utkáním udělal dvě minuty před koncem David Tůma. Ten na pravém kruhu nic neřešil a zamířil přímo na vyrážečku Jaroslava Pavelky – 1:4.

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Odehráli jsme vynikající první třetinu, která byla jasně v naší režii. Byli jsme aktivní v obraně, dohrávali jsme souboje a hráli jsme to, co jsme chtěli. Přibrzdil nás inkasovaný gól v oslabení na 1:1, který byl zbytečný. Myslím si, že tento gól zápas hodně ovlivnil pro jeho další průběh. Kdybychom vedli o dva nebo tři góly, tak by Kladno mělo daleko větší problémy. Druhá třetina byla vyrovnaná. Ve třetí třetině jsme hned na začátku udělali chybu a bylo to 1:3, což se už těžko otáčí. Šance jsme měli, ale nedokázali jsme je využít na kontaktní gól. Podali jsme velmi dobrý výkon po celý zápas. Dnes byla vidět velká podpora ze strany fanoušků, a proto je pro nás výsledek krutý.

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Po první třetině byl pro nás výsledek 1:1 úžasný, protože jsme hráli špatně a na Litoměřicích bylo vidět, že výhru chtějí víc. Díky golmanovi byl však výsledek nerozhodný. Ve druhé třetině za stavu 1:2 jsme začali mít více ze hry a poté jsme to tak nějak odehráli. V závěru jsme dali ještě dva góly a probojovali jsme se k vítězství.