Zápasové menu

Litoměřičtí hokejisté v pátek nevstoupili do předkola tou správnou nohou. Na ledě Havířova prohráli po brankách Krisla, Koríma a Meidla 3:0, přičemž všechny góly padly v rozmezí šesti minut v druhé dvacetiminutovce. Kališníci si přitom nevedli vůbec špatně -- jejich soupeře v utkání několikrát potrápili a dokonce přestříleli v poměru 32:27. Všech dvaatřicet střel hostí však pochytal výborný havířovský gólman Marek Laco. Uvidíme, zdali se zítra bude Stadionu dařit o něco lépe.

PO1

3:0

0:0, 3:0, 0:0

AZ Heimstaden Havířov - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 27. Krisl (Mazanec), 29. Korím (Lenďák, Kanko), 33. Meidl (Lenďák, Sztefek). Rozhodčí: Trombík, Kubičík - Novák, Ganger. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1728. Střely na branku: 27:32. Průběh utkání: 3:0.

AZ Heimstaden Havířov: Laco (Matoušek) – Lenďák, Krisl, Mazanec, Doudera, Korím, Punčochář, Graca – Štumpf, Pechanec, Kotala – Kanko, Meidl, Gřeš – Kalus, Sedláček, Sztefek – Bednář, Hudeček, Maliník – Matějek.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Michajlov) – Toman, Mikliš, Pavlas, Bažant, Šulc, Jebavý, Bílek – Švagrovský, Kalla, Horna – Kopta, Nedvídek, Doležal – Přeučil, Berger, Valášek – Beránek, Šťastný, Rousek – Brandejský.

Předkolo play-off WSM ligy 2016 nezačalo dnes na havířovském ledě právě atraktivním hokejem. Prakticky po celých prvních deset minut se hrálo hodně opatrně a k vidění byla jen jediná šance. Měl ji v 5. minutě hostující Přeučil, který po vyjetí z poza branky otřel puk o horní tyč Lacovy branky. Zejména domácí hokejisté se rozjížděli velmi pomalu. Jejich příležitosti přišly až v závěru první periody. Nejprve v přesilovce netrefil poloodkrytou branku mladíček Doudera, pak vychytal blafák Kankovi hostující gólman Pavelka a nakonec se Krislova bomba prohnala těsně nad brankou Kališníků.

Stejný hráč vyslal dělovku na hostující branku i v první minutě druhé třetiny, ale trefil jen Pavelku. Pak musel havířovský kapitán na trestnou lavici. Domácí se v oslabení s přehledem ubránili a navíc Jiří Krisl hned po návratu z trestné ve 27. minutě po krásné individuální akci otevřel skóre. Chvíli poté dostal zase AZ k dispozici přesilovku a v ní nejprve Kalus trefil tyčku. Ale za pár vteřin se po tečované střele od modré prosadil druhou brankou do litoměřické sítě další domácí bek Karol Korím.

Ve 30. minutě se rozvlnila síťka i za Lacem, ale Horna do ní puk poslal vysokou holí, takže branka samozřejmě neplatila. To rozjetý AZ využil i svou další přesilovku, když se ve 33. minutě opět tečí prosadil Václav Meidl - 3:0. Do konce třetiny měli více ze hry havířovští a také ještě jednu brankovou příležitost. Ovšem Kotala, nejprve netrefil odkrytou branku a jeho další ránu Pavelka vyrazil.

Ve třetí třetině se na další zajímavé momenty opět muselo chvíli počkat. Střely hostujících hráčů z větší vzdálenosti totiž s přehledem vyrážel Laco a sami domácí se pochopitelně nikam moc nehnali. Až ve 48. minutě se dostal k dorážce Pechanec, ale z ostrého úhlu netrefil odkrytou branku Kališníků. O tři minuty později byl opět v šanci Krisl, ale tentokrát svůj návrat z trestné lavice brankou nezavršil.

Do konce zápasu mohl ještě AZ přidat dva zásahy. V 54. minutě situaci 2 na 1 řešil Kalus střelou, ale Pavelka puk ramenem vyrazil. O tři minuty později byl v jasné šanci faulován mladíček Bednář, ale při nařízeném trestném střílení jej hostující gólman vychytal hokejkou. Kališníci kontrovali nebezpečnými pokusy Pavlase a Švagrovského, ale Laco byl i samotném závěru pozorný. Zápas tak skončil vítězstvím AZetu 3:0.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (AZ Havířov): Byli jsme si vědomi důležitosti prvního kroku, o to více, že jsme sérii začali hrát doma. První třetina se hrála hodně opatrně, na hráčích bylo vidět, že nechtějí udělat chybu. Vše bylo o první brance, kterou jsme vstřelili my. Byli jsme hodně produktivní v přesilovkách a sami jsme byli více disciplinovaní.

Daniel Tvrzník (HC Litoměřice): Je velká škoda, že jsme dnes ten zápas nezvládli. Do 27. minuty jsme plnili pokyny, i když jsme si moc šancí nevytvořili, ale domácí také ne, bylo to hodně opatrné z obou stran. Bohužel jsme si nepohlídali hráče, který se vrátil z trestné lavice. V tu chvíli, když dostaneme gól, se naše hra na chvíli rozsype a stalo se nám to i dneska. Domácí využili přesilové hry, celkem náhodně góly, nahození s tečí. My jsme se do zápasu už nevrátili, soupeř naše střely dobře blokoval.