Zápasové menu

Státní svátek nabídl střetnutí domácích kališníků s šumperským Salithem, ze kterého i přes dramatickou třetí třetinu odcházejí vítězně domácí. V prvních dvou třetinách byl Stadion aktivnější než Šumperk, což mu zařídilo dvougólový náskok, se kterým vstoupil do třetí třetiny. Draci se však v poslední třetině osmělili a zuby nehty bojovali o vyrovnání, na které nakonec nedosáhli a z bodového zisku se tedy radují Litoměřice.

18. kolo

5:3

1:0, 3:2, 1:1

HC Stadion Litoměřice - Draci PARS Šumperk

Branky a nahrávky: 6. Krstev (Kalla, Pavlas), 25. Doležal (Troliga), 32. Kalla (Nedvídek, Rousek), 39. Troliga (Šulc, Doležal), 60. Vašíček (Troliga) – 24. Půhoný, 31. Půhoný (Haas), 48. Brunec (Sedlák). Rozhodčí: Kopeček – Štofa, Beneš. Vyloučení: 5:2. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 040. Střely na branku: 42:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Michajlov) – Krstev, Pavlas, Piegl, Šulc, Málek, Vašíček, Mikliš – Kalla, Nedvídek, Rousek – Švagrovský, Berger, Beránek – Ondráček, Troliga, Doležal – Racek, Valášek, Mi. Procházka

Draci PARS Šumperk: Zelenka (Novák) – Zdráhal, Roupec, Petira, Sedlák, Bažant, Drtil, Prokop – Haas, Plášek, Půhoný – Brunec, Vrdlovec, Fořt – Milfait, Kaut, Půlpán – Ostřanský, Šimun

Hosté prožívali v Kalich Areně velmi krušný začátek. Litoměřice hned z kraje třetiny tlačily na Zelenkovu bránu a snažily se co nejrychleji získat první branku, zatímco Šumperk se během protiútoků nedokázal pořádně procpat do útočného pásma. Tlak domácích vygradoval v první přesilovce, která byla kališníkům udělena po hákování Brunce. Stadion kompletně uzavřel Salith v obranné třetině a Angel Krstev po několika dorážkách otevřel střeleckou tabulku dnešního utkání – 1:0.

Převaha domácích na ledové ploše pokračovala i po úvodní brance. Veškeré útoky Salithu odrážel Stadion již na modré čáře a sám se dostal do několika slibných šancí – za zmínku stojí výjezd Rouska až před Zelenkovu klec, kdy se gólman hostí musel hodně natáhnout, aby zakončení útočníka Stadionu vykryl betonem. Šumperk se postupně osměloval a v jedenácté minutě se mu povedlo poslat na Pavelku první střelu, se kterou si domácí brankář bez problému poradil. Během signalizované výhody a následné přesilové hry poprvé dostali hosté kališníky do obranného pásma a několikrát ohrozili jejich jednobrankový náskok, ale Stadion si se všemi jejich pokusy vyrovnat poradil a stav tedy zůstal nezměněn. Největší šanci Salithu měl útočník Tomáš Půhoný, který v úniku nejprve zasáhl Pavelkovy betony a jeho dorážku pokryl gólman za bouřlivého potlesku publika do lapačky.

Litoměřice během první pauzy nabyly síly a bez problémů si poradily s oslabením, které jim byly vystaveny těsně před koncem úvodní dvacetiminutovky. Na další početní výhodu Salithu ale kališníkům síly nezbývaly. Po obrovském tlaku Salithu a několika vyražených střelách se prosadil Jiří Půhoný, jehož střela se do sítě odrazila od Pavelkova betonu.

Stadion ale nemusel zoufat dlouho. Třicet sekund po vyrovnání vyhrál vhazování v útočném pásmu litoměřický Tomáš Troliga, který kotouč poslal Zdeňku Doležalovi a ten dělovkou těsně pod horní tyčku rozvlnil síť svatyně Šumperka – 2:1. Stadion se rázem ocitl v další slibné šanci – Jaroslav Kalla přihrál zpoza branky na bývalého draka Jana Bergera, jehož zakončení však šlo pouze do betonu Daniela Zelenky. Obdiv publika sklidil i Angel Krstev, který zhruba půl minuty sám kličkoval s pukem v útočné třetině nakonec a se rozhodl na modré čáře vyslat puk směrem na bránu hostů, avšak Zelenka byl opět připraven.

Poté co Doležalova dělovka trefila plexisklo se kotouč dostal přímo na hůl Marka Haase. Ten neváhal a spolu s Jiřím Půhoným vyrazil do útočného pásma, kde na ně čekal pouze jediný obránce domácích. Haas poslal kotouč svému spoluhráči a zároveň si k sobě stáhnul kališnického beka. Osamocený Jiří Půhoný neměl se zakončením sebemenší problémy. Odpověď Stadionu ale na sebe nenechala dlouho čekat. Nehlídaný Jaroslav Kalla se postavil k pravé tyči šumperské brány a Nedvídkovu nabídku přiklepl do branky – 3:2.

Šumperk se následně nemohl dlouho dobu vyhrabat z obranného pásma, částečně i díky nevídaně agresivní hře domácích. Na rozdíl od Šumperka však Stadion držel své zákroky v rámci pravidel – v závěru třetiny byl vyloučen Drtil za podražení. Úspěšnost Litoměřic v přesilových hrách zůstala stoprocentní i po této početní výhodě. Jakub Šulc přihrál z levého kruhu pro vhazování na druhou stanu ledu, kde čekal Tomáš Troliga. Jeho střela se následně procpala do brány skrz milimetrový prostor mezi Zelenkovým betonem a pravou tyčí.

Zdá se, že Stadion před poslední třetinou usnul na vavřínech. Na začátku poslední třetiny byl sice herní projev obou stran na ledě vesměs vyrovnaný, ale postupem času se ke kormidlu dostal Šumperk, který také většinu třetí části držel hru pod kontrolou. S přesilovou hrou tlak hostí vygradoval – od začátku početní výhody působil Salith velmi nebezpečně a na rozdíl jediné branky snížil od modré čáry Tomáš Brunec. V zápalu boje se šest minut před koncem zachoval velmi nesportovně Tomáš Fořt, který ránou holí pod pás předčasně ukončil působení Angela Krsteva v dnešním zápase.

Stadion si nakonec ale vítězství pohlídal – jedenapadesát sekund před koncem vyjel Troliga s kotoučem do středního pásma, kde přenechal puk obránci Jiřímu Vašíčkovi. Ten zpečetil vítězství domácích střelou do prázdné branky od středové čáry.

Ohlasy k utkání

Jiří Kučera (HC Stadion Litoměřice): Nebylo to pro nás lehké utkání. Chtěli jsme jej a zároveň i potřebovali vyhrát. Začátek byl výborný. Podařilo se nám nastřílet tři branky. Druhá třetina už byla o něco vyrovnanější. Povedlo se nám vylepšit hraní během přesilovek, v rámci kterých jsme dvakrát uspěli. Došlo ale i ke zbytečným vyloučením na naší straně. Obranu nám ale posílili zkušení hráči z Hradce Králové a jejich přínos byl dnes opravdu znát.

Radek Kučera (Salith Šumperk): Dnes se nám bohužel příliš nedařilo. Jakmile se nám povedlo skóre vyrovnat, inkasovali jsme další branku. Dopustili jsme se chyb, které následně nahrály ke štěstí domácích.