Zápasové menu

V rámci dvanáctého kola WSM Ligy zavítal na litoměřický led celek SK Horácká Slavia Třebíč, který si ze severních Čech nakonec na Vysočinu odvezl plný počet bodů. Kališníci se po nepovedené úvodní třetině vzpamatovali brankou Martina Procházky šestačtyřicet sekund po zahájení druhé třetiny, ale po vyrovnání přišly tři branky bílých hvězd a na ty Litoměřice již nedokázaly pořádně odpovědět.

12. kolo

2:4

0:1, 2:3, 0:0

HC Stadion Litoměřice - SK Horácká Slavia Třebíč

Branky a nahrávky: 21. Procházka Ma., 37. Doležal (Švagrovský) – 3. Malena (Dolníček), 28. Kusko (Mrázek), 30. Mrázek (Psota, Šaur), 36. Psota (Wasserbauer, Bilčík). Rozhodčí: Smitka – Svoboda, Maštalíř. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1070. Střely na branku: 26:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Michajlov) – Málek, Krstev, Bílek, Plášil, Mikliš, Jank, Chmel – Kalla, Valášek, Procházka Ma. – Švagrovský, Berger, Doležal – Kopta, Nedvídek, Rousek – Beránek, Racek, Procházka Mi.

SK Horácká Slavia Třebíč: Vejmelka (Svoboda) – Malena, Bilčík, Čejka, Štindl, Šaur, Přibyl, Krejčiřík – Čech, Dolníček, Svoboda – Wasserbauer, Polodna, Pekr – Kusko, Mrázek, Psota – Šik, Abdul, Pokorný

Zhruba z poloviny zaplněná Kalich Arena sledovala zpočátku velmi vyrovnaný duel, ve kterém měli lehce navrch hosté. Třebíčští svou mírnou převahu zužitkovali hned v třetí minutě – střela Rostislava Maleny od modré čáry se odrazila od pravé tyčky do Pavelkovy sítě a hosté se tak rychle dostali do vedení. Nenápadná branka nabudila Třebíč k dalším útokům, které musel domácí gólman opakovaně hasit.

Srovnat krok s hosty pomohly domácím dvě početní výhody, které Stadion získal krátce po sobě v druhé polovině úvodní části. Ani jedna však k vyrovnávací brance nevedla a stav tedy zůstal nezměněn. Tři minuty před koncem první dvacetiminutovky ještě pohrozil hostující Mrázek, který se pokusil propálit Pavelku mezi betony. Domácí brankář byl ale ve střehu a stihl včas betony sevřít.

Šestačtyřicet sekund po zahájení prostřední části Kalich Arena ožila. Martin Procházka se sám probojoval do útočného pásma a po obehrání snad všech třebíčských hráčů na ledě se dostal do zakončení. S první střelou si Vejmelka poradil, ale na dorážku již nedosáhl – 1:1. Litoměřické hokejisty čekala krátce poté přesilová hra, kterou domácí rozehráli slušně. Zhruba minutu po začátku početní výhody ale přišlo vyloučení na obou stranách, které litoměřické značně rozhodilo, a Třebíč zbytek oslabení bez problému ubránila.

V sedmadvacáté minutě se do slibné šance dostal opět Procházka, ale Vejmelka byl ve střehu. Útok hostí byl na druhé straně ledu o poznání úspěšnější – Silvester Kusko se prosadil poté, co se střela Petra Mrázka odrazila od plexiskla před bránu a přímo na jeho hůl. Velmi podobným způsobem skóroval o dvě minuty později i sám Petr Mrázek a situace se pro domácí hokejisty jevila velmi bledě. Stadionu se následně nepodařilo využít další přesilovou hru, naopak hostům hra v početní výhodě moc problémů nedělala – po krátké kombinaci zvýšil náskok Horácké Slavie na tři branky Matěj Psota.

Když už vypadalo, že veškerá naděje na bodový zisk pro domácí zhasla, objevil se Zdeněk Doležal. Střelou z levého kruhu pro vhazování trefil malý prostor mezi horní tyčkou a Vejmelkovým ramenem a snížil tak náskok hostů na pouhé dvě branky. Kališníci se probrali a po dlouhé době začali pořádně ohrožovat třebíčskou svatyni. Jedna z velkých šancí skončila nečekaně rvačkou. Jan Berger se po střele z mezikruží dostal do křížku s hostujícím Janem Wasserbauerem. Domácí borec téměř okamžitě Wasserbauera složil a dodal tím fanouškům v Kalich Areně notnou dávku energie.

O tom, že se litoměřičtí nechtěli s porážkou smířit, svědčil jejich výkon v poslední třetině. Většinu závěrečné dvacetiminutovky měli domácí puk pod kontrolou, ale dobrá obrana Třebíče jim nedovolila pořádně zakončit. Horácká Slavia hrozila pouze během dvojnásobné početní výhody v polovině třetí třetiny, během které zažívala litoměřická obrana opravdu krušné chvíle. Za bouřlivé podpory domácích fanoušků se ale kališníkům povedlo oslabení ubránit a následně znovu vyrazit do útoku. Naděje na vyrovnání žila až do poslední minuty, avšak útok Stadionu narážel na zeď v třebíčské brance, která nechtěla povolit – Karla Vejmelku. Ani Třebíči se nepovedlo v posledních dvaceti minutách zápasu skórovat a utkání tedy skončilo za stavu 4:2 pro celek z Vysočiny.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): Bohužel se na každou vstřelenou branku nadřeme. Během druhé třetiny se soupeři podařilo třikrát skórovat a protože góly snadno inkasujeme, nevyšli jsme z ní dobře. Dnes se nám nabídlo sedm přesilových her, ve kterých jednáme křečovitě. Odskakují nám přihrávky, málo střílíme. Dnešní výsledek ovlivnila i skutečnost, že nám v týmu chybí zkušení obránci. V současné době nezažíváme příliš dobré období, takže musíme pracovat na tom, aby došlo co nejrychleji ke zlomu.

Jiří Mička (SK Horácká Slavia Třebíč): Po posledním domácím zápasu, který jsme svedli s Havířovem, tři získané body určitě přijdou vhod. Špatný výkon z minulého zápasu jsme potřebovali napravit a tak si myslím, že dnešní výhra byla zasloužená. Obrana fungovala dobře, navíc se nám podařilo proměnit během jedné z přesilových her. Dnešního úspěchu si vážíme a budeme na sobě dál pracovat.