Zápasové menu

Start základní části se hokejistům Stadionu Litoměřice povedl na jedničku. Severočeši sehráli duel s Jestřáby z Prostějova, kteří jsou nováčkem v soutěži. Domácí se sice v první třetině dostali do vedení, ale Stadion zejména díky dvěma využitým přesilovým hrám dokázal otočit vývoj utkání ve svůj prospěch a nakonec si odvezl vítězné body za výhru 4:1.

1. kolo

1:4

1:0, 0:1, 0:3

LHK Jestřábi Prostějov - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 14. Kajaba (Indra, Venkrbec) – 39. Procházka (Špelda), 47. Bílek (Kalla, Krstev), 53. Chlapík, 59. Kalla (Bílek, Míka). Rozhodčí: . Vyloučení: 7:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1650. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

LHK Jestřábi Prostějov: Kocián – Kolibár, Roupec, Vosátko, Švaříček, Malý, Skřivánek – Indra, Venkrbec, Kajaba, Kubica, Luňák, Kovařík, Coufal, Černý, Sršeň, Jedlička, Duba, Stejskal.

HC Stadion Litoměřice: Král – Bílek D., Krstev, Plašil, Míka, Mikliš, Šulc, Kolář, Špelda, Rys, Kalla, Bílek V., Novák, Chlapík, Ondráček, Procházka, Schwamberger, Dvořáček, Doležal T., Antončík, Doležal Z.

Jestřábi nasadili do zápasu i čerstvé akvizice, které se připojily k týmu v sobotu – Lubomíra Kovaříka a Zdenka Kubicu. Do branky se postavil Ondřej Kocián. Hosté z Litoměřic zvolili mezi tři tyče Tomáše Krále, pikantní zápas pak zažil útočník Kališníků Šimon Antončík, jenž ještě loni působil na Hané. První buly přecházela choreografie prostějovských fanoušků, která se opět povedla na jedničku.

Úvod utkání nabídl rychlý hokej, kdy ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Do první vážnější příležitosti se dostal hostující mladík Daniel Schwamberger, ale pálil jen do připraveného Kociána. S polovinou první části přišla i mírná převaha domácích. Jestřábi dostali možnost přesilové hry. V ní výborně úřadovala trojice Kajaba – Venrkbec – Indra a to zejména poslední jmenovaný několikrát nebezpečně pálil z pravé strany. Těmto šancím ještě Král v brance Litoměřic odolal, ale v čase 13:38 na dorážku opět aktivního RENÉHO KAJABY, již nedosáhl – 1:0.

Zápasem provázela výborná atmosféra, na stadionu byla cítit radost z návratu 1. ligy do Prostějova. Navýšit skóre mohl těsně před přestávkou Lubomír Kovařík, ale betony Krále byly proti.

Prostřední dějství se zpočátku neslo v řadě nepřesností, a hra se jevila spíše jako velmi chaotická z obou stran. Litoměřice měli dost vyloučených, z čehož pramenily šance Jestřábů. Svůj druhý gól v utkání mohl vsítit René Kajaba, ale z bezprostřední blízkosti proti brankáři „Kališníků“ neuspěl.

Přesilovky se Hanákům nedařily, dvojice Coufal – Černý si v početní výhodě vyměnila dost přihrávek, ovšem k zakončení nevedlo ani přehrání hry na Lubomíra Vosátka. A jak bývá v hokeji zvykem, přišel trest. Dvě minuty před druhou sirénou domácí obránci špatně vystřídali, do úniku z levé strany se dostal rychlý MARTIN PROCHÁZKA a přesnou střelou k tyči prostřelil Kociána – 1:1. Domácí jakoby byli gólem překvapeni, ale třetinu dohráli bez inkasované branky.

Za vyrovnaného stavu se tak vstupovalo do závěrečné periody, které měla rozhodnout o tom, jak se budou rozdávat v prvním kole body. Hned ze začátku dostali Litoměřice krátkou možnost dvojnásobné přesilové hry. Ta trvala 17 vteřin, ale i přes obrovské šance zůstala nevyužita. Byl to opět Martin Procházka, kdo mohl skórovat. Co se nepovedlo jemu, se povedlo o pár vteřin později VITĚZSLAVU BÍLKOVI. Angel Krstev a Jaroslav Kalla rozehráli pěknou kombinaci, na jejíž konci stál právě bývalý kladenský útočník a překrásně zametl touš do sítě – 1:2.

Šance Jestřábů na dobrý vstup do soutěže se začaly rázem rozpadat. Šanci vrátit vyrovnaný stav zpět mohla domácím přesilová hra, ale ta zůstala opět nevyužita. A přišel trest. Brankář Ondřej Kocián, který odchytal výborný zápas, vyjel na odražený kotouč, trefil pouze holeně ADAMA CHLAPÍKA, jenž z těžké pozice trefil přesně pod horní tyčku – 1:3.

Stadionem se rázem neslo hrobové ticho. Litoměřice byly hokejovější a užívaly si vedení. Jejich pohodu dokreslil závěr zápasu, kdy po zbytečném zákroku šel na trestnou lavici Marek Indra a Stadion trestal. Rychlou, přímočarou akci zakončil veterán a v zápase dobře hrající JAROSLAV KALLA - 1:4.

Jestřábi tak návrat do 1.ligy neslavili výhrou, s Litoměřicemi prohráli 1:4. Pro hosty naopak znamená výhra úspěšný start, už jen z toho důvodu, že los 1.ligy nebyl k Litoměřicím štědrý a hned v druhém kole je čeká favorit – Piráti Chomutov.

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (trenér LHK Jestřábi Prostějov):

Dnes rozhodli přesilové hry a naše špatné střední pásmo. První třetina byla dobrá, dokázali jsme se prosadit i střelecky. Od druhé třetiny jsme upustili od systému a v třetí části po individuálních chybách jsme inkasovali zbytečné góly. Co se týče vyloučených, tak to nejde říkat do nekonečna. Každý hráč je zodpovědný za sebe, za tým. Nemůže se to stávat opakovaně, uvidíme, zda nepřijdou finanční tresty.

Jiří Doležal (trenér HC Stadion Litoměřice):

První třetina byla z naší strany dobrá, i když jsme ji prohráli, s hrou jsme byli spokojeni. Špatná byla druhá část, bylo tam dost vyloučených, nabídli jsme domácím přesilovku 5 na 3, byli jsme hodně pod tlakem, ale paradoxně jsme ji vyhráli. V závěru si myslím, že jsme za vítězstvím šli více a výhru si zasloužili. Jsme rádi, že jsme první utkání zvládli, Prostějov bojoval, přišlo dost diváků, i proto jsme rádi za tři body.