Zápasové menu

M l. B o l. – Litoměřice dlouho popíraly roli mírného outsidera, když do poloviny zápasu vedly a hrály s domácím mužstvem minimálně vyrovnaný hokej, který ke všemu ladil oku diváka. Problémy dělaly Bruslařům především rychlé akce dravých Litoměřických. Boleslav však nakonec ukázala své kvality, zápas na stranu svého týmu zlomil svým hattrickem Lukáš Pabiška.

1. kolo

6:3

1:1, 3:2, 2:0

BK Mladá Boleslav - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 14. Pabiška (Nouza, Koudelka), 22. Vrbata, 34. Chaloupka (Loskot, Nouza), 35. Pabiška (Nouza, Koudelka), 48. Pabiška (Výborný, Nouza), 54. Nouza (Pabiška, Výborný) - 10. Rudovský (Hašek), 21. Hašek (Kafan, Mrňa), 27. Kříž (Forman, Toman). Rozhodčí: Pavlovič – Šmůr, Zavřel. Vyloučení: 8:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2230.

BK Mladá Boleslav: Lakosil – Němeček, Pojkar, Kasík, Šmach, Jindra, Chaloupka, Drábek – Vrbata, Výborný, Mikulík – Nouza, Koudelka, Pabiška – Kafka, Jiránek, Demel – Rys, Loskot, Lenc - Hrdel

HC Stadion Litoměřice: Přikryl – Toman, Martinka, Husák, Kříž, Žovinec, Kolář, Švaříček , Veselý– Šinágl, Slížek, Kafan – Novák, Hašek, Rudovský – Antončík, Rubeš, Mrňa – Tvrzník, Hlušička, Forman

Boleslav dostala záhy v nové sezóně početní výhodu, ale byl to hostující Novák, který po rychlém úprku směrem vpřed nebezpečně pálil na Lakosila. Stejná formace Litoměřic byla u dalších nebezpečných šancí svého týmu, i u té gólové. Hašek dobře po levé straně zavezl puk před Lakosila, kterého nedokázal překonat. Jenže kotouč propadl k zadní tyči, ke které se po objetí brány dostal Jan Rudovský a otevřel skóre zápasu. Dost mu přitom pomohla nepřehledná situace v boleslavském brankovišti, kterou způsobil litoměřický hráč zaklesnutý do gólmana Lakosila.

Litoměřice znovu zahrozily, hezkou kombinaci zakončoval křižnou střelou Hašek. Přesně čtyři minuty po zásahu hostů Boleslav vyrovnala. Nouzovu skvělou střílenou přihrávku usměrnil do horního rohu brány Lukáš Pabiška. Blízko vedoucímu gólu byl Pojkar, který v dobré pozici nezužitkoval Mikulíkův pas. Stejně na tom byl v závěru třetiny Koudelka. Tomu na zadní tyč zase skvěle servíroval kotouč Šmach, leč stav 1:1 se do již do konce třetiny nezměnil.

Hned v úvodu druhé periody šlo hostující mužstvo do vedení. Mezi kruhy neobsazený Jaroslav Hašek si krátce potáhl puk a s přehledem do protipohybu maskovaného muže skóroval – 1:2. Ke smůle Litoměřických tento stav dlouho nevydržel. Bruslaři ujížděli 2 na 1, David Vrbata vystřelil, puk se odrazil od betonu Přikryla a jeden z vracejících hráčů Litoměric si ho bruslí nechtěně kopl sám do brány. Dvojnásobnou přesilovku využil Ondřej Kříž, když z levého kruhu propálil boleslavského brankáře.

Mladá Boleslav dostala výhodu přesilových her. Tu druhou zužitkovala. Výborný od hrazení našel před bránou najetého Pabišku, jenže ten ve velké šanci nedokázal zavěsit nad Přikrylův beton. Avšak puk si hned nato našel cestu k Petru Chaloupkovi, který nápřahem uklidil puk k tyči. Domácí hokejisté se poprvé v utkání dostali do vedení po akci architekta branky Nouzy a zakončujícího Lukáše Pabišky, doklepávajícího do sítě skvostný pas z rohu kluziště. Bylo to opět v početní výhodě.

Hosté v zápase předvedli mnoho nebezpečných výpadů, na začátku poslední části ukázal svůj um Žovinec. Stahovačkou se zbavil protihráče a jedovatou střelou zápěstím donutil Lakosila k dobrému zákroku. Že je Lukáš Pabiška v soupeřově brankovišti jako ryba ve vodě, ukázal při dosažení svého hattricku. Znovu se totiž jako stín vplížil za záda obránců a z bezprostřední blízkosti prostřelil Přikryla.

Nažhavený Pabiška nadále proháněl beky Litoměřic. Taktak, že jeho pas na osamoceného Nouzu zastavil Ondřej Martinka – Nouza by totiž jinak mohl pálit do zcela odkryté klece. Ale to bylo jedno, stejná dvojice se během téhož střídání přeci jen prosadila. Výborný poslal puk do ohně, kde se nacházeli oba výše zmínění hokejisté. Po dobré Pabiškově práci doklepával do brány na 6:3 Tomáš Nouza. Namlsaní domácí se dále tlačili dopředu, ale také si museli dát pozor na zadní vrátka. Litoměřice však už bránu Boleslavi nijak vážněji neohrozily a domácí Bruslařský tým tak došel pro první tři body v nové sezóně.

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý, trenér BK Mladá Boleslav: Soupeře jsme viděli v Benátkách a utkání nás nijak nepřekvapilo, čekali jsme, že soupeř bude klást odpor. Předvedená hra především v první polovině střetnutí nebyla tak učesaná, jak bychom si představovali, ale předvedli jsme morální sílu a utkání obrátili, což nám udělalo radost. Potěšila nás divácká kulisa. Ti hráči, co tu jsou, nebyli hlavní příčinou sestupu a chtějí to, co se stalo, odčinit. Je dobře, že fanoušci to tak vnímají.

Daniel Tvrzník, trenér HC Stadion Litoměřice: Třikrát jsme vedli, přestože domácí byli favoritem. Při troše štěstí jsme mohli uhrát body. Na začátku třetí třetiny jsme měli dvě šance na vyrovnání, po páté inkasované brance jsme už dohrávali v útlumu. Chtěli jsme hrát aktivně, hokej, což se nám dařilo. Jsme trošku zklamaní, ale když budeme stejné nasazení a hru předvádět i v dalších zápasech, nemám strach, že vy výhry nepřišly.