Zápasové menu

Přípravné utkání Litoměřic a Klášterce na ledě Kalich Areny se zdálo být opakováním loňského debaklu, který Litoměřičtí svému soupeři uštědřili. Nakonec ale Stadion musel o letošní první výhru bojovat až do konce. Obě mužstva si v zápase stihla vyměnit vedení, ale nakonec se radovaly Litoměřice z výhry 4:3 po vítězném gólu Jakuba Sajdla v samém závěru.

přát.

4:3

2:0, 0:1, 2:2

HC Stadion Litoměřice - HC Klášterec nad Ohří

Branky a nahrávky: 6. Tvrzník (Šinágl), 10. Novák (Hlusička, Drábek), 46. Hlusička (Novák), 58. Sajdl (Gengel, Kauschitz) - 27. Růžek (Řepík, Panocha), 43. Toman, 43. Pražák (Polanský). Rozhodčí: Volf - Bečvář, Loskot. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 450

HC Stadion Litoměřice: Sklíba (31. Meravý) - Drábek, Vrba, Kříž, Smetana, Ketner, Novotný, Hříbal, Topič - Hlusička, Novák, Keltner - Tvrzník, Šinágl, Sajdl - Kauschitz, Chamrád, Adámek - Patzenhauer, Racek, Gengel

HC Klášterec nad Ohří: Damašek (Studnička) - Loučka, Kocek, Mašek, Řezníček, Žižka, Dostál - Olanský, Bečvář, Miklovič - Řepík, Růžek, Panocha - Štelcich, Novotný, Pražák - Heindl, Toman, Flieger

Utkání začalo z obou stran velice aktivně. Od prvních minut se obě mužstva snažila útočit, ale první pokusy ještě změnu skóre nepřinesly. Litoměřičtí byli o něco nebezpečnější a Damašek měl více práce než Sklíba v brance Stadionu, za kterého veškeré nebezpečí spíše vyřešili jeho obránci. V úvodu 6. minuty se poprvé zkusila prosadit dvojice letošních mistrů světa v in-line hokeji Tvrzník a Šinágl. Druhý jmenovaný v první akci ztroskotal na Damaškově vyrážečce, v té druhé si role nahrávače a střelce vyměnili a úspěch už se dostavil. Šinágl přihrával zpoza branky mezi kruhy na Martina Tvrzníka, který pohotově a přesně trefil pravý horní růžek. Od této chvíle Klášterečtí trochu ustoupili a nechali Stadion hrát svou hru. Volnost, kterou Litoměřičtí na ledě dostali, přetavil Martin Novák v druhou domácí branku. Po dlouhém pasu od Václava Drábka se právě Novák s Hlusičkou dostali do samostatného nájezdu a Jakub Hlusička předložil svému spoluhráči přihrávku do prázdné branky, na kterou již Damašek nemohl dosáhnout. Do první přestávky k další změně nedošlo, Litoměřice si do kabin odnesly vedení 2:0.

Prostřední dějství nabídlo značně rozdílnou hru z obou stran. Klášterečtí ustáli velkou šanci domácích po střele Hlusičky a následné dorážky Racka, od té chvíle byli o něco aktivnějším a nebezpečnějším týmem. Druhý dech nabrali po využité přesilovce ve 27: minutě. Uběhlo pětatřicet sekund z početní výhody, kterou jim Litoměřičtí nabídli a za domácí brankou svítilo poprvé v zápase červené světlo. Rychlou přihrávku před branku poslal do sítě Růžek a snížil na 2:1. Hosté se v následujících minutách přeci jen dostávali častěji do útočného pásma než v předešlých minutách. Jejich výkon ve druhé třetině však trochu srážela vyloučení. Následná oslabení ale ustáli bez větších problémů, když domácí nedokázali udržet útočné pásmo a rozjet nějakou přesilovkovou kombinaci. Klášterec vytrvale vyhazoval kotouč přes všechny čáry. Domácí se začali znovu prosazovat až v závěru druhé dvacetiminutovky, ale ke změně skóre už do druhé sirény nedošlo.

Závěrečných dvacet minut hry přineslo změny ve vedení i ve stylu hry. Krátce po začátku třetiny se výrazně prosadili Klášterečtí. Zcela zaskočili přítomné diváky v Kalich Areně, když díky nim dvakrát svítilo červené světlo za domácí brankou. O vyrovnání se nejprve postaral po individuální akci Toman a o pouhých šestnáct vteřin později poslal svůj tým poprvé v zápase do vedení Pražák po střele k levé tyči. Šance se poté začaly střídat na obou stranách a horko bylo v obou brankovištích, za krátko ale došlo k další změně stavu. Vedení hostům po pouhých třeti minutách a dvaatřiceti sekundách sebral Jakub Hlusička, když prostřelil Damaška střelou po ledě k levé tyčce. Následující minuty dlouho vypadali na případnou remízu po šedesáti minutách, ale v 58. minutě přišel konečný úder a sice ze strany domácích. Kauschitz ve středním pásmu jen tečoval dopředu na Gengela, ten viděl před branku najíždějícího Sajdla a ten rozhodl o výhře Litoměřic střelou nad lapačku. Stadion si tak po porážce v Kadani připsal první výhru v přípravě v poměru 4:3, Klášterec si bude muset na první vítězství ještě počkat.

Ohlasy k utkání

Jindřich Setikovský - trenér HC Stadion Litoměřice

Pane trenére, můžete zhodnotit dnešní zápas ?

Musím říci, že pro oba týmy to byl dnes těžký zápas, protože byl špatný led. V hale je 20 stupňů a stroje to neuchladí. Už ráno, když jsme měli trénink, tak jsme viděli, že led je extrémně měkký. Upřimně řečeno, jsem hráče litoval. Byl to led, na kterém se nedalo moc kombinovat. Hráči, kteří umí hrát hokej, tak na tom ledě ztráceli schopnost něco udělat. První třetina byla jednoznačně v naší režii a hráči hráli to, co jsme od nich chtěli. Aby byli aktivní, aby napadali, aby si dávali rychle puk. Ve druhé a ve třetí třetině jsme od této hry odstoupili a soupeř, který má v týmu hodně zkušených hráčů a patří mezi nejlepší týmy druhé ligy, nám ukázal, že hokej hrát umí také.

Dnes nehráli všichni zkušení hráči, ale hráli mladí. Budete tento způsob praktikovat i v dalších zápasech ?

Příští týden máme dva zápasy a ten první v Mladé Boleslavi bude těžký. Tady se budeme snažit postavit to nejlepší, co momentálně máme. V Klášterci dostanou příležitost zase mladí o kterých si myslíme, že by mohli dostat v týmu šanci. Ne všichni z dnešního týmu dokázali, že na tuto soutěž mají.

Co přesilové hry? Dnes jste hráli pět přesilových her a nepadla z nich ani jedna branka.

My jsme zatím přesilovky vůbec necvičili. Jsme teprve deset dní na ledě a přesilovka je o zkušenostech. Přesilovky hrála první lajna a šance měla, i když branku nedala. Myslím si, že to umí hrát. Ale mladí nemají ještě zkušenosti. Hrají to pouze na obránce a střílí. Přesilovky nemá cenu dnes hodnotit.

Jak byste porovnal dnešní utkání se zápasem v Kadani ?

Zápasy se lišily v tom, že Kadaň hrála nepřiměřeně tvrdě. A také tam byl lepší led. Ale na to, že to byl náš první přátelák, tak domácí hráli extrémně tvrdě. Ten výsledek možná vypadá hrozivě, ale přitom hra byla vyrovnaná. Vlastně jsme si dali tři vlastní branky a nedali jsme samostatný nájezd a trestné střílení. To utkání mělo skončit trochu jiným výsledkem. Zaskočili nás tím, že hráli více do těla a my jsme na to nebyli připraveni.