Zápasové menu

Do prvního zápasu v 1. lize nevstoupili Litoměřičtí nejlépe. Po dvou třetinách prohrávali 2:0 a v brance domácích likvidoval jejich střely zkušený Adam Svoboda. Třetí třetina ale znamenala vyrovnání po brance Slížka a Vobořila. Fanoušci s vidinou prodloužení, a tedy i minimálně jednoho bodu, ale posmutněli, když jejich nadšení dvě minuty před koncem utkání uhasil domácí Semorád brankou na 3:2.

1. kolo

3:2

1:0, 1:0, 1:2

HC Chrudim - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 6. Král (Jaroměřský, Toužimský), 40. Luštinec (Kaut, Svoboda), 59. Semorád (Zdráhal) - 52. Slížek (Macek), 54. Vobořil. Rozhodčí: Kubičík - Chocholouš, Dřínovský. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 380. Střely na branku: 32:40. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

HC Chrudim: Svoboda (Landsman) - Toužimský, Jaroměřský, Kobela, Zdráhal, Zukal, Krejnus, Havlík - Fořt, Král, Žák - Kapec, Semorád, Šeda - Luštinec, Kaut, Goiš - Klejna, Kousal, Martinec

HC Stadion Litoměřice: Volke (Sklíba) - Evan, Kříž, Stříteský, Macek, Vobořil, Kolbaba, Brož, Martinka - Hašek, Šinágl, Tvrzník - Heinisch, Slížek, Horčička - Novák, Kříž, Kloz - Doležal, Hlusička, Přeučil

omácí mužstvo vstoupilo do utkání s notnou dávkou sebevědomí a první dvacetiminutovka byla jasně v jeho režii. Hosté z Litoměřic nedokázali dlouho najít recept na vysunutý forčeking Chrudimských a výborný pohyb po ledové ploše, na který trenéři kladli při přípravě velký důraz. Stadion přeci jen několikrát zahrozil z protiútoku po chybě domácí obrany, jako například v patnácté minutě Horčička, jehož nájezd musel likvidovat pozorný Svoboda. Domácímu mužstvu vstup do utkání vyšel a vstřelená branka kapitána Lukáše Krále z konce šesté minuty nadlouho svázala litoměřickému Stadionu nohy - 1:0.

Prostřední dějství ovšem už přineslo mnohem vyrovnanější duel. Litoměřice brzy zjistily, že není proč se obávat a začaly Orlicím nepříjemně zatápět. Na ledě byli vidět především Šinágl, Přeučil či Slížek. Dostat se do tempa pomohla Litoměřicím také častá vyloučení domácího celku, během kterých získával herní přesilu i čerstvou dávku sebevědomí. Druhá třetina patřila ovšem domácímu brankáři Adamu Svobodovi, který hasil všechna zaváhání Chrudimských. Na jeho výstroji ztroskotal ve třicáté druhé minutě Kříž, ve třicáté páté Heinisch a to je řeč pouze o vyložených šancích. Byla to však nakonec Chrudim, která se znovu ke konci třetiny radovala z branky. Když už se zdálo, že se domácí při vyloučení Vobořila bojí vystřelit, pomohlo přečíslení, které založil excelentní přihrávkou na Kauta brankář Adam Svoboda. Jakub Luštinec nezaváhal a naservírovaný kotouč z první propálil mezi Volkeho betony - 2:0.

Do poslední dvacetiminutovky vstoupili hosté s přesvědčením, že nemají co ztratit. A na jejich hře to bylo znát. Pomalu, ale jistě přebírali otěže zápasu do svých rukou a do té doby bruslařsky dominující Chrudim, polevila ve snaze. Jakoby trestuhodně spoléhala na svého ochránce v síťované kleci, nechala se ukolébat a soupeř těchto zaváhání využil za pomoci dvou dobře sehraných přesilových her. Nejprve se podařilo v padesáté druhé minutě snížit Ladislavu Slížkovi, jehož kontaktní branka zakončená střelou pod horní tyč, vrhla nervozitu a strach o výsledek na hokejky červenobílých - 2:1. Litoměřice dál bušily do obranného valu Orlic a vyrovnání se dočkaly zásluhou Milana Vobořila, na jehož druhý střelecký pokus z mezikruží byl i výtečný Svoboda krátký - 2:2. Litoměřic bylo rázem všude plno a na domácí celek padla těžká deka. Když už se zdálo, že utkání směřuje do prodloužení, vzal na sebe tíhu zodpovědnosti novic v chrudimském dresu, Jan Zdráhal, a individuální akcí prošel po levém křídle do blízkosti branky, odkud adresoval přesnou přihrávku brankovištěm dojíždějícímu Janu Semorádovi - 3:2. Na tuto branku Orlic už Litoměřice odpovědět nedokázaly ani přes sehranou power-play umocněnou vyloučením Zdráhala třináct vteřin před koncem a tak se v prvním ligovém utkání radovalo z vítězství domácí mužstvo.

Ohlasy k utkání

Pavel Rohlík, trenér HC Chrudim: My jsme si uvědomovali, jak těžké je první utkání doma a ještě k tomu s nováčkem. Byli jsme navíc pasováni na favorita, takže bylo důležité, abychom dokázali zvítězit. Za výsledek a vítězství jsme rádi, na druhou stranu ten výkon dnes nebyl určitě optimální, byli jsme hodně nervózní, ale překonali jsme to, což je to důležité. Soupeř nás trochu překvapil, byli jsme se na něj podívat v posledním přátelském zápase, tam se nám tak silný nezdál, ale dnes nás překvapili. Od druhé třetině zlepšili hru a místy nás i přehrávali, dostávali se do šancí z brejkových situací. Věděli jsme, že třetí třetina pro nás bude velký problém, udělali jsme tam zbytečné fauly a oni vyrovnali. Nutno říci, že výborně zachytal gólman Svoboda. Štěstí se přiklonilo na naši stranu, dokázali jsme vítězství zlomit a jsem za to velice rád.

Daniel Tvrzník, trenér HC Stadion Litoměřice: Dnešní zápas jsme si užili, přijeli jsme sem jako nováček. Domácí jsme do žádných závratných šancí nepouštěli, kromě průniku Lukáše Krále, se kterým měl gólman málo šancí co dělat. Ve druhé třetině jsme chybovali ve střídání při vlastním oslabení a dostali jsme gól na 2:0, což by se nám vůbec stávat nemělo. V poslední dvacetiminutovce se nám podařilo vrátit do zápasu, dostat domácí pod tlak, ale domácí opět z ojedinělé šance dali rozhodující branku. Je to pro nás škoda, nicméně to znamená velký příslib do dalších zápasů. Za výkon se nemusíme stydět a pokud navážeme na to lepší z dnešního souboje, tak můžeme být úspěšní.