11. 5. 2018 | Vít Trubička

Sportovní manažer Přerost: Extraligové kluby kvitují vznik projektu Dukla

Před novou sezónou dochází i k rozšíření vedení Stadionu. Nově zřízenou pozici sportovního manažera převezme s ohledem na projekt Dukla dosavadní šéftrenér mládeže ČSLH Miroslav Přerost. On sám se v Litoměřicích občas objevoval i v minulé sezóně, až nyní však po dohodě mezi svazem a Litoměřicemi dostává tuto funkci.

Jak již bylo zmíněno, dochází k vytvoření zcela nové pozice, která vzniká po zkušenostech z loňského ročníku projektu Dukla. Miroslav Přerost se bude starat zejména o příchody těchto hráčů do kališnického kádru. „Po loňské zkušenosti jsme se dohodli mezi svazem a Litoměřicemi, že se tady zřídí funkce sportovního manažera za svaz. V této funkci jsem momentálně já. Mám tady na starost sestavování družstva především ze strany mladých hráčů, kteří jsou perspektivní pro dvacetileté reprezentace a jejich mistrovství světa.“.

Momentálně však ještě není po hromadě celý tým, neboť letní příprava litoměřického týmu začíná až prvním tréninkem 4. června. Do té doby zde pouze trénují někteří hráči individuálně podle plánu kondičního trenéra. „Mladší hráči, kteří by měli přijít do projektu, přijdou v červnu. V současné době většina z nich dodělává školu a trénuje s A týmy svých mateřských klubů.“

Do finiše se také blíží jednání ohledně podoby hráčského kádru. U některých hráčů je jejich působení v Litoměřickém dresu již jisté, některá další jednání jsou těsně před samotným vrcholem. „Určitě už můžeme hovořit o tom, že tu máme hráče, kteří zde působili v minulé sezóně, jako jsou Smetana, Jebavý, Pavlas. Některé hráče máme rozjednané těsně před smlouvami, ale ty nebudeme zatím zveřejňovat, dokud se to nedotáhne s jejich mateřskými kluby. Tam jsou ještě nějaké vzájemné dohody. Pak je tu velká skupina mladých hráčů, kteří tu již působili, ať už to byl Jirásek, Dvořák, nějaké zápasy zde odehrál Buchtela. To jsou hráči, kteří patří do toho projektu a kteří mají šanci se dostat na mistrovství světa dvacetiletých. S jejich kluby jsme v podstatě dohodnutí na tom, že by tady mohli zahájit sezónu.“ Díky tomu, že projekt Dukla se v následné sezóně bude týkat zejména ročníků 1999 a 2000, dá se očekávat, že dres Litoměřic obléknou i někteří účastníci nedávného mistrovství světa osmnáctiletých, kde pod trenérem Brukem vybojovali čtvrté místo. S některými se také v současnosti již jedná. Jak už to tak bývá, po každé sezóně dochází i k odchodům. Kupříkladu Jan Veselý již nyní trénuje s pražskou Slavií, o dalších se teprve jedná. „ Většině hráčů skončily smlouvy, takže my teď jednáme buď o jejich obnovení, popřípadě chceme do týmu zařadit nové hráče, mužstvo sestavit zase trošku jinak.“Některá jednání jsou ale dosud na začátku. Pracuje se ale na nich celkem intenzivně s přihlédnutím k tomu, že do konce června by měl být kádr již téměř hotový.

Důležitým aspektem pro projekt Litoměřic a svazu je i jednání s extraligovými kluby, jehož úroveň se oproti prvnímu ročníku projektu Dukla značně posunula k lepšímu. „Po zkušenosti z loňska kluby kvitují pozitivně vznik tohohle týmu, podporovaného ČSLH. Sami už mají zájem na tom, aby ti hráči sem přicházeli. V loňské sezóně jsme ty kluby objížděli, sháněli jsme kontakty, přesvědčovali jsme ty kluby, aby sem své hráče dali. Dnes už je ta situace trošku jiná. Samy kluby projevují velký zájem na tom, aby ti hráči tady působili.“ Jako jeden z příkladů úspěšnosti celého projektu uvádí Přerost Matyáše Kantnera, který v dresu plzeňských Indiánů nastoupil do play-off. V něm předvedl celkem povedené výkony.

Rovněž i realizační tým dozná rozšíření. Součástí trenérského týmu Davida Bruka bude nadále Daniel Tvrzník i trenér gólmanů Benjamin Sequens. Novým mužem bude kondiční trenér, který by se měl hráčům kondičně věnovat po celý den.

Trenérský tým bude pokračovat v již nastolené koncepci, která se týká zejména výchovy mladších hráčů. „Koncepce je jednoznačná, dát příležitost mladým hráčům v tomhle klubu. Dát jim dobrý trénink, dát jim dobré podmínky k tomu, aby se rozvíjeli a aby to byli hráči, kteří budou později přínosem pro český hokej obecně.“ Celý projekt vznikl kvůli tomu, aby hráči měli možnost přechodu v té nejtěžší fázi, z juniorského na dospělý hokej. Tento most by měl hráčům dát možnost prokázání jejich kvality i v seniorském týmu. Samotný cíl pro nadcházející sezónu je úplně stejný jako v sezónách předchozích. Znovu to je postup do play-off, který navíc díky většímu množství účastníků ve WSM Lize bude náročnější. V lecčem se ale, díky zkušenostem z pilotního ročníku projektu Dukla, ke změně v přístupu k přípravě týmu pro nacházející sezónu. Změny se týkají především ve vyjednávání, které začalo dříve tak, aby co nejdříve byl dohromady celý tým. „Neřekl bych, že bylo něco extra špatně nastavené, ale určitě lze nastavené podmínky zkvalitnit. Dá se říct, že kádr bude ze 70 – 80 % stabilizovaný, pokud podepíšeme smlouvy s hráči, které chceme. Nemluvil bych tedy o nějakých chybách, ale o reálném zkvalitnění práce pro dobro hokeje.“

Autor titulní fotografie: Pavel Mazač (ČSLH)