31. 3. 2018 | Vít Trubička

Ohlédnutí za Kalich Cupem 2018

Již počtvrté byly Litoměřice hostitelem mezinárodní turnaje mladších dorostenců Kalich Cup. Od středy do pátku se v Litoměřicích postupně utkala osmice týmů. Mezi ně se řadil pozdější vítěz pražská Sparta, dále Kladno, domácí Litoměřice, Kroměříž, německý Kaufbeuren, Poděbrady, Kolín a Vrchlabí. K vidění bylo hned 32 zápasů během tří dnů

Průběh turnaje

Turnaj začal ve středu první čtveřicí utkání v základní skupině. V 19:30 došlo ke slavnostnímu zahájení celého turnaje, jehož se také zúčastnil místostarosta města Litoměřic a poslanec Parlamentu České republiky Karel Krejza. Celý turnaj měl jako hlavní organizátor ve své gesci Bohumil Klepetko. Celý turnaj se hrál na tři třetiny po patnácti minutách s případnými samostatnými nájezdy

Středeční výsledky:

Stadion Vrchlabí – Stadion Litoměřice 1:5
ESV Kaufbeuren – HC Sparta Praha 3:2
HC Poděbrady – Rytíři Kladno 1:6
HK Kroměříž – SC Kolín 0:3

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Ve čtvrtek se turnaj rozjel již naplno. Od rána se hrálo velké množství skupinových zápasů. Obě skupiny našly ten den své rozzuzlení. Celkem bylo během dne odehraných osm utkání, po čtyřech v každé skupině. Každý z týmů zasáhl dvakrát do utkání. Skupinu A ovládl suverénně ovládl Kaufbeuren. Druhé místo patřilo Spartě. Třetí Litoměřicím a čtvrté Vrchlabí. Ve skupině B byli prvním celkem kladenští Rytíři. V závěsu se objevil SC Kolín. Třetí místo připadlo na Kroměříž a čtvrté na Poděbrady.

Čtvrteční výsledky

HC Sparta Praha – Stadion Vrchlabí 17:1
Stadion Litoměřice – ESV Kaufbeuren 2:5
Stadion Vrchlabí – ESV Kaufbeuren 3:9
HC Sparta Praha – Stadion Litoměřice 7:2
SC Kolín – HC Poděbrady 1:2
Rytíři Kladno – HK Kroměříž 5:0
SC Kolín – Rytíři Kladno 0:4
HC Poděbrady – HK Kroměříž 1:3

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Pátek přinesl samotný vrchol celého turnaje, vyřazovací boje. První dva týmy z tabulky postoupily do semifinále, zbylé dva do soubojů o páté až osmé místo. Obě skupiny byly odehrány stejným systémem. Vítěz z prvního utkání postupoval do utkání o lepší umístění. Zejména ve finálové skupině bylo k vidění mnoho dramatických utkání. K zahození ovšem nebyl ani duel domácích Litoměřic o páté místo. Až 24 vteřin před koncem se povedlo kališníkům srovnat stav s Kroměříží, již podruhé došlo v jejich zápasech k samostatným nájezdům. V nich měl více štěstí hanácký celek. Neméně dramatické bylo samotné finále mezi Spartou a Kaufbeufenem. Alespoň jeho první dvě třetiny. V nich byly oba týmy velmi vyrovnané a usilovně se přetahovaly o vítězství. V třetině třetí ale Sparta zařadila na výrazně vyšší obrátky a svého německého soupeře doslova zdemolovala.

Páteční výsledky

O 5. – 8. místo
HK Kroměříž – Stadion Vrchlabí 8:2
Stadion Litoměřice – HC Poděbrady 3:2 sn.

O 7. místo
Stadion Vrchlabí – HC Poděbrady 1:4

O 5. místo
Stadion Litoměřice – HK Kroměříž 1:2 sn.

Semifinále
ESV Kaufbeuren – SC Kolín 8:1
Rytíři Kladno – HC Sparta Praha 1:4

O 3. místo
Rytíři Kladno –SC Kolín 6:3

Finále
ESV Kaufbeuren – HC Sparta Praha 4:8

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Myslím si, že pro nás, pro Litoměřice to byla pěkná tečka za sezónou. Myslím si, že se panu Klepetkovi podařilo sehnat atraktivní soupeře. Chtěl bych mu touto cestou poděkovat. V naší skupině jsme měli možnost hrát proti extraligové Spartě. Taková příležitost se pro nás jen tak nenaskytne. Velice pozitivně hodnotím zápas proti německému Kaufbeurenu, který mě mile překvapil. Překvapila mě úroveň dovednosti německých hráčů. Myslím si, že se celý turnaj vydařil. Kolegové z ostatních týmů velice pozitivně hodnotili, že pro týmy, které nemají možnost hrát extraligu, se zde naskytla zajímavá konfrontace a porovnání dovedností jednotlivých hráčů. Tak celý turnaj zhodnotil trenér litoměřického mladšího dorostu a zároveň šéftrenér litoměřické mládeže Vladimír Domin.

Celkové pořadí v turnaji

1. HC Sparta Praha
2. ESV Kaufbeuren
3. Rytíři Kladno
4. SC Kolín
5. HK Kroměříž
6. HC Stadion Litoměřice
7. HC Poděbrady
8. HC Stadion Vrchlabí

Autorka fotografie: Karolína Štolcová