19. 3. 2018 | Tereza Kejřová

Litoměřická sezóna 2017/2018 z pohledu statistik

Litoměřice se nevyšplhaly v sedmé sezóně druhé nejvyšší ligy České republiky příliš vysoko, co se konečné tabulky WSM Ligy týče. Po skončení základní části obsadily jedenáctou příčku a připsaly si 72 bodů. Nejvíce bodů litoměřičtí ztratili v období prosince, kdy se série proher protáhla na dlouhých devět zápasů. Vedle nepovedených zápasů si však kališníci připsaly cenné výhry nad silnými týmy ať už pražské Slavie nebo Karlových Varů. A některé týmové, ale i osobní statistiky hráčů rozhodně stojí za pozornost.

Týmové statistiky

V 52 utkáních WSM Ligy inkasovaly Litoměřice 150 branek a 135 jich vsítily. Dvakrát v sezóně dokázal litoměřický brankář vynulovat svého soupeře a takzvaný „shutout“ si připsali brankáři Michajlov a Král. Nejhorším výsledkem byla porážka 8:1 od kladenských Rytířů. Ale i Litoměřičtí uměli nasypat svým soupeřům více gólů za zápas. Proti Kadani se kališníkům dařilo celou sezónu a pokaždé ji dokázali porazit, nejjasnější výhra přišla ve 42. kole. Litoměřice tehdy zvítězily 8:3 a co se produktivity týče, Ivan Řehoř se zde blýsknul hattrickem a Jaroslav Šimeček si dokázal připsat hned pět asistencí.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Kanadské bodování

Kanadské bodování ovládl s 33 body Jan Veselý, který se stal zároveň nejlepším střelcem Litoměřických v této sezóně. Zároveň se vešel do desítky střelců celé WSM Ligy s 19 zásahy do branek soupeřů. Přes deset branek za sezónu vstřelili dále Vítězslav Bílek a Denis Kusý. Důležitou statistikou jsou i gólové asistence. Devatenáct asistencí si připsal obránce Ondřej Smetana, který také jako jediný hráč nastoupil do všech utkání letošní sezóny za litoměřický tým. O pozici nejlepšího nahrávače dlouho bojoval s Alešem Pavlasem. Kapitán Stadionu měl nakonec o dvě méně.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Přesilovky a oslabení

Jestli se něco litoměřickým letos opravdu nevedlo, tak jsou to přesilovky. Úspěšnost přesilovek byla lehce přes 11% a byla tak vůbec nejhorší mezi všemi týmy letošního ročníku. Litoměřičtí tak vstřelili pouhých 30 branek z celkových 347 střel, navíc v početních výhodách i devětkrát inkasovali. V oslabení si litoměřický celek vedl o něco lépe než v přesilových hrách a podařilo se mu ubránit 83,15% oslabení. Litoměřičtí průměrně strávili v oslabení téměř osm minut na zápas. S 779 trestnými minutami byly čtvrtým nejtrestanějším týmem WSM Ligy. Nejvíce vylučovaným hráčem kališníků byl Martin Havelka s 85 trestnými minutami.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Ale i když jsou činnosti na ledě, na kterých litoměřičtí hokejisté musí zapracovat, je tu činnost, ve které předčili v lize všechny ostatní. S číslem 557 v kolonce zblokovaných střel byly Litoměřice těsně nejlepší před druhým Vsetínem a Benátkami.

Brankářské statistiky

Do zápasů z pozice brankářů litoměřického týmu zasáhlo do letošní sezóny dohromady sedm. Nejvíce zápasů odchytal Tomáš Král s procentuální úspěšností 90,89% v 16 zápasech. O jeden zápas méně odchytal odchovanec Litoměřic Martin Michajlov s úspěšností 91,78%. V druhé části sezóny posílil litoměřický tým jihlavský odchovanec a účastník posledního ročníku juniorského mistrovství světa Jakub Škarek, který odchytal 10 utkání s úspěšností 94,17%. Se stejným počtem odchytaných zápasů se na začátku sezóny v Litoměřicích představil Milan Klouček, který vychytal jediné vítězství této sezóny v derby proti Slovanu. Obětavým náhradníkem celé sezóny byl Adam Wolf. Své dva odchytané zápasy završil úspěšností 79,49%. Za kališníky po jednom zápase nastoupili Pavel Kantor z Litvínova (úspěšnost 90,91%) a slovenský Patrik Rybár působící v Mountfieldu HK s úspěšností 94,17%.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Diváci a návštěvnost

Týmové i osobní statistiky hráčů byly popsány, ale jak se tak někdy říká, šestým hráčem na ledě jsou diváci. Kalich Arena s kapacitou 1750 místo k sezení dokázala nalákat na 26 domácích utkání téměř 27 500 lidí, což je průměrně 1056 lidí na zápas. Přes polovinu domácích utkání navíc navštívilo více jak tisícovka lidí. Diváky už tradičně lákají zápasy s týmy, které se po většinu sezóny drží na vyšších pozicích v tabulce. Obě derby s Ústím nad Labem dokonce přilákalo přes 1300 lidí. Nejvyšší divácká účast však byla v 35. kole proti Kladnu. Na tento zápas si do Kalich Areny našlo cestu hned 1700 diváků. Děkujeme za podporu!

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

I když se letošní play-off litoměřickému týmu poměrně dost vzdálilo, v některých herních činnostech kališníci dokázali velmi slušně konkurovat týmům a hráčům, kteří touto dobou bojují o baráž do extraligy. Už teď se těšíme, jak litoměřický tým zvládne přípravu na další sezónu a doufejme, že zaútočí na příčky WSM Ligy vyšší než letos.