22. 1. 2018 | Vít Trubička

Jaký byl loňský rok z pohledu litoměřického týmu?

Rok 2017 přinesl mnoho zajímavých akcí i mnoho změn v rámci fungování litoměřického klubu. Mezi ty nejzásadnější patřil vznik projektu Dukla mezi litoměřickým klubem a Českým svazem ledního hokeje. Během celého roku se litoměřický tým také účastnil některých charitativních akcí. Veškeré další důležité události naleznete v následujícím souhrnu.

Leden

Úvodní měsíc loňského roku se nesl v charitativním duchu. Tým Litoměřic se zúčastnil celorepublikové akce Legenda pomáhá. V dresech s podobiznou Ivana Hlinky odehrál Stadion první třetinu utkání proti jihlavské Dukle. Výtěžek z aukce těchto dresů pak putoval na nadační účely. Hráči Litoměřic rovněž předali dárky litoměřickému Klokánku, které se vybraly od fanoušků v rámci prosincového Charitativního týdne WSM Ligy. Předání se za Stadion zúčastnili Milan Valášek, Štěpán Havránek a Radek Pilař.

Týmu mladšího dorostu začala kvalifikace o extraligu. Tehdejší trenér dorostenců Martin Tvrzník byl před startem bojů velmi optimistický. Je to sen. Určitě jdeme do baráže s cílem postoupit, vytyčili jsme si ho a chceme se o něj porvat až do posledního kola. Ta šance tam určitě je – pokud budeme zdraví a všichni budeme plnit to, co si řekneme. Natrénováno na to určitě máme. Pokud budeme všichni tahat na sto deset procent, tak proč nepostoupit.“, řekl Martin Tvrzník před prvním utkáním. Do samotné kvalifikace vstoupil dorostenecký tým výhrou 8:2 nad rezervou Plzně.

Týmu se v lednu nevyhnuly hráčské změny. Litoměřický kádr opustili Václav Pletka a René Piegl. Na hostování do ústeckého Slovanu odešel Dominik Málek. Novou posilou Stadionu se stal Filip Stoklasa.

Autor fotografie: Vojtěch Cermánek

Únor

Stadion zakončil základní část loňského ročníku WSM Ligy na jedenáctém místě. V tou se rozloučil výhrou nad Kadaní 6:4. Následně přešel do bojů o záchranu, kterou však měli zajištěnou již před jejím začátkem.

Hned několik hráčů 7. třídy se zúčastnilo turnaje International Pee-Wee B.S.R. v kanadském Quebecu jako součást krajské výpravy. Družina, jejíchž součástí byli Vítek Beran, Matěj Čech, Adam Hamr, David Hamr, Jan Hartman, Šimon Pešta a Lukáš Plos, obsadila druhé místo.

24. února se slavilo sedmileté výročí od postupu Stadionu do první ligy. Exhibičního utkání se zúčastnila řada tehdejších hráčů. Utkání skončilo 9:9. Za Stadion nastoupili v bílém týmu tito hráči: Martin Volke, Ondřej Koblischke, Viktor Musílek, Vladimír Kolbaba, Petr Procházka, Jakub Hlušička, Milan Buďa, Jiří Svoboda st., Michal Jakl, Martin Tvrzník, Daniel Tvrzník, Jiří Petrus, Jaroslav Horejsek, Jan Kaltenböck, Jan Kloz. Trenérské role se ujal Jaromír Tvrzník. V modrém týmu byli k vidění: Jan Šembera, Petr Horčička, Ladislav Slížek, Petr Zuziak, Petr Macek, Michal Kouba, Marek Šindela, Kurt Kauschitz, Jiří Svoboda, Martin Novák, Petr Davídek, Pavel Zuziak, Martin Šnajdr. Koučování připadlo na Jana Fišeru.

Autor fotografie: Vojtěch Martinek

Březen

V třetím měsíci kalendářního roku zakončil Stadion skupinu play-out na prvním místě. Se samotnou sezónou se rozloučil výhrou nad Kadaní 4:3 po samostatných nájezdech. Důležitým mužem derniéry sezóny 2016/17 se stal Marek Loskot, jemuž se povedlo dvakrát skórovat. Navrch ještě přidal rozhodující nájezd.

Ihned po sezóně byly oznámeny změny ve fungování WSM Ligy. Ta se nově stala nesestupovou s cílem nabírat nové týmy a její pozdější rozdělení na dvě skupiny. ČSLH si dle slov Tomáše Krále slibovalo větší zapojení mladých hráčů do této soutěže a snížení finančních nákladů pro týmy. Zároveň byla zrušena Liga juniorů místo které byl založen tým v Krajské lize mužů. Navíc za starší dorost mohli ještě nastupovat hráči ročníku 1999.

Mladší dorost zakončil kvalifikaci utkáním proti již postupující Třemošné. V tomto utkání o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. V nich byl úspěšnější tým ze západu Čech, který dvěma body oslavil postup do extraligy. Tým Martina Tvrzníka zároveň poprvé padl v domácím prostředí.

Autor fotografie: Vojtěch Cermánek

Duben

Aprílový měsíc se nesl převážně ve znamení mládežnických turnajů. V Litoměřicích se odehrál turnaj mladších dorostenců Kalich Cup. V něm tým Stadionu skončil na čtvrtém místě. Pátá a sedmá třída se účastnila turnajů v Itálii. Sedmáci ovládli turnaj Easter Bunnies Pinzolo Ice Cup v konkurenci dalších týmů z České republiky, Rakouska, Německa, Slovenska a Itálie. Nejlepším střelcem a útočníkem turnaje se stal Lukáš Plos. Cena pro nejlepšího hráče litoměřického celku připadla Václavu Kühnovi. Cenu za nejlepší střelbu na přesnost obdržel Matěj Čech. Taktéž pátá třída nastoupila ke svému turnaji v Pinzolu. Taktéž v něm i zvítězila. Nejlepším gólmanem turnaje se stal Tobiáš Tvrzník. Do All-stars teamu se dostal Denis Hlavička. Čtvrtá třída nastoupila v tradičním Easter Cupu hraném v Mostě. V konkurenci sedmnácti týmů obsadila šesté místo.

Autorka fotografie: Barbora Koťová

Květen

V květnu byla zahájena letní příprava Stadionu. K úvodnímu tréninku se dostavil mix hráčů původem z Litoměřic, Litvínova či Hradce Králové. Jmenovitě tedy Martin Michajlov, Aleš Pavlas, Jiří Jebavý, Ondřej Smetana, Dominik Málek, Matěj Bažant, David Šesták, Jan Strejček, Pavel Zajan, Jaroslav Kalla, Vojtěch Kulda, Ondřej Sýkora, Patrik Miškář, Radek Pilař, Jaroslav Šimeček, Josef Stříbrný, Ivan Řehoř, Martin Havelka. Později byl oznámen příchod útočníka Vítězslava Bílka ze slovenského Martina.

Červen

Na začátku června se konal tradiční Běh pro hospic. Na start tříkilometré tratě se postavilo pět hráčů Stadionu (Ondřej Smetana, Vojtěch Kulda, Martin Michajlov, Ondřej Sýkora a Pavel Zajan). Nejúspěšnější z nich byl Vojtěch Kulda, který obsadil třetí místo. Celá akce vynesla hospicu svatého Štěpána 300 tisíc korun.

V tomto měsíci byl rovněž odhalen nový projekt Stadionu a ČSLH. Do Litoměřic se v jeho rámci dostali juniorští reprezentanti ročníků 1998 a 1999. Místo v kádru Litoměřic se mělo najít pro ty, kteří nemají ve svých extraligových klubech místo v sestavě.

Červenec

V červenci proběhla změna na pozici šéftrenéra mládeže litoměřického celku, zároveň též na pozici trenéra mladšího dorostu. Na obou místech vystřídal Martina Tvrzníka, který odešel do Litvínova, kde se chopil kormidla u týmu mladšího dorostu, Vladimír Domin. Ten chtěl pokračovat v již nastavené cestě s cílem zajistit pro mládežnické týmy co nejlepší možné podmínky a postoupit do extraligy mladšího dorostu.

Na konci tohoto měsíce se A tým vydal poprvé na led. K prvnímu tréninku již měl Stadion o něco početnější kádr než na samém startu přípravy. První týden se trénovalo dvoufázově. Jedna část byla věnována tréninkům v tělocvičně, druhá přípravě na ledě. Od 30. července čekala na hráče Stadionu již třífázová příprava. Dvakrát se kališníci vydali na led, jednou do tělocvičny.

Autor fotografie: Vojtěch Cermánek

Srpen

Litoměřicím začaly přípravné duely. Během celého měsíce se Stadion dvakrát utkal s Ústím nad Labem, Kadaní a Benátkami nad Jizerou. Jedno utkání sehráli kališníci proti Karlovým Varům. Všechny dvojzápasy se hrály jednou v Kalich Areně, jednou na soupeřově ledě. Pouze zápas proti Energii byl odehrán v KV Areně.

Před startem WSM Ligy byly představen její změny. Rozhodcovský štáb byl rozšířen ve všech zápasech na dva hlavní sudí a dva čárové. Hráčský kádr byl zúžen na počet 17+1, z nichž jeden hráč musel být ročníku 1998 či mladší. Od 10. prosince bude možnost jeho rozšíření na počet 18+1. Rovněž byla oznámena částečná rekonstrukce Kalich Areny. Do ní se instalovala nová světla a nové mikrofony, což mělo přinést ještě vyšší kvalitu streamů, které můžete sledovat na tvcom.cz.

Autor fotografie: Vojtěch Cermánek

Září

Před samým začátkem sezóny byly v Galerii Na Soutoku představeny nové dresy litoměřického týmu. Součástí představovačky byla i autogramiáda celého A týmu. Zároveň nechyběly různé hokejové soutěže.

9. září zahájil Stadion nový ročník WSM Ligy. Přes obrovskou snahu nakonec však v tomto zápase českobudějovickému Motoru 2:5. O výhře Jihočechů rozhodla zejména třetí třetina tohoto utkání. Své premiérové utkání si odbyl i litoměřický B tým. Historicky první utkání si navíc osladil vysokou výhrou 15:1 nad nedalekými Lovosicemi. Toto utkání pak zhodnotil jeden ze zkušenějších hráčů v týmu Radek Pavlata, následně i nastínil plány týmu pro nadcházející sezónu. „Myslím si, že výsledek byl krásný, ale nejhorší je, že silnější soupeři, jako jsou Louny, Kadaň, Most, mají starší a zkušenější hráče. S nimi to bude náročné a zápasy skončí jednobrankovým, maximálně dvoubrankovým rozdílem. Určitě bychom chtěli hrát co nejvýše. Samozřejmě bychom si chtěli zahrát play-off, možná i kvalifikaci o postup do druhé ligy. Budeme se tedy snažit, abychom dokázali zabojovat o postup,“ řekl po konci tohoto zápasu.

V Kalich Areně se odehrála i akce Pojď hrát hokej! 21. září se v Kalich Areně sešlo 42 dětí, kteří se v nich zejména seznámili s pohybem na ledě. Celé akce se zúčastnili zkušení trenéři Stadionu Litoměřice napříč všemi kategoriemi a také někteří hráči „A“ týmu.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Říjen

Desátý měsíc kalendářního roku se nesl zejména v zápasech WSM Ligy a příchodem několika posil. Stadion se během tohoto měsíce vyšvihl na šesté místo tabulky s šestibodovou ztrátou na vedoucí pozice. Kádr Litoměřic v říjnu posílili zejména Tomáš Král a Denis Kusý.

Na konci měsíce byly oznámeny nominace do mnoha reprezentací. V některých z nich se objevili hráči litoměřického celku. Na turnaj reprezentace U20 v ruské Balašiše byli nominováni Filip Helt, Lukáš Doudera, Radek Jeřábek, David Kvasnička, Petr Kodýtek, Matěj Chalupa, Matyáš Kantner, Radovan Pavlík a Ondřej Kachyňa, který se ale pro zranění omluvil. Kádr U19 pro sraz v Ostravě-Porubě posílili Milan Klouček, Adam Wolf, Michael Gaspar, Martin Havelka, Jaroslav Dvořák a Filip Jirásek. Do týmu juniorské ženské reprezentace byla nominována Agáta Sarnovská.

Autor fotografie: Lukáš Kaboň (ČSLH)

Listopad

Předposlední měsíc loňského roku se nesl v duchu II. charitativního týdne WSM Ligy. Zájemci si mohli vydražit večeři s kapitánem týmu Alešem Pavlasem, která proběhla nedávno. Dále do aukce umístil Filip Helt svou podepsanou hokejku a Vítězslav Bílek podepsaný dres. Zároveň fanoušci mohli podpořit litoměřický Klokánek, kasičky na finanční dary byly umístěny u vchodu. Do pomoci Klokánku se zapojili i hráči A týmu. Za každý gól a asistenci byla vybrána drobná částka, celkově předali hráči prostřednictvím kapitána Aleše Pavlase a předsedy klubu Daniela Sadila zástupcům Klokánku 5 tisíc korun.

Základní část své soutěže zakončil tým staršího dorostu. Ten ji zakončil na pátém místě, což bylo první nepostupové. Následně pokračují ve skupině o umístění, v rámci které odehráli dorostenci dalších šestnáct utkání.

Prosinec

Prosincový měsíc se nesl v řadě reprezentačních akcí. Tým U19 se zúčastnil turnaje v Niagara Fallls, na který plynule navázalo juniorské mistrovství světa v americkém Buffalu. V osobě Anety Cornové měl Stadion i zastoupení na ženském turnaji čtyř zemí v Příbrami. V samém závěru měsíce byla oznámena i nominace na ženské juniorské mistrovství světa v ruském Dmitrově, kam se dostala Agáta Sarnovská. Tým U19 obsadil na World Junior A Hockey Challenge bronzovou příčku. Tým U20 předvedl na mistrovství světa úctyhodný výkon, který nakonec zakončil čtvrtým místem. Z Příbrami si ženská reprezentace odvezla také čtvrté místo. České juniorky mistrovství v Dmitrově zakončily na šestém místě, byť tento turnaj se odehrál až v lednu.

Další charitativní akci byla SpeedFit Challenge v HFL Training Centru v Kalich Areně. Účastníci zde závodili v běhu na běžícím páse. Závodníci též mohli vyzvat hráče A týmu. Startovné ve výši 300 korun pak putovalo na charitativní účely.

O měsíc dříve než předchozí sezónu začala mladšímu dorostu opětovně kvalifikace o ELIOD Extraligu mladšího dorostu. Do té vstoupili ze třetího místa základní skupiny. Dle slov trenéra Domina chtěl dorostenecký tým navázat na úspěch předešlého ročníku. Do této fáze soutěže dorostenci vstoupili výhrou 4:2 nad rezervou karlovarské Energie.

O pozici Sympaťáka WSM Ligy stále ještě bojuje útočník Stadionu Vítězslav Bílek. V rozhovoru pro hokej.cz, který díky této soutěži poskytl mluvil taktéž o své dosavadní kariéře i plánech do budoucna, jakožto i o současné sezóně v litoměřickém dresu. V anketě měl 21. ledna na svém kontě 171 hlasů. Stále pro něj můžete zde hlasovat.

Další tradiční akcí, kterou Stadion pořádá jsou Hokejové Vánoce. Těm předcházel i lampionový průvod. Tentokrát se jí účastnili na Mírovém náměstí i sami hráči A týmu. Spolu s dalšími účastníky si zkusili některé soutěže, například obejití vymezeného kolečka s pukem na hlavě, který jim během této trasy nesměl spadnout. V závěru si pro TV Stadion připravili Vánoční přání.