10. 1. 2018 | Jan Luňáček

Jsem vděčný za každou vteřinu na ledě, říká Martin Havelka

V litoměřickém dresu nastupuje od začátku letošní sezony s číslem 75 na dresu mladý litvínovský útočník, který fanoušky baví svým fyzicky náročným hokejem. Martin Havelka ještě do nedávna byl také mládežnickým reprezentantem a loňskou sezonu strávil v týmu HC Most. Martin hraje tvrdě, ale ne zákeřně. V dresu kališníků je rekordmanem v počtu trestných minut. Za dvacet osm zápasů si odseděl sedmdesát jedna minut na trestné lavici. Ale i takové bojovníky každý tým potřebuje. Martin nám zhodnotil vítězné utkání proti Slavii Praha.

Martine, můžete nám říci pár vět k dnešnímu utkání?

Bylo to hodně těžké utkání a já musím pochválit všechny kluky, protože dnes hodně bojovali. Měl jsem pocit, že jsme dnes odehráli zápas, kdy jsme makali celých šedesát minut. Byly tam ale i pasáže, kdy nás trochu soupeř tlačil. Hlavně teď ke konci zápasu. Jsem rád, že jsme po šňůře devíti proher nyní zase vybojovali tři vítězství za sebou.

Byla první třetina takový stavební kámen vítězného zápasu?

Já si nemyslím. Ale v první třetině nám to tam napadalo. Druhou třetinu jsme asi hráli lépe, než tu první, ale neproměňovali jsme šance. Na druhou stranu musíme také poděkovat Martinovi v brance, že nás dnes také hodně podržel.

Dá se říci, že i Slavii podržel brankář. Tutové šance jste si vypracovali.

To je také pravda. Moc to z něho nepadalo. V těch dvou třetinách to proti němu bylo těžké, ale naštěstí jsme se trefili v první třetině.

Proti jiným zápasům jste dnes měli také méně vyloučených.

Je to tak. Už jsme to museli opravdu omezit, protože jsme měli někdy za zápas i devět vyloučených a to je moc. To se pak nemůžete dostat zpátky do hry. Jako například v Přerově, kdy jsme vedli tři ku jedné a pak nevím, co se stalo, ale soupeř se přesilovkama dostal zpátky do hry. Pro nás velká škoda. To samé domácí utkání s Kladnem, kdy si nevytvořilo žádný tlak, ale do hry se dostali díky naším vyloučením a my inkasovali celkem osm branek.

Dnes jste ale také hráli šest přesilovek. A branky z toho nepadla, i když přesilovky nebyly špatné.

Nás ty přesilovky trápí celou sezonu. Teď se skládá nějaká přesilovková formace. Připravuje se na to jedna lajna, která přesilovky více trénuje. Snad nám začnou z přesilovek padat i branky.

Vy jste typ hráče v týmu domácích, který se hodně vyžívá v osobních soubojích. Je to tak?

Je to tak. Já nejsem moc technický typ, ale takto hraji již od malička. Já jsem typ, který hraje pro tým a udělá pro něj úplně všechno. Když se nyní nedařilo, tak já jsem se snažil spoluhráče svou hrou strhnout k větší bojovnosti. Dnes jsme jako tým úplně perfektně odšlapali celé utkání a všichni.

Vy máte rád zápasy, kdy se hraje se silným soupeřem a hraje se tvrdě, že?

Určitě. Já mám tvrdý hokej hrozně rád a nemohu bez něj být. Myslím si, že mou předností je právě dohrávání soubojů a snažím se toho využívat. Takový hokej i bolí, ale já mám asi posunutý práh bolesti a proto unesu i takové množství ran, které během zápasu dostanu.

Litoměřickým fanouškům se váš styl líbí a čekají, co v utkání předvedete.

To jsem rád. Musím ale být v perfektní fyzické kondici a na tom pracuji. Jsem na tom dobře, i když mám za sebou hodně zápasů, protože jsem nyní nastupoval i za Litvínov. Je to nyní trochu náročnější období, ale jsem mladý a musím se s tím vyrovnat. Doufám, že mi to bude takto šlapat i dále a uděláme jak v Litoměřicích, tak v Litvínově play off.

Vás hokej asi hodně baví.

Opravdu hodně a jsem pro něj zapálený. Vždyť ho hraji od útlého věku. Jsem vděčný za každou vteřinu strávenou na ledě.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří.