17. 12. 2017 | Vít Trubička

Se lvem místu kalichu, bronzový úspěch reprezentace U19, 4. místo A týmu žen

Stadion měl zastoupení ve dvou reprezentacích České republiky, které odehrály své turnaje. V mužské reprezentaci U19, která nastoupila na World Junior A Hockey Challenge v kanadském Truro se za Litoměřice představili Milan Klouček a Jaroslav Dvořák. V ženské seniorské reprezentaci se představila Aneta Cornová, v rámci Turnaje čtyř zemí v Příbrami. Mužští zástupci získali bronzové medaile. Ženská reprezentace bohužel bez cenného kovu.

Reprezentace U19

Český tým se dostal do semifinále poté, co bez ztráty bodu ovládl skupinu B. V té měl stejnou věkovou kategorii reprezentace USA a Kanady West. Do turnaje vstoupil český tým zápasem proti výběru Kanady West. Ten Češi ovládli výsledkem 5:2. Dokonce Milan Klouček byl vyhodnocen jako nejlepší hráč utkání za český tým. Druhé utkání vyhráli Češi 4:2 nad Spojenými státy. Vybojovali si tedy přímou vstupenku do semifinále, kde se setkali s druhým v pořadí ze skupiny A, výběrem Kanadou East. Semifinálové utkání bylo dlouhou dobu vyrovnané, o vítězství Kanaďanů rozhodl až závěr utkání. V tom však nasázeli za záda Milana Kloučka hned čtyři góly. Po prohře 1:5 si tedy Češi zahráli alespoň o bronzové medaile. Proti o rok mladšímu výběru Ruska vybojoval velmi cennou výhru 4:2, čímž zaznamenali historický úspěch ziskem první medaile na tomto turnaji. V Truro vyhrála česká reprezentace hned čtyři z pěti zápasů. Bronzový turnaj okomentoval hlavní trenér této reprezentace a zároveň hlavní trenér Stadionu Miloš Říha: „Myslím, že za celkový výkon na turnaji jsme si cenný úspěch a medaili zasloužili!“ hlásí lodivod reprezentace U19. Bronz má velkou hodnotu i navzdory tomu, že na turnaj nejezdí áčkové výběry účastnických zemí. „Byly tady velmi silné týmy a každého vítězství si velmi ceníme.“

Autor fotografie: Dennis Payot (Hockey Canada Images)

Reprezentační A tým žen

Reprezentantky odehrály ve středočeské Příbrami turnaj čtyř. V něm se utkaly proti týmům Francie, Norska a Švýcarska. Hráčka staršího dorostu Aneta Cornová zasáhla do všech třech zápasů. České reprezentantky vyhrály hned úvodní zápas proti Francouzskám. Na Norky a Švýcarky však již nestačily. Přesto bohužel skončily na posledním místě. Před turnajem řekl trenér Petr Novák: „Naposledy jsme byli v Rusku, kde jsme nevyhráli ani jeden zápas. Doma chceme uspět. Máme papírově slabší soupeře, rádi bychom vyhráli minimálně dva zápasy. Samozřejmě vždy chceme vyhrát každý zápas, ale jsme realisté. Švýcarky se připravují na olympiádu. Dorazí v nejsilnější možné sestavě, v jaké mohou být.“ Švýcarky nakonec celý turnaj vyhrály. Druhé místo připadlo norským reprezentantkám.

Autor fotografie: Karel Švec (ČSLH)

Další reprezentační akce

Někteří hráči U19 se přesunou na kemp reprezentace U20 do Niagara Falls v USA. Zde se budou juniorští reprezentanti připravovat na mistrovství světa v Buffalu. Na kemp U20 byli zatím nominováni Kryštof Hrabík, Filip Helt, Ondřej Machala (z důvodu zranění se nezůčastní), David Kvasnička a Petr Kodýtek. Na přípravný kemp juniorské ženské reprezentace před jejich mistrovstvím světa byla nominována Agáta Sarnovská. Povánoční kemp ve Valašském Meziříčí bude poslední akcí na českém území. Dva dny po jeho skončení se reprezentantky přesouvají do Ruska na další přípravný kemp před mistrovstvím a následné mistrovství.

Autor titulní fotografie: Dennis Payot (Hockey Canada Images)