24. 11. 2017 | Vít Trubička

Polovina soutěže je u konce, zakončí ji Stadion výhrou proti AZetu?

Po dvojici venkovních utkání, z nichž ten v Benátkách Litoměřice vyhrály, zápas se Slavií již nikoli, čeká na Litoměřice dvojice domácích utkání. To první nastane již zítra, kdy přijede do Kalich Areny celek z Havířova. Tomu se venku zatím docela daří, dokázal porazit dokonce kladenské Rytíře. Celé utkání se ponese v duchu II. Charitativního týdne WSM Ligy, o kterém naleznete více informací zde . Zápas začíná v 17 hodin, k vidění bude v Kalich Areně, případně přes tvcom.cz

Údaje před
26. kolem

Porovnání
po 1. - 25. kole
10-3-4-8
celková bilance
10-2-3-10
7.
postavení v tabulce
9.
40
získané body
37
62
počet vstřelených branek
65
65
počet obdržených branek
67
Vítězslav Bílek (9+9) – 18 bodů
nejproduktivnější hráč
Marek Kalus (8+9) – 17 bodů
Vítězslav Bílek – 9 tref
Jan Veselý – 9 tref
nejlepší střelci
Marek Kalus – 8 tref
Aleš Pavlas – 13 nahrávek
nejvíce asistencí
Marek Sikora – 12 nahrávek
Martin Havelka – 55 TM
nejtrestanější hráč
Marek Kalus – 75 TM
Aleš Pavlas – 22:38
nejvyšší průměrný ice-time
Jiří Krisl – 23:49
Tomáš Král – 92,23%
Martin Michajlov – 93,28%
úspěšnost brankářů
Ondřej Bláha – 93,15%
Daniel Dolejš – 92,31%
Jiří Matoušek – 86,30%
Martin Falter – 81,25%
Marek Laco – 78,95%
46,60%
Podíl střel na branku oproti ostatním střelám
50,94%
86,57%
ubráněná oslabení
77,34%
10,00%
využití přesilovek
20,56%

Posledních 5 kol z pohledu Havířova

  • Havířov - Přerov 4:5
  • Kladno - Havířov 1:5
  • Karlovy Vary - Havířov 6:4
  • Ústí n. L. - Havířov 0:2
  • Havířov - Kladno 1:4

Havířov v listopadu nedokázal zvítězit v domácím prostředí

AZet ovládl poslední utkání v Gascontrol areně 30. října, kdy porazil ve slezském derby Frýdek-Místek 3:1. Od té doby zde pouze body rozdával, pravidelně všechny tři. Vítězně se z Havířova vrátily týmy jako Třebíč, Kladno a Přerov. O to úspěšnější byli však havířovští ve venkovním prostředí. Ze čtyřech utkání hned tři plně ovládli, pouze jednou, v Karlových Varech, na soupeře i přes vytrvalý bod nestačili, Energetikům podlehli 4:6. Naproti tomu dokázal Havířov vyplenit domácí svatostánky Vsetína, Kladna a Ústí nad Labem.

K poslednímu utkání nastoupil Havířov v domácím prostředí proti přerovským Zubrům. Nějaký čas to zde vypadalo, že se AZetu konečně podaří prolomit domácí prokletí, ovšem Přerov zaúřadoval a zejména díky vydařené závěrečné periodě utkání strhl definitivně vedení na svou stranu. AZet prohrál o jediný gól, celkově 4:5. Na domácí výhru tak musí čekat až do 18. prosince, neboť duelem s Litoměřicemi pro Havířov začíná pětizápasová série venkovních utkání.

Autorka fotografie: Martina Kotulová (AZ Residomo Havířov)

Poslední utkání bylo rozhodnuto až v prodloužení

Zápas, hraný v Havířově, nepřinesl velké množství gólů. Střelecky pozitivně skončila pouze třetina druhá, ve které se AZet ujal vedení, zásluhou Tomáše Drtila. To ale havířovští dlouho neudrželi a již v 34. minutě tečoval Jan Veselý střelu Aleše Pavlase do brankoviště za záda Ondřeje Bláhy. Další góly v základní hrací době již nepadly, v prodloužení byl úspěšnější domácí tým. Odkrytý prostor v brance Martina Michajlova našel po souhře s Markem Sikorou Jakub Matai. Stadion si tedy odvezl akorát jediný bod.

13. kolo, 14.10.2017: AZ Residomo Havířov – HC Stadion Litoměřice 2:1 pp.
Branky a nahrávky: 28. Drtil (Matai, Fronk), 64. Matai (Sikora, Krisl) – 32. Veselý (Pavlas, Kusý).
Střely na branku: 44:23
Vyloučení: 4:3
Využití: 1:1
Sestava Havířova: Bláha – Krisl (C), Drtil, Postnikov, Dudek, Chroboček, Havel – Kotala, Matai, Sikora (A) – Beránek, Rác, Kalus – Pořízek, Bednář, Fronk – Cihlář, Baláž, Gřeš.
Sestava Litoměřic: Michajlov – Kachyňa, Pavlas (C), Smetana (A), Kvasnička, Jebavý, Jandus – Kusý, Veselý, Bílek (A) – Dvořák, Miškář, Chalupa – Stříbrný, Šimeček, Helt – Kantner, Komárek, Jirásek.

Autor fotografie: Michal Polák (AZ Residomo Havířov)

Ofenzivu táhne Kalus, v brance má výsadní postavení Bláha

Nejproduktivnějším hráčem AZetu a zároveň nejlepším střelcem havířovského celku je s osmi gólovými trefami a devíti asistencemi Marek Kalus. Nejlepším nahrávačem Havířova je Marek Sikora (na fotce), kterému k tomuto postavení stačilo dvanáct nahrávek. K nim přidal tři gólové trefy. V celkovém součtu kanadských bodů má pouze o dva méně než Kalus.

V havířovské svatyni se od počátku sezóny vystřídalo pět gólmanů. Nejvíce utkání odchytal Ondřej Bláha, celkem třináct. Jeho úspěšnost je v nich rovna 93,15%. Osm startů má na svém kontě Daniel Dolejš, s úspěšností 92,31%. Třikrát se v havířovské brance objevil Jiří Matoušek. Procentuální úspěšnost jeho zásahů je vyčíslena 86,30%. Po dvou startech mají Martin Falter a Marek Laco. Dvojka extraligové Olomouce Falter si zajistila úspěšnost 81,25%. Loňská jednička Havířova Laco má nyní úspěšnost 78,95%.

Autor fotografie: Jan Čech (Karlovarský deník)