23. 11. 2016 | Barbora Koťová

Trenér Miloš Říha hodnotí uplynulou polovinu sezóny

Druhá čtvrtina soutěže je za námi. Hráči Stadionu ji ukončili v sobotu domácí výhrou nad kadaňskými Trhači. Aktuálně se kališníci nacházejí na devátém místě v tabulce, ale rozhodně chtějí výš. Jak uplynulou část sezóny hodnotí trenér A-týmu Miloš Říha a co by do dalších kol chtěl zlepšit?

Začneme posledním zápasem s Kadaní. Byl to jeden z povedených zápasů, jak byste ho zhodnotil?

Myslím si, že nehrajeme špatný hokej. Odehráli jsme spoustu dobrých zápasů, když jsem si teď prohlížel statistiky z první a druhé čtvrtiny, tak je tam vidět velké zlepšení ve všech kategoriích, ať už týmových nebo individuálních. Bohužel, co se nezlepšilo, jsou výsledky. Celkově jsme uhráli o tři body méně než v první čtvrtině. To znamená, že v téhle části máme ještě o jedno vítězství méně, což je takové trochu paradoxní. Nicméně já věřím tomu, že když bude pokračovat tato linie vzestupně, tak že to bude lepší a že i ty výsledky přijdou. To, že se nám nedařilo, bylo také tím, že se neustále měnila sestava. Hradec měl hodně hráčů na marodce. Tento poslední zápas s Kadaní vypovídal tom, že jsme měli alespoň čtrnáct dní víceméně stabilní sestavu.

Byly v ní jedna nebo dvě změny, které nebyly až tak citelné, protože tam byli typologicky podobní hráči na stejném postu a podobně. Poslední zápasy jsme odehráli opravdu dobře a myslím si, že to bylo i tím, že nedocházelo k takovým změnám. Zápas s Kadaní nebyl hokejově ani tak lepší, třeba jako utkání s Mostem, ale vždycky potřebujete dát góly k tomu, aby se mužstvo nějak uklidnilo a toto bylo vidět i v jiných zápasech, kdy jsme se potřebovali gólově prosadit. Třeba zápas v Přerově byl úplně jednoznačně obdobný. Teď s Kadaní jsme dali alespoň na 2:0, i když si myslím, že první třetina měla celý zápas úplně jednoznačně rozhodnout. Ve druhé třetině jsme přidali další dvě branky, a i díky tomu, že jsme zvýšili skóre, tak se celé mužstvo zvedlo. Skvěle bruslili, kombinovali a tak dál. Myslím si, že zápas musel být pěkný i pro diváky.

Který zápas byste zhodnotil jako nejhorší?

Úplně jednoznačně nejhorší zápas v téhle sezóně byl domácí zápas s Třebíčí, který byl z naší strany opravdu hrozně zahraný. Myslím si, že jsme si toho vědomi všichni, ať už trenéři nebo i hráči, protože si myslím, že právě od utkání s Horáckou Slavií jsme začali hrát dobrý hokej. Přestože jsme byli třeba v Českých Budějovicích jenom s třemi lajnami, tak tam bylo vidět to nasazení, bojovnost a celková práce mužstva, která byla úplně jiná oproti tomu zápasu s Třebíčí.

V téhle části soutěže odešlo několik hráčů, například Peter Frühauf nebo Petr Beránek. Myslíte si, že i tohle mělo nějaký podíl na výkonech mužstva?

Myslím si, že určitě. Musíme si uvědomit, že hokej je kolektivní sport. Když přijde hráč, jako je třeba Tomáš Bulík, který má opravdu vyšší kvalitu na první ligu, tak je to hned vidět. Pokud si spolu lajna sedne, odehrají tři perfektní zápasy, tak je pak znát, když toho hráče stáhnou zpátky a je to citelné pro celé mužstvo. To je potřeba zmínit, protože lidé to takhle nevnímají a prostě to tak je. Jednoznačně citelný odchod je odchod Petera Frühaufa do Plzně, protože ať na střídačce, nebo v kabině, je jeho osobnost hrozně znát. Tím, jak je komunikativní, jak povzbuzuje celé mužstvo a pracuje pro něj. Tím, že sám přes svůj věk a zkušenosti chce udělat maximum pro tým.

Když tady takový hráč hraje, sbírá body a potom odejde a je to jeden z nejvytíženějších beků, tak je to obrovská a strašně citelná ztráta. Stejné to bylo s Alešem Pavlasem, kterého, když si stáhli do Hradce, tak si myslím, že to byla pro nás nejcitelnější ztráta. Tím nechci říci, že kluci, kteří odešli do Slavie pro nás ztrátou nebyli, nicméně se jim tady moc nedařilo. Takže se Hradec takto rozhodl, v tu dobu jsme jak tady, tak v Hradci měli hodně hráčů a nikdo jsme nemohli tušit, že potom přijde tak velká marodka v obou týmech. Zrovna týden na to, co odešli, jsme je potřebovali, ale už byli pryč, takže se to už řešit nedalo, ale ta ztráta tam asi tak citelná nebyla.

Jindřich Barák v posledním zápase nenastoupil a jezdí teď i do Hradce Králové, jak to vypadá s ním?

Začalo to tak, že Barák s Plášilem přišli jako náhrada za Pavlase. Plášila potom pustili do Olomouce, takže nám vrátili Pavlase, za což jsme byli hrozně rádi. Barák tady zůstal, protože v Hradci měli dostatek obránců, ale v tuhle chvíli se jim zranili tři obránci v jeden den, takže se to muselo vyřešit tím, že si stáhli Baráka a Piegla z Litoměřic. Takže předtím jsme měli problémy s útokem, teď máme problémy s obranou a je to kvůli tomu, že se zranili tři beci v Hradci. Když sem Jindra Barák přišel, tak tady patřil jednoznačně k nejlepším obráncům. Hrozně nám v začátku pomohl, ale pak měl dvě zranění a vzhledem k zdravotnímu stavu začala i výkonnost jít dolu. Teď si ho stáhli a je tam šestý obránce. Situace se vyvíjí každý den a my, ale ani oni, nejsme schopní říci, jestli Jindřich Barák bude hrát třeba ve středu nebo až v sobotu. To teď nedokážu říct, ale René Piegl by za nás měl ve středu nastoupit.

Aktuálně je na marodce Dominik Málek. Jak to vypadá s ním?

Začal trénovat, ale ještě ne na ledě. Měl vážné zranění kolene, takže trénuje pouze na suchu a dostává se do kondice. Teď se nám vlastně uzdravili všichni útočníci, takže máme v útoku velkou konkurenci, ale říkám, v obraně je to problém, vzhledem k tomu, co se stalo v Hradci.

Plánujete nějaké změny v soupisce?

Aktuálně si musíme poradit s tím, co máme. Doufáme, že se nám budou držet všichni hráči zdravotně. Teď se na tréninku objevili dva junioři z Hradce, uvidíme, jak vše bude vypadat, kolik budeme mít obránců, ale měli by být pro případ k dispozici. Pro mladé hráče je to dobrá zkušenost a samozřejmě Hradec potřebuje, aby se trochu ohráli v seniorském hokeji. U těchto hráčů je ještě závislost na škole, ale pokud by tu měli hrát, tak bych určitě chtěl, aby zde trénovali.

Co byste do dalších kol chtěl zlepšit, aby tým šel tabulkou více nahoru?

Jak říkám, my se snažíme na zlepšení pracovat neustále, i když vím, že už to někdy vypadá, jako bychom hledali nějakou výmluvu, ale je strašně nepříjemné, jak se nám točí neustále sestava. Zatím jsme neměli to štěstí, abychom odehráli dvě utkání ve stejném složení ale, teď se nám to snad podaří. Dá se říci, že poslední čtyři utkání už ty změny nebyly tak citelné, takže i na výkonech to bylo znát. Když jsme si včera vytiskli kompletní statistiky, ať už týmové nebo individuální, tak je vidět, že to jde celkově nahoru. Jsme disciplinovanější, máme méně trestných minut oproti loňské sezóně, obrana se zlepšila o třicet inkasovaných gólů v tomhle období, což je hrozně moc. Přesilovky se zlepšily o hodně oproti první čtvrtině, oslabení zvládáme, což je vidět ve statistikách, kde jsme třetí v celé soutěži. Letos náš klub zakoupil program na sledování a analýzy individuálních statistik, sledujeme jak ice-time, tak taky velice zajímavou statistiku poměru střel v době, když jsou hráči na ledě.

Většina hráčů se pohybuje v plusových hodnotách, což znamená, že soupeře přestřílíme. Samozřejmě tam bylo i třeba utkání v Budějovicích, kde nás domácí jednoznačně přestříleli, ale v celkovém součtu hrajeme spíše aktivní hokej, za což jsme rádi. My jsme ho chtěli hrát, akorát nás pořád trápí koncovka, takže na poměr střel, které máme jsme málo produktivní, a to bylo asi nejvíce vidět v zápasu s Mostem, kdy máme po druhé třetině třicet pět střel a vedeme 2:1, tak je to docela nesmysl. V zakončení nás pořád tlačí bota, ale nechci, aby se tím mužstvo nějakým způsobem zabývalo, protože tam je potřeba to ještě víc zjednodušit a chodit víc do brány, a hlavně furt nemyslet, že chceme a chceme dát góly a potom je opravdu nedáváme. Ve spoustě zápasů jsme měli určitě na bodový zisk.

Obrovským příkladem je třeba zápas v Přerově, kde jsme byli do poloviny utkání lepší a místo toho, aby to bylo 0:3 po první třetině, tak to bylo 0:1. Když pak přijde nějaká horší pasáž, vyloučení a nějaký nepříjemný gól, tak ten zápas dopadne úplně obráceně. V tomhle máme problém, ale je to složité. Myslím si, že pokud na tom budeme pracovat a budeme aktivnější, nadále dobře bruslit, vyhrávat osobní souboje, přesilovku a oslabení držet, tak jako ve druhé čtvrtině, tak si myslím, že to mužstvo bude úspěšné a mělo by jít v tabulce nahoru. Samozřejmě je tato soutěž velice vyrovnaná, tak jak máme nahoru ztrátu, tak dolů máme úplně stejný náskok. Je důležité, abychom se drželi poblíž středu tabulky. Jinak jsme také závislí na tom, co se děje zdravotně v Hradci Králové. Pokud by Hradec pustil některé hráče jako třeba Bulíka na Slovensko, Potulného do zahraničí, Plášila do Olomouce nebo Frühaufa do Plzně, tak se to vlastně dotkne nás, protože tím pádem oni si vezmou hráče od nás a pokud mají ještě zraněné hráče, tak je logické, že to je pro nás problém, ale nejsme to tady schopni nějak ovlivnit.

Říkal jste, že máte problém hlavně s koncovkou, potřebovali byste tedy nějaké zkušenější hráče do útoku?

Tak teď se nám vrátili kluci z marodky, takže máme čtyři útoky pohromadě. Někteří ti kluci jsou mladí, nemají zkušenosti a musí je teprve nasbírat, a proto tady jsou, proto jsme tady my. Když jsem se teď díval na statistiky z druhé čtvrtiny, tak jak Jarda Kalla, tak Venca Pletka se zvedli, tak věřím, že na to navážou. Teď bych právě naopak do tohoto mužstva nechtěl zasahovat, protože změn je docela hodně a docela často a je potřeba, aby se vše na chvilku ustálilo.

Jaké jsou cíle mužstva do konce sezóny? Chtěli byste skončit například do šestého místa?

Do šestého místa by chtěl skončit každý ze čtrnácti týmů, které hrají tuto soutěž. Někteří sezónu rozehráli lépe, někteří hůře, ale je vidět, že jednak je ta soutěž vyrovnaná a také, že se týmy střídají, jak ve zraněních, tak v krizích. Například teď je v krizi Jihlava nebo Prostějov, naopak ještě třeba čtrnáct dní zpátky byli oni ti, co byli ve formě. Oni vyhrávali a šli nahoru v tabulce, takže je to opravdu takové, kdo z koho. Mužstva jsou vyrovnaná. Samozřejmě, že některé týmy mají větší ambice, ale na druhou stranu jsou pod větším tlakem. Mají třeba tři vyrovnané a zkušené pětky a jednu mladou, my to máme tak půl na půl.

Určitě, kdo by do šestky nechtěl, ale budeme se držet při zemi. Chceme hlavně zlepšovat herní projev, aby byl stabilnější a neměli jsme zápasy jako s Třebíčí. Chceme ustálit sestavu a doufáme, že se to odrazí i ve výsledkovou stabilitu. Musíme se soustředit jenom na sebe a na své výkony a když stabilizujeme své výkony, tak samozřejmě půjdeme tabulkou nahoru. Kam dosáhnemey teď říci nedokáži. Každý máme přání hrát do šestého místa, ale je to nesmírně obtížné. V soutěži je osm mužstev, která nejsou žádnými farmami ani spolupracujícími týmy, jsou závislí sami na sobě. Právě tyto týmy mají spíš tři zkušenější pětky a mají samozřejmě vyšší ambice.