18. 10. 2016 | Petra Pilbauerová, Vojtěch Martinek

Do Litoměřic míří favorit z Kladna

Kališníky ve středu čeká velmi náročný zápas, do Kalich Areny totiž po devíti měsících zavítají kladenští Rytíři. Momentální lídr prvoligové tabulky se tak zítra vrátí na místo, kde se mu v předchozích dvou ročnících příliš nedařilo – Středočeši si ze čtyř vzájemných zápasů z kališnického svatostánku odvezli pouze jeden bod za prohru po nájezdech ve 20. kole minulé sezóny. Povede se Stadionu ubránit jeho tvrz před nájezdníky z Kladna i tentokrát? Utkání začíná v 18:00.

(foto: Josef Poláček, www.rytirikladno.cz)

HC Stadion Litoměřice – Rytíři Kladno

Údaje před
16. kolem

Porovnání
po 1. - 15. kole
6-1-2-6
celková bilance
8-2-2-3
9.
postavení v tabulce
1.
22
získané body
30
33
počet vstřelených branek
38
34
počet obdržených branek
30
Jan Veselý (4+5) - 9 bodů
nejproduktivnější hráč
Jiří Burger (4+4) - 8 bodů
Jan Veselý,
Petr Beránek,
Matúš Paločko - všichni 4 góly
nejlepší střelec
Peter Jánský – 5 gólů
Jan Veselý,
Jaroslav Kalla,
Jakub Šulc – všichni 5 asistencí
nejvíce asistencí
Roman Přikryl – 8 asistencí
Jindřich Barák - 25 TM
nejtrestanější hráč
Jurij Repe - 39 TM
Patrik Rybár - 94,17%
Jaroslav Pavelka - 96,69%
Filip Šindelář - 88,89
úspěšnost brankářů
Lukáš Cikánek- 94,21%
Miroslav Hanuljak - 93,48%
89,29%
ubráněná oslabení
90,91%
13,43%
využití přesilovek
11,43%

Posledních 5 kol z pohledu Kladna

  • Přerov - Kladno 4:0
  • Kladno - Prostějov 3:1
  • Budějovice - Kladno 3:1
  • Benátky n/J - Kladno 1:2p
  • Kladno - Havířov 3:4p

Od sestupu do první ligy se kladenským Rytířům příliš nedaří. Rozhodně ne tak, jak by sami chtěli. Klub se zájmem pokukuje po extralize, ovšem výsledky tomu neodpovídají. V základní části minulé sezony Kladno lámalo jeden rekord za druhým, poté ale přišlo hořké zklamání. Tým vypadl už ve čtvrtfinále – stejně jako rok předtím. V takové situaci se vedení klubů obvykle uchylují k radikálním řezům, kterými svůj mančaft míní ozdravit. To kladenské nebylo výjimkou.

Ze soupisky zmizela často skloňovaná jména jako David Stach, Vítězslav Bílek nebo Brendon Nash a mnozí další. Trenér Pavel Patera naopak přivedl hráče, kteří se před lety na ledové ploše dnešního ČEZ Stadionu hokej naučili hrát. Petr Ton, Jiří Burger a Petr Tenkrát. Hráči, které s Kladnem spojuje láska k domovu, a kteří mají ze strany svých spoluhráčů přirozený respekt. Ovšem samotný Patera byl za tento krok velmi kritizován. Dohromady je těmto třem posilám přes 120 let a veřejnost dění okolo přestupů vnímala negativně. Copak je do playoff může dovést přestárlé mužstvo?

Zlé jazyky se velmi mýlily. Rytíři jsou na samotné špičce tabulky a třem zmíněným posilám náleží přední příčky v týmovém bodování. Zkušenosti leckdy předčí energií nabité mládí a o tom se přesvědčily i Litoměřice v jejich prvním vzájemném střetu. Ke zmíněnému utkání se vrátíme ale o trochu později. Nyní se podívejme ve stručnosti na to, jak vypadalo tažení Rytířů do čela druhé nejvyšší soutěže.

První kroky vstříc nové sezoně byly poněkud rozpačité. Teprve až třetí kolo odehrané proti litoměřickému Stadionu dodalo Rytířům na kuráži. Následovaly dvě plnohodnotné výhry proti již Slavii a ambiciózní Jihlavě. S Třebíčí se vítězná šňůra přetrhla při samostatných nájezdech, ale šlo o druhou a poslední prohru Kladna v rámci září. Následovaly výhry proti Mostu, Kadani, Frýdku a pozitivní nálada se promítla i do měsíce října. Jedenácté kolo odehrané v Přerově se kladenským vymklo z rukou a skončilo pro ně nelichotivým výsledkem 0:4. Od té doby se výhra střídá s prohrou a tým dost možná přijede do Litoměřic s přáním stabilizovat tuto bilanci ve svůj prospěch.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

Třetí kolo letošního ročníku nabídlo historicky devátý střet kališníků s šestinásobným mistrem nejvyšší české hokejové soutěže. Téměř dva tisíce diváků na kladenském ČEZ Stadionu nesledovalo bezbrankovou podívanou dlouho – v deváté minutě otevřel skóre litoměřický Radek Pilař. Druhá část však přinesla obrat. Domácí se v ní trefili hned třikrát, přičemž před koncem dvacetiminutovky dokázal náskok kladenských hokejistů na jednu branku seříznout Jaroslav Kalla. To byl ale poslední gólový příspěvek Stadionu v utkání a Rytíři si tak po zásahu Tůmy připsali na konto výhru 4:2.

3. kolo, 12.9.: Kladno - Litoměřice 4:2
Branky a nahrávky: 25. Pekr (Tůma, Machač), 27. Machač (Tůma, Hanuljak), 40. Machač (Přikryl, Hořava), 55. Tůma (Jánský, Burger) – 9. Pilař (Jebavý), 37. Kalla (Veselý J.).
Vyloučení: 2:9, využití: 1:1
Střely na branku: 39:21
(foto: Josef Poláček, www.rytirikladno.cz)

V čele produktivity trio Burger, Ton a Přikryl

Jméno Jiřího Burgera si sice většina hokejových fanoušků spojí s extraligovými Vítkovicemi, jeho první krůčky mezi dospělými se však odehrály na Kladně. Devětatřicetiletý navrátilec má momentálně na kontě osm bodů (4+4), stejně jako další ostřílený veterán v kádru Rytířů Petr Ton (2+6), či jednadvacetiletý bek Roman Přikryl (0+8). O bod méně si v letošním ročník zatím připsali David Tůma (4+3), Patrik Machač (3+4) a Jiří Cetkovský (3+4). Hned sedmi hráčům se podařilo nasbírat šest bodů, včetně nejlepšího střelce týmu - Petera Jánského (5+1).

Lukáše Mensatora na pozici jedničky kladenského celku nahradil zkušený gólman Miroslav Hanuljak (93,48%), který do Kladna v létě přestoupil z Chomutova. Záda mu pak kryje Lukáš Cikánek (94,21%).

Sestava Kladna v posledním zápase: Hanuljak (Cikánek) – Hořava, Drtina, Růžička, Repe, Ptáček, Ulrych, Kehar – Tenkrát, Burger, Machač – Jánský, Přikryl, Strnad – Zikmund, Kubík, Ton – Cetkovský, Havlůj, Redlich.