11. 10. 2016 | Vojtěch Martinek

Prodlouží kališníci havířovské trápení?

Ve středu čeká kališníky návštěva z dalekého Slezska. Do Kalich Areny přicestuje předposlední AZ Havířov, kterému budou Litoměřice chtít vrátit porážku 1:4 z úvodního kola letošního ročníku. V kabině Slezanů momentálně nepanuje úplně nejlepší nálada -- havířovští hokejisté naposledy vyhráli 21. září proti Mostu a aktuálně mají na kontě již sedm porážek v řadě. Vstoupí Stadion do druhé čtvrtiny základní části úspěšně a podaří se mu zhasnout havířovské naděje na ukončení smolné série? Úvodní buly bude vhozeno v 18:00.

HC Stadion Litoměřice - AZ Havířov

Údaje před
14. kolem

Porovnání
po 1. - 13. kole
5-1-2-5
celková bilance
4-0-1-8
9.
postavení v tabulce
13.
19
získané body
13
30
počet vstřelených branek
27
31
počet obdržených branek
36
Jan Veselý (3+5) - 8 bodů
nejproduktivnější hráč
Daniel Štumpf (4+4),
Marek Haas (3+5) - oba 8 bodů
Matúš Paločko – 4 góly
nejlepší střelec
Daniel Štumpf,
Michal Sztefek - oba 4 góly
Jan Veselý,
Jaroslav Kalla - oba 5 asistencí
nejvíce asistencí
David Dvořáček – 6 asistencí
Martin Bača – 36 TM
nejtrestanější hráč
Karol Korím – 18 TM
Jaroslav Pavelka – 96,59%
Patrik Rybár - 94,17%
Filip Šindelář – 88,89%
úspěšnost brankářů
Marek Laco - 91,22%
Kamil Šimeček - 90,74%
Jiří Matoušek - 78,57%
88,16%
ubráněná oslabení
84,85%
13,33%
využití přesilovek
12,12%

AZet má z posledních sedmi utkání jediný bod

Posledních 5 kol z pohledu Havířova

  • Benátky - Havířov 2:5
  • Havířov - Motor 1:2
  • Prostějov - Havířov 7:3
  • Havířov - Přerov 2:3pp.
  • Ústí - Havířov 3:1

Vstup AZetu do soutěže byl poměrně dobrý, z prvních dvou střetů si celek ze Slezska odnesl všech šest možných bodů -- nejprve porazil kališníky 4:1, a o dva dny později si vyšlápl i na kladenské Rytíře. Po dvou výhrách přišly dvě porážky, a to proti Slavii a Jihlavě. V pátém kole pak havířovští hokejisté uspěli v Třebíči, o zápas později v K&K PNEU Aréně ubránili dva body před hosty z Mostu.

To ale byla pro zatím poslední výhra. Jediný bod, který si AZet připsal do tabulky v následujících sedmi ligových utkáních, byl ze zápasu desátého kola, ve kterém se na ledě Havířova představil Přerov. Domácím se povedlo dvě minuty před koncem srovnat stav na 2:2 zásluhou Daniela Štumpfa, v nastaveném čase ale o vítězi utkání rozhodl pohotovou tečí přerovský Matouš Kratochvíl.

Ani poté to se Slezany nevypadalo o moc lépe. Z půdy Prostějova se v následujícím kole vraceli s prázdnou po prohře 3:7, nezdarem skončily i poslední dva zápasy s Českými Budějovicemi a černým koněm WSM Ligy z Benátek nad Jizerou. AZet se tak po třinácti kolech krčí na předposlední přičce soutěže, s pouhým tříbodovým náskokem na poslední Kadaň.

Kališníci mají Havířovu co vracet

První kolo letošního ročníku WSM Ligy zavedlo svěřence trenérské dvojice Říha-Tvrzník právě do Havířova. Domácí poslal do vedení ve třinácté minutě Štumpf, přičemž na odpověď kališníků se čekalo až do samotného závěru prostřední dvacetiminutovky. Tři minuty před koncem druhé periody se prosadil Ondřej Kopta a do kabin se tak šlo za vyrovnaného stavu. V průběhu posledního dějství ale AZet zvládl Rybára prostřelit hned třikrát a Litoměřice se tak domu vracely s prázdnou.

1. kolo, 7.9.: Havířov - Litoměřice 4:1
Branky a nahrávky: 13. Štumpf (Pechanec, Maruna), 43. Sztefek (Haas), 56. Pechanec (Štumpf, Petran), 58. Gřeš (Kotala) – 37. Kopta (Hanták, Švagrovský).
Vyloučení: 4:9, využití: 2:0.
Střely na branku: 43:22
Diváci: 1 530
Třetiny: 1:0, 0:1, 3:0.

Ofenzívu táhnou Štumpf s Haasem, nad startem Laca visí otazník

Nejproduktivnějšími hráči AZetu v letošní sezóně jsou forvardi Daniel Štumpf (4+4) a Marek Haas (3+5). Oběma se zatím povedlo nasbírat osm bodů, stejně jako neproduktivnějšímu útočníkovi Stadionu -- Janu Veselému. O bod méně pak mají na kontě Antonín Pechanec (2+5) spolu s Janem Marunou (3+4), jednou z největších ikon moderního havířovského hokejového klubu. Nejlepším nahrávačem AZetu je pak se šesti přihrávkami David Dvořáček (0+6), který v sezóně 2014/15 hájil mimo pražské Sparty i barvy Litoměřic.

Jedničkou Havířova je, stejně jako v minulém ročníku, slovenský gólman Marek Laco (úsp. 91,22%). Nad jeho příjezdem do Kalich Areny ale visí otazník -- pětatřicetiletý veterán se zkušenostmi ze slovenské či kazašské nejvyšší soutěže totiž kvůli zranění vynechal poslední dva zápasy AZetu a není vůbec jisté, zda-li na zápas odcestuje. V obou zápasech za něj zaskočil devatenáctiletý Kamil Šimeček (úsp. 90,74%), kterého mohli litoměřičtí fanoušci vidět na finálovém turnaji Extraligy juniorů v březnu, během kterého střežil svatyni Vítkovic. Na pětatřicet minut se pak v havířovské brance letos mihl i sedmnáctiletý Jiří Matoušek (úsp. 78,57%).

Sestava Havířova v posledním zápase: Šimeček (26. Matoušek) – Lenďák, Krisl, Seman, Nesvadba, Korím, Petran, Dudek – Dvořáček, Haas, Matula – Štumpf, Pechanec, Hlinka – Kotala, Bednář, Meidl – Kalus, Anděl, Gřeš.