25. 3. 2016 | Vojtěch Martinek

Představujeme finalisty: HC Plzeň 1929

A-tým se včera kvalifikoval do dalšího ročníku hokejové Ligy mistrů, juniorka bude příští týden hrát v Litoměřicích o titul. Řeč není o nikom jiném, než o klubu ze západočeské metropole -- HC Plzeň 1929. Ten po dobrém výkonu v základní části zaznamenal v obou vyřazovacích sériích pouze jedinou prohru a poměrně hladce si tak zajistil jízdenku na finálový turnaj. Budou to právě indiáni, kteří příští pátek zvednou nad hlavu trofej pro mistra republiky?

Základní část

Fakta o Plzni
  • Rok založení: 1929
  • Počet titulů ELJ: 0
  • Hlavní trenér: David Bruk
  • Kapitán: Václav Krliš
  • Umístění v zák. části: 3.

Pod taktovkou bývalého plzeňského útočníka Davida Bruka se mladí indiáni probojovali až na třetí místo v základní části. Plzeňské hokejisty ale musí hodně mrzet jejich vstup do sezóny. Téměř třetinu všech svých porážek totiž zaznamenali mezi šestým a desátým kolem a strastiplnou sérii pěti proher ukončil až střet s Karlovými Vary, který domácí Plzeň vyhrála 7:3. Pak se ale Západočeši rozjeli a v průběhu základní části dokonce nasázeli "desítku" hned dvěma soupeřům -- Olomouci (25. kolo, 10:3) a Českým Budějovicím (40. kolo, 10:5).

Play-off

Osmifinále: Plzeň - Zlín 3:0 na zápasy

Plzeňská Home Monitoring Arena se stala dějištěm dvou úvodních osmifinálových střetů, které domácí zvládli na výbornou. V prvním zápase hosty i přes dramatickou třetí část porazili 6:4, z odvety si málem Zlín na Moravu vezl desetibrankový příděl. Indiáni ale berany nakonec porazili "pouze" 9:3. Série se přesunula z jednoho krajského města do druhého a Zlín čekal před domácím publikem zápas o přežití. Plzeň se ale přes Zimní stadion Luďka Čajky převalila jako parní válec a rozjela domácí 8:3. Ve čtvrtfinále je tak čekala pražská Slavia, která si ve třech zápasech poradila s Kladnem.

(foto: Roman Turovský, hokej.zlin.cz)

Čtvrtfinále: Plzeň - Slavia 3:1 na zápasy

Podceňovat soupeře se nikdy nevyplácí. Sešívaní se hned v prvním zápase přiblížili postupu na finálový turnaj -- domácí Plzeň překvapivě porazili 3:2. Indiáni se ale okamžitě vzpamatovali a velmi rychle ukončili veškeré naděje Pražanů. Druhý zápas na ledě HM Arény vyhráli 5:2 a ani v Edenu už nezaváhali. Po vítězstvích 4:1 a 3:1 bylo vymalováno.

(foto: Martina Kramerová, hc-slavia.cz)

Na koho si dát pozor?

V první desítce nejproduktivnějších hráčů Extraligy juniorů figurují hned tři jména z Plzně -- Filip Suchý (43 Z, 29+34), Václav Krliš (44 Z, 26+28) a Šimon Petráš (42 Z, 21+27). Poslední jmenovaný je momentálně s šesti brankami a šesti asistencemi bodovým tahounem Západočechů v play-off. Brankářský tandem indiánů tvoří dvojice Adam Zeman (95,51% úsp.) a Jonáš Štekr (88,18% úsp.).

(foto: Michal Belšán, hcskoda.cz)