12. 2. 2016 | Vojtěch Martinek

Zhasnou kališníci třebíčské naděje?

Klání jednapadesátého kola bude pro Stadion možná nejdůležitější střetnutí letošní sezóny. Sobotním soupeřem totiž bude Horácká Slavia Třebíč, která se ztrátou pouhých dvou bodů kališníkům nebezpečně šlape na paty. V případě tříbodového vítězství na Vysočině si Stadion zajistí účast v předkole, zatímco v případě porážky v základní hrací době si cestu do play-off zkomplikuje. Podaří se kališníkům sestřelit Bílé hvězdy, nebo o osudu Stadionu bude muset rozhodnout až středeční souboj s Mostem? Utkání začne v 17:30.

HC Stadion Litoměřice - SK Horácká Slavia Třebíč

Údaje před
51. kolem

Porovnání
po 1. - 50. kole
15-9-6-20
celková bilance
16-6-7-21
10.
postavení v tabulce
11.
69
získané body
67
143
počet vstřelených branek
124
170
počet obdržených branek
143
Jaroslav Kalla (11+29) - 40 b.
nejproduktivnější hráč
David Dolníček (17+23),
Roman Erat (10+30) - oba 40 b.
Zdeněk Doležal - 17 gólů
nejlepší střelec
David Dolníček - 17 gólů
Jaroslav Kalla - 29
nejvíce asistencí
Roman Erat - 30
Jakub Šulc - 115 TM
nejtrestanější hráč
David Dolníček - 102 TM
Jaroslav Pavelka – 91,19%
Adam Svoboda – 89,62%
Martin Michajlov - 85,45%
úspěšnost brankářů
Karel Vejmelka - 91,87%
Martin Falter - 89,15%
Dominik Svoboda - 88,24%
Filip Šindelář - 91,89%
81,62%
ubráněná oslabení
82,11%
18,57%
využití přesilovek
17,87%

Bílé hvězdy pod lupou

Posledních pět zápasů

  • Třebíč - Kadaň 6:1
  • Třebíč - Motor 4:5
  • Most - Třebíč 3:2
  • Třebíč - Jihlava 4:2
  • Havířov - Třebíč 1:2

Sobotní zápas nebude pro kališníky procházkou růžovým sadem. Třebíčským hokejistům se sice většinu základní části nedařilo, avšak nyní se zdají být ve formě a připraveni do posledních sil bojovat o účast v předkole play-off. V posledním kole se jim podařilo zaskočit favorita z Havířova a před jeho fanoušky jej obrat ho o všechny body, zatímco o kolo předtím v Mann Hummel Areně uspěli proti jihlavskému rivalovi. Hru v oslabení mají třebíčští lépe natrénovanou, než Stadion, avšak v přesilovkách jsou úspěšnější Litoměřice. A v početní výhodě se jim daří právě venku -- v posledních pěti venkovních zápasech měli kališníci průměrné využití přesilovek okolo šestatřiceti procent.

Komu se daří?

O korunu pro krále třebíčské produktivity se dělí dva hráči. Prvním je sedmatřicetiletý forvard David Dolníček (17+23), druhým je o rok mladší útočník Roman Erat (10+30). Oba v dosavadním průběhu základní části WSM Ligy nasbírali přesně čtyřicet bodů. S odstupem jedenácti bodů je třetím nejúspěšnějším hráčem Horácké Slavie olomoucký Matěj Pekr (14+15). Náramně se daří i slovinskému obránci Matiči Podlipnikovi, který se k týmu připojil na začátku ledna. Ten ve třinácti zápasech v dresu Bílých hvězd nasbíral celkem deset bodů.

Jak vypadá cesta do předkola?

Kališníci momentálně okupují desátou příčku tabulky, tudíž se nacházejí na poslední postupové pozici do předkola. Jedenáctá Třebíč na Stadion ztrácí, jak jsem již výše avizoval, pouhé dva body.

Vítězstvím v základní hrací době by si Litoměřice zajistily účast v předkole play-off. Na Třebíč by měly pětibodový náskok, který by Bílé hvězdy již nemohly v žádném případě dostihnout.

Výhrou v nastaveném čase či nájezdech by mezi kališníky a Horáckou Slavii vznikl rozdíl tří bodů. Stadion by ve středu musel proti Mostu vybojovat minimálně jeden bod.

• Pokud litoměřičtí padnou po prodloužení, zachovají si sice desátou příčku, ale od Třebíče je bude dělit pouze jeden jediný bod.

Prohra po šedesáti minutách by znamenala pád na jedenáctou příčku. Kališníci by pak svůj osud neměli ve svých vlastních rukou, ale museli by doufat v úspěch ústeckého Slovanu, který Horáckou Slavii vyzve na souboj ve středu.

50. kolo z pohledu obou celků

HC Stadion Litoměřice - SK Kadaň 3:2sn. (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)
Sestava Litoměřic:
Svoboda (Pavelka) – Plášil, Toman, Piegl, Pavlas, Šulc, Jebavý, Bažant, Mikliš – Horna, Kalla, Švagrovský – Vantuch, Nedvídek, Kopta – Přeučil, Doležal, Beránek – Berger, Racek, Valášek

AZ Havířov - SK Horácká Slavia Třebíč 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Sestava Třebíče:
Vejmelka (Svoboda) – Malena, Podlipnik, Niko, Čejka, Schejbal, Štindl, Šaur – Erat, Dolníček, Kristl – Kusko, Raška, Psota – Wasserbauer, Zohorna, Přibyl – Čech, Juráň, Pokorný