12. 1. 2016 | Petra Pilbauerová

Trenér Markus Frankenberger o přípravě na nadcházející mistrovství světa

Markus Frankenberger je hlavním trenérem australské reprezentace do dvaceti let. S pomocí svého kolegy Josefa Rezka nám poskytl rozhovor, ve kterém se vyjádřil k odehranému zápasu, nadcházejícímu mistrovství světa a celkové přípravě, kterou si tým prochází.

Jak hodnotíte výkon vašich hráčů během utkání s Litoměřicemi?

Se zápasem jsem spokojený. Intenzita, kterou jsme předvedli, byla dobrá. Na ledě jsme teprve čtvrtým dnem, takže jsme po cestě ještě unavení. Sice jsme prohráli s velkým rozdílem, ale pro nás to bylo dobré utkání.

Jaký je program vaší návštěvy?

V České republice jsme na týdenním přípravném kempu, kde sehrajeme dvě exhibiční utkání. Poté odjíždíme do Srbska na mistrovství světa. Ještě před odletem tým podstoupil čtyřměsíční suchou přípravu a kluci jsou teď v podstatě poprvé společně na ledě.

Co říkáte na zázemí litoměřického zimního stadionu?

Zdejší stadion jsme navštívili již loni a byli jsme velmi spokojení. Rádi bychom tímto poděkovali panu Fišerovi za to, jak nás zde hostí a i ostatním lidem, kteří nám tuto návštěvu umožnili.

Jak došlo ke spolupráci s Litoměřicemi?

Dříve jsme jezdili často do Finska, ale chtěli jsme změnu. Je pro nás příhodné, že je zde dohromady hala s hotelem. Herní úroveň zdejších hráčů nám vyhovuje. Našli jsme zde adekvátního soupeře, což se nám ve Finsku nepodařilo.

V čem tkví rozdíl mezi australským a českým hokejem?

Největší rozdíl je v technice. Kluci si přihrávají velmi svižně, zatímco my hrajeme spíš fyzický hokej. Čeští hokejisté vsází na techniku a jsou velmi chytří. Přemýšlí rychle, a jakmile se dostanou k puku, ví, co s ním mají dělat. S tím my máme problém.

Jaké jsou ambice vašeho týmu?

Každý rok, když vyrážíme na mistrovství světa, chceme vyhrát dva tři zápasy, abychom měli stoprocentní šanci na medaili. Určitě nechceme spadnout.

Čekají vás před mistrovstvím i jiné zápasy?

Za dva dny nás čeká zápas v Lovosicích proti DDM České Budějovice.

Více o australské U20:

Australané jsou součástí divizní skupiny v rámci mistrovství světa označované jako IIB. Jedná se o turnaje nižší kategorie, do kterých jsou slabší reprezentační týmy rozděleny dle výkonu. Australská juniorka sehrála svůj první mezinárodní zápas v roce 1983. Během následujících čtyř let tým postihlo mnoho porážek. Tu nejtvrdší jim uštědřila tehdejší Jugoslávie. Po nepříliš šťastném období následovala pauza, která trvala do roku 2000. Poté se dal tým znovu dohromady a vyhrál nad Islandem. Následovala další vítězství. Austrálie se postupem času pohybovala mezi druhou a třetí divizí. V roce 2010 se zúčastnila šampionátu v Istanbulu, po kterém postoupila zpět do druhé skupiny a v té je dodnes.