13. 12. 2015 | Petra Pilbauerová

Uplynulá část sezony z pohledu trenéra Daniela Tvrzníka

První polovina sezony je minulostí. Přinesla několik změn, které měly pozitivní, ale i méně příznivý vliv na postup litoměřického A-týmu v rámci WSM ligy. I přes to se Kališníci probojovali ze spodních příček tabulky a v současné době se těší šestému místu. Jak se k uplynulé době staví trenér Daniel Tvrzník?

Zaznamenal jste zlepšení oproti první čtvrtině sezony?

Myslím si, že naše aktuální umístění v tabulce a počet získaných bodů odpovídá tomu, čím jsme si během sezony prošli. V současné chvíli máme 52 bodů, s čímž nemůžeme být nespokojení. Samozřejmě jako každý jiný tým si můžeme i říkat, že jsme mohli mít o pár bodů víc. Do nové sezony vstoupilo hned několik našich hráčů zraněných nebo byli bez tréninku po zranění. V poslední době sbíráme body celkem pravidelně a věřím tomu, že se o první šestku popereme.

Co pro Vás letos bylo zatím největší překážkou?

Špatně rozjetý začátek, kdy jsme měli šest – sedm hráčů na marodce postihne jakýkoliv tým. I v této chvíli není marodka prázdná, ale je to podstatně lepší. Martin Procházka je momentálně na Spartě a na ledě nám také chybí. Díky tomu nejdeme do dvou zápasů po sobě se stejnou sestavou. Není to příjemné, ale rozhodně se na to nechceme vymlouvat. Obdobné problémy řeší i jiné mančafty.

A co byste naopak zhodnotil kladně?

Od reprezentační přestávky se nám podařilo snížit průměr inkasovaných branek. Před pauzou to byly zhruba tři – čtyři branky za zápas, teď to držíme kolem dvou. Kromě toho se zlepšila i naše hra v oslabení. Na druhou stranu střílíme méně gólů a o něco hůř se nám daří při přesilové hře. Budeme na tom muset ještě zapracovat.

Jak to vypadá s hráči na marodce?

V současné době jsou na marodce Ondřej Mikliš s Lukášem Nedvídkem. Doufáme, že nás v nejbližších dnech žádná další zranění nepotkají. Věřím, že kádr jaký máme teď, vydrží nějakou dobu pohromadě.

Z týmu odešel Angel Krstev. Jak se vás tato ztráta dotkla během posledních zápasů? Uvažujete o náhradě?

Derby proti Ústí nad Labem nám jasně ukázalo, jak tu Angela Krsteva postrádáme. Zkušený obránce jeho kvalit by scházel asi většině prvoligových týmů. Pokud tu není ani Jiří Vašíček, máme tu pouze dva zkušené obránce. Zápas s Ústím nám jasně ukázal, kde máme slabinu. Z tohoto důvodu pracujeme na tom, aby se nám Krsteva podařilo nahradit. Klub je v jednání s jedním zkušeným obráncem, který by nám velmi pomohl jak při přesilových hrách, tak před naší bránou. Věřím tomu, že se k nám na ledě po vánoční přestávce přidá.

Čekají vás nějaké další úpravy v sestavě?

Teď máme před sebou reprezentační přestávku. Během té bychom rádi uspořádali takový menší kemp, kdy si pozveme několik mladých hráčů, které bychom chtěli vidět. Nejsme totiž úplně spokojení s tím, co tu někteří z nich předvádějí ať už po stránce výkonnostní nebo co se týče jejich přístupu. Uvidíme, jak se s tím poperou. Kromě toho chceme také rozšířit brankářský post. Gólmany máme dva, a pokud by se jeden z nich zranil nebo onemocněl, mohly by tím pro nás nastat komplikace. Navíc Martin Michajlov se do branky delší dobu nedostal, a protože chceme, aby také chytal pravidelně, dostane možnost v Bílině.

Jak si rozumíte se svým novým kolegou Milošem Říhou?

Úplně bez problému. Miloš Říha je mladší než já, což je pro mě změna, protože tu většinou působili trenéři starší. Podle mého názoru jsme na stejné notě. Chceme hrát agresivní bruslivý hokej. Myslím si, že si rozumíme ale i mimo led. Doufám, že to takto vydrží.

Od jeho příchodu došlo zajisté k nějakým změnám. V čem spočívají? A přinesly zlepšení?

Každý trenér má na hokej trochu jiný pohled. Je to i impuls pro kabinu, kluci jsou potom podstatně pozornější a možná i sami na sebe přísnější. Není to ale dlouhodobý stav, hráči svého trenéra za nějaký čas prokouknou. Upravili jsme nějaké věci týkající se systému hry, ale i tréninků.

Jaká je aktuální nálada v kabině?

Derby s Ústím se nepovedlo, obzvlášť poslední třetina. Po zápase jsme museli v kabině trochu zvýšit hlas. Předtím jsme měli totiž období, kdy jsme bodovali v deseti z dvanácti zápasů a to vneslo do kádru pohodu. Opět se to podařilo díky zápasu v Šumperku, který byl pro mančaft přínosem a myslím si, že to kluky opět povzbudilo. Utkání jsme odehráli výborně a jsem si jistý, že to nebyl pouze jednorázový výstřelek.

V Šumperku jste tedy byli spokojení s výkonem hráčů?

Tým byl obětavý a disciplinovaný, takže spokojení jsme určitě byli. Pokud bychom takový výkon předváděli pravidelně, věřím, že se v rámci prvních šesti míst tabulky udržíme. Na druhou stranu nás trochu trápí fakt, že se nám momentálně víc daří při venkovních zápasech. Hra je o něco uvolněnější nežli doma. Doufám, že se nám to díky domácí výhře nad Přerovem podařilo zlomit.

Myslíte si, že bylo toto utkání tím nejpovedenějším v poslední době?

Odehráli jsme více zdařilých zápasů např. ten poslední, který jsme sehráli proti Kladnu nebo domácí s Jihlavou, kdy jsme sice nevyhráli, ale předvedený výkon si zasloužil pochvalu.

Jste spokojený s atmosférou během domácích zápasů?

Určitě ano. Už po šest let si držíme průměrnou návštěvnost zhruba 1050 diváků, což je velmi dobré. Diváci jsou pro nás opravdu důležití. Pokud by na zápasy nikdo nechodil, asi by nemělo význam tu držet první ligu. Letos máme bohužel víc zápasů ve všední dny, kdy je návštěvnost o něco slabší nežli v sobotu, ale i tak můžeme být spokojení. Rád bych tímto našim fanouškům za projevenou podporu poděkoval.