7. 12. 2015 | Petra Pilbauerová

Dva roky v Americe mi daly hodně, říká Ondřej Kopta

Rané hokejové zkušenosti získal Ondřej Kopta v Plzni, kde si prošel mladším a starším dorostem. Poté jeho rozjetá kariéra dostala zajímavý spád a ročník 2011-12 strávil v USA pod záštitou klubu Texas Tornado. Následující sezonu byl k vidění v dresu kanadských Niagara IceDogs. Od roku 2014-15 je součástí Mountfieldu Hradec Králové. Během posledního derby s ústeckým Slovanem svojí asistencí dopomohl ke vstřelení jedné ze dvou branek Litoměřic.

Derby se Slovanem nedopadlo nejlépe. Jak tento zápas vidíte Vy?

Úvodní třetina byla poměrně dobrá. Prvních deset minut jsme předváděli jednoduchý hokej, tlačili se do střely. V průběhu hry se pro nás situace zhoršovala. Nehráli jsme do obrany a soupeř si tak s námi dělal, co chtěl. Ústí bylo silné na puku a my jsme nedokázali zachytit jeho pohyb.

Vypadalo to, že hosté byli i rychlejší..

To je pravda. Nestačili jsme s nimi bruslit zejména v našem obranném pásmu a díky tomu si utvořili hned několik slibných šancí. Nedařilo se nám pokrýt protihráče mezi kruhy. Ti tak měli dostatek prostoru, aby mohli střílet na gólmana.

Na druhou stranu se počet našich vyloučení snížil..

Během posledních utkání jsme hráli velmi často v oslabení a je potřeba, abychom si na to dali větší pozor. Díky tomu poté inkasujeme zbytečné góly a zápas je pro nás o to náročnější. V tomto směru jsme se během zápasu se Slovanem zlepšili, ale to bude z kladů asi vše.

Dvě třetiny probíhala hra vyrovnaně. Bylo to pak pouze o tom, kdo vstřelí další branku a vytvoří si náskok?

I my jsme měli několik šancí, abychom mohli proměnit a dostat se tak do vedení. Ústí si svoji výhru zasloužilo.

Průběh utkání pravděpodobně značně ovlivnila první přesilová hra hostí..

Roli tu hraje mnoho faktorů. Zápas je dlouhý a těžko říct, zdali o tom rozhodlo naše první oslabení. Po desáté minutě si soupeř držel puk a v útočném pásmu nás měl pod kontrolou.

Slovan má silný první útok, souhlasíte s tímto tvrzením?

Ano, mají tam zkušené hráče, kteří si umí podržet a nahrát kotouč. V tomto zápase své zkušenosti a kvality pouze potvrdili.

Určitě jste ale doufali v to, že z tohoto zápasu nějaké body uhrajete?

Do každého utkání vstupujeme s cílem získat tři body. Tentokrát to ale nebylo ono. Myslím si, že jsme do toho mohli dát více. Přece jen to bylo derby a to by se mělo hrát trochu jinak.

Byl jste spokojený s atmosférou?

Byla krásná. Bohužel jsme podporu našich fanoušků nedokázali oplatit.

A jak se hrálo Vám konkrétně?

Odehrál jsem už povedenější, ale i horší zápasy. Vždy to může být lepší.

Přišel jste sem z Hradce Králové, ale za sebou máte i zkušenosti ze zahraničí..

Dva roky jsem strávil za mořem. První rok ve Spojených státech a poté v Kanadě. Dalo mi to do života hodně a to nejen po hokejové stránce. Bylo mi 16, takže jsem se musel i osamostatnit a naučit se jazyk.

Vyzkoušel jste si i několik extraligových zápasů v dresu Mountfieldu HK. Jak na Vás působí rozdíl mezi nejvyšší hokejovou soutěží a první ligou?

Můj osobní názor je takový, že hráči v extralize jsou už o něco vyspělejší. Hraje se víc takticky. První liga je také kvalitní soutěž a jsou zápasy, které by se mohly rovnat extralize. Je ale znát, že tu často hrají podstatně mladší hráči.