5. 8. 2015 | Vojtěch Martinek

Do Litoměřic přicestují Benátky nad Jizerou

Po úterní prohře v Kadani si budou chtít hokejisté Stadionu spravit chuť na týmu HC Benátky nad Jizerou. Pro oba kluby to bude teprve druhé přípravné utkání – Benátky ve středu podlehly ruské Jugře Chanty-Mansijsk. Litoměřice mají Benátkám co oplácet. Byl to právě středočeský celek, který Stadionu zabránil minulou sezónu v postupu z předkola play-off. Domácí premiéru si Stadion odbyde ve čtvrtek v 18:00.

Kadaň – Litoměřice: zápas přesilovek

Do utkání v Kadani nastoupily Litoměřice bez hlavních opor. Zprvu se Stadionu dařilo a ze začátku mohl dokonce skóre otevřít litoměřický Lukáš Kastner, avšak jeho střela minula Strmeňovu bránu. První se prosadil na přelomu desáté a jedenácté minuty domácí Martin Rohan, kterému se povedlo do brány dorazit střelu jeho bratra Tomáše. Kadaň si prvním gólem vybudovala tlak, který se jí podařilo držet až to 14. minuty. Vyloučení Müllera však vzalo domácím vítr z plachet a otevřelo šanci Václavu Rackovi, který po osmadvaceti vteřinách početní výhody dokázal rozvlnit síť kadaňské branky. Vyrovnáno. Litoměřice se vzápětí ocitly v další přesilové hře, během které se dostal do velké šance Bartoň. Jeho přihrávku však zachytil jeden z obránců žlutočerného celku. Od druhé třetiny však bylo jasné, kdo je domácí a kdo je host. Kadaň měla celou třetinu převahu, což vedlo ke dvěma vyloučením kališníků. Zatímco první vyloučení se povedlo litoměřickým ubránit, v druhém se jim to už nezdařilo. Prudká střela Kamila Charouska skončila za zády Michajlova. Hned z kraje třetí třetiny se nechal vyloučit Martin Bartoň a jeho vysokou hůl potrestali bratři Rohanovi. Tentokrát si však prohodily role – střelcem třetí kadaňské branky se stal Tomáš Rohan. Rovněž Litoměřice měly několik šancí. Dvoubrankový deficit se jim však korigovat nepodařilo.

Benátky - Jugra: sibiřská dominance

Benátky čekal v prvním přípravném zápase o několik úrovní lepší soupeř, konkrétně Jugra Chanty-Mansijsk z východoevropské KHL. Střetnutí prvoligových Benátek s ruským gigantem mohlo tedy připomínat biblickou bitvu Davida s Goliášem, ze které však, na rozdíl od starodávného příběhu, vzešel vítězně silnější Goliáš. Premiéra benátského trenéra Čelanského jistě nevyšla podle jeho představ, jelikož si Jugra s domácím týmem bez významnějších potíží poradila. Po gólech Volova, Bortnikova, Ivanova a Ugolinkova odjíždí ze středních Čech s vítězstvím 4:1. Čestnou branku domácích si připsal Jiří Říha střelou od modré čáry ve třetí třetině.

Otevřený účet

Stadion v minulé sezóně po nevydařeném závěru narazil v předkole play-off právě na Středočechy. Na rozdíl od základní části, ve které Stadion dvě ze čtyř vzájemných utkání vyhrál a byl Benátkám rovnocenným soupeřem, předkolo nabídlo radikálně odlišný obraz hry. Všechna tři utkání skončila vítězstvím Benátek a Litoměřicím se tak zavřely brány play-off.

Sestava Litoměřic z utkání v Kadani: Michajlov (Března) – Málek, Piegl, Brandejský, Racek, Rousek, Plášil, Chmel, Krátoška, Valášek, Hovsepyan, Bílek, Šikner, Bartoň, Zajan, Sýkora, Hercig, Půlpán, Kastner, Ransdorf

Sestava Benátek z utkání proti Jugře: Schwarz (Hosnedl) – Jandejsek, Hubáček, Ulrych, Kajínek, Říha, Čermák – Matějček, Lakatoš, Petelin – Dlouhý, Miškovský, Volf – Král, Plodek, Špaček – Hrníčko, Jonâk, Víšek.