12. 4. 2015 | Miroslav Kejmar

Martin Tvrzník hodnotí uplynulou sezónu juniorů

Martin Tvrzník společně s Janem Fišerou dotáhl tým juniorů až do baráže o DHL extraligu juniorů, kde se utkali s dvojicí Dukla Jihlava a Mountfield HK. Nakonec suverénně postupujícím se stali královští Lvi, jenž vyhráli všechna utkání. Necelých čtrnáct dní po skončení sezóny tak trenér nejstarší mládežnické kategorie v Litoměřicích promluvil nejen o celé sezóně, ale také výhledově o té následující.

Díky postupu do baráže se sezóna nedá hodnotit jinak než pozitivně že?

Určitě hodnotíme sezónu jako úspěšnou, ale když se zeptáš hráčů, tak jsme si dávali postupné cíle a chtěli jsme jít co nejdál. A jak se sezóna vyvíjela, tak baráž byla spíš sen, který se nám splnil díky výborným výkonům.

Dalo se jít ještě výš nebo to byl vrchol?

Vrchol to asi byl. Ale myslíme si, že pokud bychom měli více zkušeností s podobnými zápasy, tak jsme mohli být více konkurence schopní. Ovšem do budoucna byla tato utkání k nezaplacení.

Takže k postupu do extraligy chyběl větší počet těžkých utkání?

Chyběla nám herní vyspělost a zkušenosti. Jihlava hrála extraligu, Hradec měl také “extraligový” tým a nám chybělo něco, čím bychom udělali o krůček víc.

V první třetině soutěže se až do konce bojovalo o postup. Nebylo to až příliš hektické?

My jsme si kladli ty nejvyšší cíle a také jsme to přenášeli na hráče. Jednoznačně jsem tu základní část chtěli vyhrát, ale vždy nám nějakým zbytečným způsobem utekl dobře rozehraný zápas a ztráceli jsme body. Ale jak říkám, vždy jsem chtěli atakovat ty nejvyšší příčky, bohužel ani v nadstavbě se nám to nepovedlo.

Nemysleli jste si, že bude těžší se dostal do play-off?

Ani ne těžší, ale čekali jsme jak se ta skupina bude vyvíjet. Věděli jsme, že tam budou týmy z naší základní části, které známe a čekali jsme co přinese skupina “Střed”. A zároveň díky tomu, že jsme se vyhnuli Hradci, jsme věřili, že letos do play-off půjdeme.

Co bylo zásadní pro postup do baráže o DHL extraligu juniorů?

Týmový výkon! My jsme neměli individualitu, která by nastřílela padesát branek. Ale řekl bych, že nás nakopla výhra v Písku. Tam jsme si dokázali, že můžeme uspět proti celku, který nás čtyřikrát za sebou porazil. Toto byl asi zásadní moment, kdy bylo vidět, že kluci začali tahat jeden za druhého. Celá parta se semkla a věřila, že to společně to dotáhneme dál a dál.

A čím si vysvětlujete ztrátu tohoto eutuziasmu v barážových kláních?

Play-off jsem prostě za každou cenu chtěli vyhrát. Přešli jsme přes Písek a následovala Poruba, se kterou to byla velmi vyhecovaná série. Začali chodit diváci, najednou bylo kolem juniorů “haló” a kluci se stále rvali a nevypustili jediný souboj. Nechci říct, že bychom si to nepřenesli do soubojů o extraligu, ale už to bylo postavené jiným způsobem, hrálo se každý s každým a co si budeme nalhávat. Oba soupeři byly o level výš než dosavadní týmy. Takže je to škoda, ale i tak jsme spokojení.

Myslíte, že nejaký mladší ročník může napodobit tento výsledek, či jej dokonce vylepšit?

Asi se to bude těžko napodobovat, jelikož ani my jsme s tím nepočítali. Ale určitě příští rok má juniorka na to, aby se prala o první příčky. Myslíme si, že letošní sezóna jim přinesla hodně zkušeností, které mohou příští rok prodat a opět dosáhnout vysoko.

Máte nějaké informace, kdo se zapojí do letní přípravy A týmu?

Nemáme žádné informace, ale je to plně v režii trenérů áčka.

Už máte nějaká jména, která by mohla nastoupit na střídačce juniorů pro příští sezónu?

Jednáme s různými trenéry, ale zatím není nic oficiálního, takže víc říci nemohu.

A co se týče vašeho dalšího působení v klubu?

Jelikož jsem šéftrenér mládeže, tak budu zde, ale uvidíme co všechno budu trénovat.