16. 2. 2015 | Jan Luňáček

S rolí kapitána mi pomáhala celá kabina, říká Martin Novák

Letošní sezona kališníků utekla jako voda a je čas bilancovat. O prvním roce v roli kapitána týmu jsme si povídali s útočníkem Martinem Novákem. Martin patří ke stálicím celku Stadionu a zcela určitě má jeho slovo v kabině svou váhu. I když věkem poměrně mladý hráč, v dresu domácího celku působí od samých začátků bojů ve druhé lize a svými stabilními výkony přispěl i k postupu Stadionu do druhé nejvyšší hokejové soutěže. Céčko na svůj dres si určitě zasloužil.

Martine, sezóna skončila. Jak jsi zvládl svoji funkci kapitána týmu. Musel jsi často řešit problémy v kabině, s rozhodčími na ledě nebo třeba i s trenéry?

od každého něco. Občas bylo potřeba zvýšit hlas, ale nebyl jsem na to sám. Pomáhali mi s tím starší kluci z kabiny. Myslím si, že řešit problémy se nám dařilo.

Co tobě osobně funkce kapitána dala? Cítil jsi na sobě větší odpovědnost za tým? Posílali tě hráči řešit problémy s rozhodčími?

Kolikrát se stalo, že jsem ani nepostřehl, že se na ledě něco událo. Šel jsem střídat a až pak jsem byl upozorněn na nějaký problém na ledě. V tom případě jsme se musel zvednout a za rozhodčími zajet. Vždycky jsem se snažil problém s rozhodčími nějak ukecat. Někdy se to povedlo, někdy ne.

Co poslední zápas doma s Benátkami? Asi jste hodně chtěli a motivace byla veliká. Byli jste si vědomi toho, že by vás porážka značně posunula ke konci sezóny?

Vědomi jsme si toho byli. Ale úplně nás opustilo štěstí, které někdy k výhře patří a které nás provázelo do doby před Vánocemi. Co se ale dalo dělat. Udělali jsme pro dobrý konec sezóny snad všechno. Už se nehrál hokej na krásu a byla škoda, že jsme dostávali takové nehezké branky.

Stalo se něco, co najednou otočilo přízeň štěstěny? I když tak to bývá, že tým během sezony potká nějaká krize.

Já o ničem podstatném nevím. Kdybych to věděl, tak by se to dalo řešit a zareagovat na to. Nevím, jestli to bylo tím, že jsme třeba přestali tolik střílet nebo jsme hůře bránili. Nevím, co na to říct. Zase nám chyběl jeden bod k přímému postupu. Během pěti let se ve třech případech stalo, že nám chyběl ten jeden jediný bod. Mrzí nás to.

Ty jsi v Litoměřicích už hodně dlouho. Jak bys zhodnotil letošní sezónu? I přes nepostup do dalších bojů byla vcelku povedená, ne?

Já si myslím, že letos jsme hráli velmi dobře podstanou část sezóny. Je jen škoda, že nám nevyšel jeden měsíc, a to leden, kdy se o všem rozhodovalo. Měli jsme nepovedené zápasy se Šumperkem, Třebíčí nebo Kadaní, kdy to vypadalo na body, ale nakonec to dopadlo v náš neprospěch. Občas to potká každý tým, ale rozhodně se na to nechci vymlouvat. Smůla je, že nakonec může chybět i zbytečně ztracený bod, o který přijdete třeba už v začátku sezóny. Například zápasy s Benátkami byly vždycky hodně vyrovnané a nepříjemné. Tenhle soupeř nám prostě nesedí.

A ty osobně jsi s letošní sezonou spokojený?

Docela ano. Má to svoje světlé i tmavší stránky. Víceméně si ale myslím, že to letos nebylo špatné. Dlouhou dobu jsme se drželi hodně vysoko a hráli jsme hezký hokej, který se musel fanouškům líbit. Ale hokej je sport a někdy to nedopadne tak, jak by si člověk představoval nebo jak by si přál.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří v další sezoně.