21. 12. 2014 | Jan Luňáček, Michaela Luňáčková

Působení v Litoměřicích mi do budoucna hodně dá, konstatuje Dominik Bílek

Jeden z nejmladších obránců litoměřických Kališníků nosí na dresu číslo 94. Jeho letošní působení v Litoměřicích je pro něho velice úspěšné. Ve své první sezoně mezi muži má již odehráno v naší druhé nejvyšší hokejové soutěži celkem 31 zápasů. Trpělivě sbírá zkušenosti po boku svých starších spoluhráčů a stal se nedílnou součástí litoměřické defenzivy. Na obránce si počíná velice zkušeně a v letošní sezoně nasbíral pouhých 14 trestných minut. Po utkání s ústeckými Lvy jsme si povídali s Dominikem Bílkem.

Dominiku, mohl bys zhodnotit derby proti týmu z Ústí nad Labem? Super výsledek, opět výhra.

V první třetině jsme hráli dost často v oslabení a v jednom jsme dokonce inkasovali. Druhá a třetí třetina byly lepší. Podařilo se nám využít přesilovku pět na tři a dostat se v utkání do vedení. Dnes nám také zahrála suprově druhá lajna a hlavně David Švagrovský, který dal dvě hezké branky. Dopustili jsme se ale v průběhu zápasu několika zbytečných vyloučení. Měli jsme štěstí, že jsme utkání rozhodli gólem do prázdné branky.

Připravovali jste se speciálně na toto utkání? V ústeckém týmu nyní nastupuje hodně hráčů, kteří dříve působili v Litoměřicích.

Nijak speciálně jsme se nepřipravovali. My mladší jsme byli na Spartě a přijeli jsme víceméně až na utkání. Samozřejmě jsme ale nějaké pokyny dostali. Já jsem tu už nikoho z nich nezažil.

Vrátíme se zpět k zápasu. Co první třetina?

Bohužel, dostáváme se nějak pomalu a dlouho do utkání. Nevím, čím to je. Asi máme náročnou rozcvičku :) Hlavní ale je, že jsme schopni to dohnat ve druhé a třetí třetině. Asi tím také trochu napínáme diváky. Já je za dnešní povzbuzování musím pochválit. Opět byli super a celé utkání jsme je slyšeli. Dnes byla hala hodně plná.

Když dnešní utkání srovnáš se zápasem v Ústí, bylo to jiné?

Asi ano. Doma se nám hraje nějak lépe. Venku už to tak slavné není. Taky je to vidět na získaných bodech.

Ty nastupuješ v Litoměřicích od začátku svého působení pravidelně. Jak jsi tu spokojený?

Já si opravdu nemůžu na nic stěžovat. Dostávám hodně prostoru na ledě. To jsem snad nedostával ani v juniorech na Spartě. Ani jsem to sám nečekal. To, že jsem se dostal do první lajny, je pro mě hodně velký úspěch.

Jak ty sám sebe hodnotíš? Myslíš si, že máš ještě v něčem rezervy?

To určitě mám. Vždycky se dá hrát lépe. Víc se mi střelecky dařilo v přípravě, to jsem dal i nějaké branky. Teď se mi nějak nedaří. Jel jsem dokonce sám na branku, ale nepadlo to tam.

Nebyl Martin Volke moc velký v té brance?

Velký je, ale hlavně hraje super hokejkou a když jsem mu chtěl udělat kličku, tak mi puk vypíchnul. Musím ho pochválit. I za tu suprovou přihrávku na první ústeckou branku. Ještě ke všemu se mu to podařilo v jejich oslabení.

Věřili jste po dvou třetinách, že body zůstanou v Litoměřicích?

Věřili jsme si, protože jsme byli už od druhé třetiny lepší a dařilo se nám plnit to, co po nás trenéři chtěli. Myslím si, že jsme po dnešním utkání všichni spokojení.

Teď budete mít nějaký čas volno. Máte od trenérů naordinovanou nějakou přípravu?

Ne, nemáme. V pondělí a v úterý budeme mít lehký trénink a pak si můžeme užít svátky. A v sobotu už zase jedeme na daleký výlet do Havířova.

Co ty a Vánoce? Pojedeš si o svátcích zalyžovat?

To určitě ne. Já bych si na lyžích asi něco udělal, to není můj koníček. Posedím doma s rodiči, dám si nějaké cukroví a budu se koukat na pohádky.

Vraťme se zpátky k hokeji. Hraješ první sezonu mezi muži. Myslel sis, že se ti bude takhle dařit?

Netušil jsem, co mě čeká. Tenhle hokej je úplně něco jiného než juniorská extraliga. Je to mnohem rychlejší a fyzicky náročnější. Stále musíte koukat kolem sebe a hlídat si protihráče. To mezi juniory není až tak nutné. Mezi juniory se také nedohrávají souboje až tak do konce jako mezi chlapy. Já si myslím, že mi pobyt tady v Litoměřicích dá po hokejové stránce hodně do budoucna. Hodně hraju a mám důvěru trenérů, to povzbudí. Mám výborné spoluhráče a atmosféra v kabině je také výborná. Starší hráči nás mezi sebe přijali a nikdo si na nic nehraje. Já jsem tady v Litoměřicích hodně spokojený.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří.