29. 5. 2014 | Miroslav Kejmar

„Ještě nás čeká měsíc dřiny" upozorňuje Martin Tvrzník

Letní přípravu začalo nejen A-mužstvo, ale i všechny mládežnické kategorie. Hráči mají za sebou už měsíc tvrdé dřiny a ještě další měsíc mají před sebou. Šéftrenér litoměřické mládeže Martin Tvrzník v rozhovoru zhodnotil prozatímní průběh letní přípravy a vytyčil cíle, kterých hráči ještě musejí dosáhnout, než se opět postaví na ledovou plochu.

Měsíc letní přípravy máte úspěšně za sebou. Jak byste jej okomentoval?

Zatím plníme plány, jaké jsme si dali před přípravou, děti chodí, počasí nám přeje, využíváme různé sportoviště, tím pádem všechno jde tak jak má.

Panuje se všemi hráči spokojenost?

S většinou jsme spokojení, bohužel ne se všemi. Buď kluky přesvědčíme, že budou trénovat tak, jak potřebujeme, že to dělají sami pro sebe, nebo ne. Už mají vlastní hlavu na to, aby věděli co je správné.

Čím si vysvětlujete kolísavou účast na trénincích?

Popravdě nevím. Jestli je to pro někoho náročné nebo je to nezvyk. Nevím, nemohu mluvit za ostatní. Také nám do tréninků zasáhli maturity a školní akce, ale kluci už jsou z většiny dospělí a měli by sami vědět, co chtějí a co ne. My jim nemůžeme nakazovat, aby chodili na tréninky.

Někteří hráči z juniorského týmu už se připravují s “A” týmem. Panuje s nimi spokojenost?

Nemohu mluvit za trenéry “A” týmu, ale co s Honzou Fišerou vidíme, tak si myslíme, že odvádějí maximální práci. Jsme tady na zimním stadionu dnes a denně, chodíme se koukat na tréninky, bavíme se s trenéry.

Mládežnické kategorie, až na juniory a starší dorost chodí hrát in-line hokej. Berete to jenom jako zpestření?

Bereme to jako zpestření, ale snažíme se aby to také už nebylo jen zpestření, ale aby to mělo také něco společného s tréninkem. Myslíme si, že to je velmi dobrá dobrá průprava, vytažení ze stereotypu, ale hlavně nám to pomáhá v tom, že kluci stále procvičují nějaké návyky. Ať už je to stickhandling nebo obratnost a stabilita. Hrají 4 na 4 bez kontaktu a pořád je to hokej.

Proč nechodí dvě nejstarší mládežnické kategorie, tedy junioři a starší dorost?

Stále si myslíme, že mladší kategorie, které chodí hrát in-line hokej nepotřebují mít tolik silové a objemové tréninky, jako ti starší. Zvažujeme, že by jsme pro příští rok zapojili i tyto žákovské kategorie a měli by jednou týdně in-line hokej. Snad to bude bavit i ty starší kluky jako mladší, ale nevěděli jaký bude zájem, který nás mimochodem velmi překvapil a potěšil, ale také jsme vůbec nevěděli, jestli vůbec tady bude plocha nebo ne.

Chodíte se jako šéftrenér koukat i na tréninky ostatních žáčků?

Jelikož jsem u 3.,4.,5. a 6. třídy napsán jako trenér, tak tyto tréninky vedu a konzultujeme to s kolegy. U 7. a 8. třídy je to to stejné, akorát nevedu tréninky jako samotné, pouze je konzultuji společně v Pavlem Zuziakem, Václavem Rubešem a Radkem Pavlatou. Mladší dorost nás velmi mile překvapil, jelikož ročník je naplněný a hráči velmi tvrdě pracují pod vedením Jirky Ransdorfa a Pavla Zuziaka. Občas se tedy zajdu podívat na práci kolegů, ale spíše každý den konzultujeme svojí práci.

Jste tedy se vším spokojení.

Vždy je co zlepšovat! Jak od trenérů, tak i od samotných hráčů, ale zatím plníme to, co bychom chtěli přes léto natrénovat.

Ještě vám zbývá měsíc práce. Co vás tedy čeká a nemine?

Juniory a starší dorost nečeká nic jiného než dřina, dřina, dřina (smích). Budeme trénovat do konce školního roku. Všichni víme, že tato část sezóny je nepříjemná, všichni jsme hráli hokej, ale zase víme, že to je zapotřebí. Někdo nerad běhá, někdo nerad zvedá činky, ale zkrátka musí to být, jinak to nejde. Mladší žáčci také budou trénovat do konce školního roku, jako junioři a starší dorost. U těchto mladších kluků je to dělané hlavně formou hry a je to více do rychlosti, kdežto u skoro dospělých je to dělané spíše na sílu.

Díváte se už dopředu na srpen?

Plánujeme vypracovat program pro všechny kategorie, kde by každý žákovský tým měl mít aspoň čtyřdenní soustředění. Možná to nebude typické soustředění, že se odjede někam a tam se bude přespávat, ale bude např. čtyřdenní blok, kdy hráči budou spát zde na zimním stadionu, budou mít dvakrát denně led, tělocvičnu, aby jsme získali potřebnou fyzickou kondici pro sezónu.