8. 11. 2013 | Alexandr Stys

Česká reprezentace podlehla Finům vysoko 1:7

Český reprezentační výběr sehrál proti Finsku své druhé utkání. Po včerejší prohře 2:3pp v Roudnici nad Labem se tentokrát utkání hrálo v litoměřické Kalich Areně. Od začátku utkání byl aktivnější finský výběr a zaslouženě šel do vedení po brance Ojamäkiho. Suomi poté přidali dalších pět branek. Kosmetickou úpravu na výsledky provedl jediný český střelec Dlouhý, který snížil na 1:6. Poslední gólové slovo v zápase měli hosté, Antonen zkompletoval svým gólem vysokou výhru Finů 7:1.

Česko U19 - Finsko U19 1:7

Branky a nahrávky: 53. Dlouhý (Jergl, Mikyska) – 3. Ojamäki (Ilvonen, Ojantakanen), 27. Pulkkinen, 29. Lyytinen (Ojantakanen, Antonen), 36. Paukku (Nutivaara, Kauppila), 37. Markkula (Virtanen), 44. Lyytinen (Antonen, Ojantakanen), 60. Antonen (Markkula, Virtanen). Rozhodčí: Lacina, Pešina – Lhotský, Svoboda J. . Vyloučení: 9:6. Využíti: 0:4 . V oslabení: 0:0.

Česko U19: Gába (37. Svoboda) – Kurka, Tejnor, Moravčík, Graca, Kokeš, Buchta, Demel, Vokurka – Jergl, Dlouhý, Mikyska – Kepka, Přikryl, Michel – Šilhavý, Prokeš, Pašek – Kalfiřt, Hrníčko, Stránský.

Finsko U19:Kiviaho (Lankinen) – Ilvonen, Mäkelä, Lyytinen, Pulli, Nutivaara, Kauppila, Laakso, Rantala – Ojamäki, Virtanen, Markkula – Antonen, Ojantakanen, Vuoti – Niemenmaa, Paukku, Anttila – Hämäläinen, Pulkkinen, Kangasniemi.

Finský výběr nabuzen včerejší výhrou nad svými vrstevníky z Česka vstoupil do utkání aktivně a český brankář Gába měl od prvních minut o práci postaráno. Na ránu Mäkeläho a Rantala ještě vyzrál, ale ve 3. minutě již kapituloval. Rozhodčí signalizoval faul domácích, nabídnutou výhodu však hráči Suomi využili díky pohotové dorážce Nika Ojamäkiho. Češi se herně velmi trápili a těžko se dostávali do šancí. Naopak Finové hráli s herní pohodou a na ledové ploše předváděli útočný hokej. V jedné z šancí Niemenmaa nebezpečně tečoval kotouč před Gábou, domácí brankář ale stačil reflexivně zasáhnout.

Oba reprezentační výběry byly často vylučovány, ale ani jeden z týmu nedokázal se prosadit v početní výhodě. Do dvougólového vedení šli hráči Suomi ve 27. minutě z rychlého protiútoku. Teemu Pulkkinen projel domácí obranou, Gába jeho první střelu ještě dokázal vyrazit, také s druhým pokusem si poradil, ale potřetí už byl finský střelec úspěšný a dotlačil puk za brankovou čáru. První přesilovou hru dokázali Finové využít minutu a půl po druhé brance. Přesilovková formace hostů rozebrala českou obranu a Joonas Lyytinen zakončoval bez přípravy k pravé tyči.

Další gólová smršť přišla s dalším vyloučením Čechů. Jesse Paukku prokličkoval až před Gábu, kterého překonal forhendovým blafákem. A než se stačili domácí oklepat Finové slavili popáté a Gaba pustil do branky svého kolegu Svobodu. Na 5:0 zvyšoval Samu Markkula , který překonal Gábu z bezprostřední blízkosti.

Pokud v první polovině zápasu Finům se nedařilo využívat hry v početní výhodě, tak v té druhé jejich procentuálně úspěšnost značně vzrostla. Ve 44. minutě po využíti své třetí přesilové hry Suomi zvyšovali na hrozivých 6:0 ve svůj prospěch. Antonenovu nahrávku usměrnil z první k pravé tyči svým druhým gólem v utkání Joonas Lyytinen. O jediný zásah Česka se postarál Adam Dlouhý, který šikovnou teči poslal kotouč za záda brankáře Kiviaha. Finský výběr však měl v utkání poslední slovo. Sedmý zásah přišel opět z početní výhody, Joose Antonen po Markkulově přihrávce se trefil přesně k levé tyči.