13. 10. 2013 | Jan Luňáček, Michaela Luňáčková

Litoměřice, město hokeji zaslíbené... - I. díl

Ač jsou Litoměřice řádově nevelkým městem, lední hokej zde má svou dlouholetou tradici a na území města provozovalo svou činnost několik hokejových oddílů. Historie litoměřicjkého hokeje je ale nejasná a neprobádaná. Pokusili jsme se do historie vrátit a s pomocí pamětníků probádat tato bílá místa. Je ale možné, že některé uvedené skutečnosti mohly být jinak. Velice rádi vyslyšíme události z historie zde neuvedené a tento pohled na litoměřický hokej tím více osvětlíme. V dnešním prvním díle historie se zaměříme na oddíl ledního hokeje TJ Rudá hvězda Litoměřice, která se ve své činnosti nejvíce zasloužila o hokej mládeže. Ve druhém díle představíme hokejisty, kteří začali svou hráčskou kariéru právě v Rudé hvězdě. Další díly věnujeme VTJ Dukla Litoměřice a následně vzniku současného oddílu HC Stadion Litoměřice, který je pokračovatelem tradice hokeje v Litoměřicích. Současně bychom chtěli poděkovat za spolupráci pánům Saňovi, Pourovi a Tvrzníkovi, kteří s námi v minulosti zapátrali.

Dne 8. června v roce 1970 byla v Litoměřicích založena při útvaru SNV TJ Rudá hvězda Litoměřice a svoji činnost zpočátku zahájily oddíly kopané a sportovní střelby. Do roku 1971 byly ještě založeny oddíly juda, zápasu, karate a ledního hokeje.

V průběhu činnosti TJ Rudé hvězdy Litoměřice se stal největším oddílem oddíl ledního hokeje, který měl přes 200 členů a šest hokejových týmů od elévů až po dospělé. Týmy startovaly v krajských soutěžích. Z hokejových oddílů byl nejdříve založen tým dospělých, který hrál zpočátku v Lovosicích.

Po otevření zimního stadionu v Litoměřicích přátelským utkáním mezi juniory ČSR a týmem Maďarska se začala činnost oddílu rozšiřovat. Zimní stadion (ZS) v Litoměřicích provozoval Slavoj Litoměřice, který ale neměl oddíl ledního hokeje a neměl ani zájem ho zřídit. Správce ZS pan Kurt Kauschitz měl však velké pochopení pro lední hokej, kterému se věnoval i ve svém volném čase. K lednímu hokeji také vedl své dva syny - dvojčata - Kurta a Radka. Díky správci ZS výborně fungovala spolupráce s oddílem Rudé hvězdy. S hokejisty začala zdarma pracovat trenérská skupina, a to již zmiňovaný Kurt Kauschitz, pan Chotěbor, bratři Petrášové, pan Říčánek a další.

Vytvořením funkcionářské a trenérské struktury, většinou z řad rodičů elévů, žáků a dorostenců, se podařilo zabezpečit činnost oddílu. Zajištěním základní materiální vybavenosti a prostředků na úhradu pronájmu ledové plochy ve spolupráci s MěNV v Litoměřicích, OV ČSTV, OS LH Litoměřice, KS LH Ústí nad Labem, ekonomickým úsekem MV Praha a útvarem SNV Litoměřice, který navíc zajišťoval dopravu na zápasy, se podařilo vytvořit podmínky pro rozšíření činnosti oddílu.

Oddíl začal spolupracovat s týmem ledního hokeje VTJ Dukla Litoměřice, který také v Litoměřicích působil a byl dislokován u VÚ 6174. Velmi dobrá byla spolupráce se členy VTJ Dukla pány Bruzlem, Brodilem, Červeným, Hrdličkou, Kaiserem, Krejcarem a dalšími. V souladu s přestupním řádem bylo umožněno několika hráčům vojenského týmu startovat za tým Rudé Hvězdy, což se výrazně projevilo na celkové hráčské úrovni.

Důležitá byla též podpora tehdejších podniků na území města a okolí. Hokej v Litoměřicích podporovala SEMPRA, Okresní zemědělské sdružení, Výstaviště Zahrada Čech, litoměřické mrazírny, výrobce nábytku Kovobel, Restaurace a jídelny Litoměřice a další drobné podniky. Rozjela se naplno činnost družstev elévů, mladších žáků A a B, starších žáků, mladšího a staršího dorostu. Významný byl příchod pana Zbyňka Poura do funkce předsedy oddílu. Ve funkcích vedoucích družstev začali pracovat pánové Novák, Kestřánek, Kostelný, Lenner, Puhlovský, Šrejbr a další. Ve funkcích trenérů pracovali pánové Dyrynk, Chládek, Kampf, Kapeš, Kunst, Macek, Ryba, Valko, Vrána a další.

Výchova hokejistů v oddíle TJ Rudá hvězda tak začala přinášet své ovoce.