7. 5. 2013 | Tomáš Zetek

Dohoda Sparty s Litoměřicemi se rozšiřuje

I v nadcházející sezoně bude fungovat tahle spolupráce. Pražská Sparta se před minulým ročníkem dohodla s klubem Stadion Litoměřice, jenž se stal jejím partnerským oddílem. Pro budoucí období se ke smlouvě připojil i HC Lev Praha a největší změnu zaznamenala hlavně finanční část celé dohody. „Se spoluprací jsme byli v zásadě spokojeni, ale stáli jsme před zásadním problémem financí, které litoměřický klub nutně potřebuje pro své další působení,“ vysvětluje Petr Bříza, předseda představenstva Sparty.

V uplynulém ročníku fungoval prvoligový klub jako smluvní partner, kde na hostování dlouhodobě působila řada sparťanů. „První oficiální kontakt našeho klubu s Litoměřicemi proběhl již na podzim 2011 a velice rychle jsme našli společnou řeč. Dohoda v sobě nese užší provázání obou subjektů. Sparťanským cílem je dát v Litoměřicích mimo jiné prostor mladým hráčům a pomoci k rozvoji tamního hokeje,“ řekl Petr Bříza již před časem. Vše se povedlo už během prvního roku spolupráce, která bude trvat i nadále. A navíc bude ještě upravena.

„Zásadním problémem byly finance, které Stadion pro své působení v první lize potřebuje. Na druhé straně je velmi náročné hradit platy více než deseti mladým smluvním hráčům Sparty, kteří se pohybují po první lize,“ tvrdí Bříza. Sparta stála před rozhodnutím, zda své hráče nabízet na hostování po celé první lize, anebo je koncentrovat v jednom týmu a kontrolovat jejich vývoj, ovšem s povinností je platit. „Před rokem bychom si druhé řešení nemohli z finančních důvodů dovolit. Podle letošní nově upravené smlouvy se ale budeme díky zajištění akcionářů Sportovního Holdingu podílet i na zabezpečení rozpočtu litoměřického klubu. Hlavní trenér i smluvní hráči Sparty a Lva budou kompletně materiálně vybaveni a plně placení kluby Sportovního Holdingu. Objem našeho podílu na rozpočtu jde tak do jednotek milionů korun,“ vysvětluje Bříza.

Na litoměřickém stadionu byly už minulý rok odehrány vybrané zápasy dubnového turnaje staršího dorostu s mezinárodní účastí, jenž byl tehdy poprvé odehrán pod názvem Memoriál Jana Marka. Sparta na tamním stadionu sehrála i všechna domácí klání v European Trophy. „Organizačně bylo vše velice dobře zvládnuto. Spolupráce klapala i v tomto ohledu,“ potvrzuje Bříza. „Navíc se blíží další ročník Letní hokejové školy, která díky naší spolupráci bude v úplně novém moderním prostředí.“

Letošní ročník Letní hokejové školy se koná v termínu od 13. do 19. července v litoměřické Kalich Aréně a blízkém okolí. „Děti budou mít zajištěné ubytování a stravování přímo na zimáku, kde je k dispozici velká a malá tělocvična. Pár kroků od haly jsou venkovní sportoviště a bazén,“ popisuje Jaromír Tvrzník, předseda HC Stadion Litoměřice. „Jsem rád, že spolupráce, která funguje mezi dospělými, se rozšiřuje i na mládež, což je velké pozitivum. Nezáleží nám totiž jen na profesionálních týmech dospělých, ale také na mládeži, kterou chceme podporovat,“ dodává Tvrzník.

Podobně pozitivní hodnocení pro dosavadní spolupráci i věci budoucí jako Sparta mají i v Litoměřicích. „S kooperací mezi oběma kluby jsme byli nadmíru spokojení. Brali jsme to v podstatě jako nultou sezonu naší dlouhodobé spolupráce. Hodně věcí jsme se učili a nutno říci, že průběžně i naučili. Věřím, že nyní to bude pokračovat v podobném duchu,“ říká Tvrzník. Jako klíčovou považuje právě nově popsanou výraznější finanční podporu ze strany Holdingu. „Musím říct narovinu, že bez toho bychom hodně těžko zvládli celou sezonu úplně bez problémů. Ale dopadlo to dobře.“