4. 1. 2013 | Alexandr Stys

Další derby je před námi, v sobotu Litoměřice poměří síly s Ústeckými Lvy ve Zlatopramen Areně

Program první hokejové ligy opět nabídne souboj dvou sousedních Severočeských měst Litoměřic a Ústí nad Labem. Oba celky se sice nachází v rozdílném tabulkovém postavení, Slovan okupuje nejvyšší příčky, zatímco Stadionu se příliš nedaří a patří mu až desátá pozice. Derby mezi těmito dvěma týmy má však vždy silný náboj, jak mezi hráči na ledě tak mezi fanoušky. Utkání se hraje v sobotu 5.1 od 17:30 v ústecké Zlatopramen Aréně.

Vzájemná utkání letošní sezóny

Souboj dvou „S“ diváci letos shlédnou již potřetí. V obou předchozích utkáních se pokaždé z výhry radovali Ústečtí Lvi, kteří potvrdili roli favorita. První zápas se hrál na ledě Slovanu, který vyhráli domácí s přehledem 4:1. Lvy poslal do vedení v 8. minutě Kovář, ale po přestávce vyrovnal Martinka. Poté už góly přidávali domácí a po trefách Skleničky, Laše a Roubíka odjely Litoměřice z Ústí s prohrou.

Druhé utkání v Kalich Areně zahájil přesnou trefou Novák a domácí se dostali do překvapivého vedení. V 11. minutě však Kovář vyrovnal a Tůma ve 22. minutě otočil vývoj utkání ve prospěch Lvů. Třetí zásah do sítě Stadionu přidal kapitán Slovanu Roubík. Kališníci díky velkému náporu v závěru utkání stačili snížit zásluhou Kryštofa Kafana. Vyrovnání mohl zařídit Lapšanský, který se obtočil kolem branky a zasunul puk za pravou tyč. Ústecká branka však byla posunutá a hlavní rozhodčí gól neuznal. Lvi tak podruhé v sezóně vyzráli na Stadion.

Produktivita Roubíka drží Slovan v horních patrech tabulky

Ústecký kapitán Jaroslav Roubík vede kanadské bodování týmu a zároveň i první ligy. Ve 30 zápasech stihl Roubík nasbírat 45 bodů za dvacet branek a 25 nahrávek. Ústecký kapitán patří dlouhodobě mezi nejlepší hráče ligy a je jasně největší hvězdou Lvů. Druhý nejlepší střelec Slovanu Robin Kovář, hráč zkušený extraligovou soutěží v dresu Plzně nastřílel za Slovan 21 gólů, dva z nich do sítě Litoměřic. Za zmínku stojí i výrazné statistiky ofenzivního obránce Lukáše Poživila, ústecký bek na svém kontě má 29 bodů (10G+19A).

Slovan má k dispozici tři brankáře. Šanci v letošní sezóně dostali všichni, nejvíce startu si však připsal Vladislav Koutský, který odchytal 916 minut, v nichž si udržel úspěšnost lehce pod 90%. Zkušený Zdeněk Orct se představil v brankovišti v 15 utkáních s úspěšností 91%. Nejlepší statistiky, ale také i nejméně startu má na svém kontě třetí muž s maskou v ústeckém brankovišti – Michael Petrásek. V sedmi zápasech udržel průměr 1,79 gólu na utkání a připsal si také jednu vychytanou nulu.

Lapšanský vs. Kloz aneb kdo bude v utkání lepší

Nedávná výměna mezi oběma celky poslala Adama Lapšanského z Litoměřic k Ústeckým Lvům. Opačným směrem se vydal Jan Kloz. Lapšanský vloni hrál v dresu Chomutova proti Slovanu finále první ligy a svému tehdejšímu sokovi dělal v obraně pořádné potíže. Teď obléká dres svého loňského soupeře, nad kterým vyzrál a s Chomutovem postoupil do Extraligy. Lapšanský na podzim za Litoměřice odehrál 24 zápasů, v nichž si připsal 17 bodů (5G+12A).

Kloz v Litoměřicích působil již v předchozích sezónách, kdy patřil mezi nejlepší hráče mužstva. Letos za Slovan odehrál 25 utkání a připsal si 6 bodů za jednu branku a pět nahrávek. V Litoměřicích však tento talentovaný útočník nastupuje v útoku s Novákem a Rudovským a jejich ofenzivní síla dělá obraně soupeře vždy značné potíže.

Poslední utkání Lvů proti Mostu

Naposledy se Slovan představil na ledě Mostu. Do vedení poslal hosty Holomek a na 2:0 zvyšoval v 9. minutě Čermák. Bývalý ústecký hráč v dresu Mostu Čurilla však snížil na rozdíl jedné branky. V průběhu dvou minut však Kovář s Handlovským navýšili náskok Lvů a o utkání bylo rozhodnuto. Gengel sice ještě snížil na 2:4, ale ani závěrečná power-play 6 proti 4 Mostu gól nepřinesla a Slovan si připsal tři body za výhru.

Sestava Lva proti Mostu:

Petrásek - L. Poživil, Holomek, Vl. Brož, P. Hořava, F. Pavlík, Špelda, Grin, K. Černý - R. Kovář, Lapšanský, Ludvík - M. Čermák, T. Sýkora, Sklenička - P. Přeučil, V. Meidl, Daniel Boháč - Matai, Rod, Handlovský