11. 11. 2012 | Alexandr Stys

Čeští mladící zdolali své finské vrstevníky

Český výběr do 17let sehrál v Kalich Areně další ze svých připravných utkání proti výběru Finska. Hosté do zápasu vstoupili lépe, ale Češi se dokázali vždy dotáhnout a vyrovnát stav. O vítězství české reprezentace rozhodlo prodloužení a v něm branka Lukáše Vopelky, který do sítě Suomi nasázel hattrick.

Česko „17“ – Finsko „17“ 6:5 po prodloužení

(1:2, 2:1, 2:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Zbořil, 22. Krliš (Beneš, Švarc), 31. Vopelka (Pýcha, Karabáček), 47. Vopelka (Zacha, Mašín), 51. Karabáček, 64. Vopelka (Karabáček, Zacha) - 4. Rantanen (Haaranen), 14. Pitkänen (Nieminen), 29. Rouhiainen (Pitkänen), 41. Keskitalo (Haaranen), 57. Keskitalo (Saarela). Rozhodčí: Kalivoda, Turčan - Kis, Rozlílek. Vyloučení: 6:9. Využíti: 4:1. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4, 5:5, 6:5.

Česko: Pírs - Pýcha, Mašín, Mikliš, Zbořil, Matula, Havlín, Walter, Strunz - Karabáček, Zacha, Vopelka - Stříbrný, Kovařčík, Černoch - Kružík, Boltvan, Pilař - Krliš, Beneš, Švarc.

Finsko: Saari - Haaranen, Keskitalo, Parikka, Huuhka, Hälli, Mattsson, Tervo, Rouhiainen - Rantanen, Lämsä, Saarela - Iiasakka, Nättinen, Smedberg - Nieminen, Pitkänen, Ahoniemi - Jääskeläinen, Gymer, Mönkäre.

Utkání lépe začali domácí reprezentanti, finský brankář Saari se poprvé vytáhl proti střele Krliše z levého kruhu. Na druhé straně Pírs zachytil střelu Jääskeläinena z pravé strany efektně do lapačky. Finsko šlo do vedení ve 4. minutě, úvodní gól utkání si přesnou střelou z levého kruhu k bližší tyči české branky připsal Mikko Rantanen. Do dvoubrankového vedení se tým Suomi dostálv čase 13:08 při hře 4 na 4. Důraz před domácí brankou prokázal Miikka Pitkänen, který nadvakrát propasíroval puk pod betony českého brankáře. O první zásah českého výběru se mohl postarat Kružík, který tečoval střelu Havlína od modré čáry, kotouč však těsně minul finskou branku. Domácí reprezentaci se přece jen podařilo do první přestávky snížit stav utkání z přesilové hry. Rozehrávku Finů vystihl Jakub Zbořl, udělal dva rychlé kroky od modré čáry a propálil brankáře Saariho.

Druhou třetinu finští hokejisté začali opět aktivně, Saarela pálil od modré, ale Pírs včas zasáhl levým betonem. Českému výběru se i přes úvodní tlak Finů podařilo vyrovnat. Střelu Beneše z mezikruží Saari pouze vyrazil a u pravé tyče úspěšně dorážel Václav Krliš. Hned nato mohli domácí reprezentanti jít do vedení. Pýchova střela od modré se od Saariho vyrážečky odrazila na záda finského brankáře. Naštěstí pro něj a jeho tým spadl kotouč vedle levé tyče finské branky. Podruhé do vedení v utkání šli Finové v čase 28:54. Z přesilové hry udeřil Jere Rouhiainen, který napřáhl na modré čáře a tvrdou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě.

Využit početní výhodu dokázala i domácí reprezentace. Po vyloučení Jääskeläinena zatlačili Češi soupeře do obranného pásma a přesilovkový tlak přinesl vyrovnání. Lukáš Vopelka jako první našel vyražený puk u levé tyče a pohodlně jej uklidil do prázdné branky. Vstřelená branka českého útočníka nabudila a jeho další dvě střely Saari likvidoval s obtížemi. Hosté se do větší šance dostali až v závěru druhé třetiny při další přesilové hře. Pírs však byl pozorný, střelu Kaskitala od modré chytil do lapačky. Přesilovou hru však Finové přece jen využili začátkem třetí třetiny. Střelu Haaranena od modré tečoval před brankou mimo dosah českého brankáře Miro Keskitalo.

Českému týmu se podařilo potřetí v utkání dotáhnout soupeře. Opět to bylo z přesilové hry, třetí v pořadí. Z vrcholu pravého kruhu vystřelil Zacha a před Saarim pohotově tečoval Lukáš Vopelka, který si připsal druhou branku v utkání. Český Národní tým se poprvé dostál do vedení v 51. minutě utkání. Václav Karabáček prolétl po levém křídle a nenechal se odstavit finským obráncem. Nabruslil si před branku, kde si dokázal položit brankáře Saariho a překonal jeho levý beton. Finští hráči se však dokázali vrátit zpět do utkání, střelou z levé strany rozvlnil českou síť svým druhým gólem v zápase Miro Keskitalo . O vítězi muselo rozhodnout prodloužení, ve kterém Češi z přesilové hry rozhodli o svém vítězství. Lukáš Vopelka dostal od Václava Karabáčka přihrávku k levé tyči, odkud prostřelil Saariho, rozhodl o výhře svého týmu a završil svůj hattrick.