22. 8. 2012 | Michal Sabó

Nemusel jsem přerušit trénink a mohl jsem v něm pokračovat, pochvaloval si Dominik Hašek

Litoměřické mužstvo se blíží do závěrečné fáze náročné předsezónní přípravy. Mimo jiných hráčů, kteří se perou o místo v sestavě se na ledě Kalich Areny objevilo jedno překvapivé jméno. Do brankoviště se na litoměřickém ledě postavil olympijský vítěz z Nagana a zřejmě nejslavnější nositel čísla 39, Dominik Hašek. Po tréninku poskytla brankářská legenda krátký rozhovor, ve kterém promluvila o Litoměřicích, i o situaci ohledně plánovaného působení v NHL.

Objevil jste se na ledě s týmem Litoměřic, ačkoliv jste dosud absolvoval přípravu v Pardubicích. Jak k tomu došlo?

Mluvil jsem s trenérem Brukem, se kterým dlouhodobě spolupracuji a který se dobře znal s brankářem a generálním manažerem litoměřického mužstva Petrem Přikrylem, takže mi pomohl, abych si tu mohl zatrénovat. Trénuji sice s Pardubicemi, ale kluci odjeli na několik dní do Finska.

Jak jste do Litoměřic trefil? Byl jste tu už někdy předtím?

Byl jsem tu poprvé v životě. Neznal jsem to tu, takže pro mě to byla premiéra. Petr mi nadiktoval adresu, já jsem jí zadal do navigace a trefil jsem.

Jak se vám líbí litoměřický stadion? Je stále v podstatě nový.

Myslím, že pro město jako Litoměřice je takový stadion ideální. Líbí se mi, že kromě hokejové plochy je tu další zázemí jako tělocvična, hotel. Vše, co hokejisti potřebují, tady najdou na jednom místě.

Co vám daly tréninky s Litoměřicemi?

Ty tréninky pro mě byly důležité, protože jsem pokračoval v trénincích, které jsem dělal v Pardubicích. Jsem zatím úplně na začátku, takže to ještě není úplně ono. Cítím ale, že se to pomalu zlepšuje. Bylo to pro mě důležité, nemusel jsem přerušit trénink a mohl jsem v něm pokračovat.

Jsou tréninky s prvoligovými hráči pro brankáře jiné v porovnání s extraligovými?

Řekl bych, že v tom začátku je to spíše jedno. Není podstatné, jestli hned od začátku trénujete s těmi nejlepšími hráči. Pro mě bylo důležité, že jsem v tréninku pokračoval. Potom postupně bude samozřejmě důležité, abych trénoval s těmi nejlepšími a v Pardubicích si myslím, že jsou velmi dobří hráči.

Pan Bruk v nedávném rozhovoru říkal, že v první lize jsou trochu jiní střelci, než v extralize, že si více všímají puku, než brankáře. Pocítil jste to při tréninku s litoměřickým týmem?

Za pár tréninků to zase tolik nepoznáte. Samozřejmě ale cítíte, že v nejvyšší soutěži jsou ti hráči přeci jen techničtější. Za tu krátkou dobu, co jsem v Litoměřicích strávil, si toho ani nelze všimnout.

Jak k vám kluci v kabině přistupovali?

Já myslím, že v pohodě. S některými jsem se i trochu seznámil, když jsme prohodili pár slov.

Jak se vyvíjí věci ohledně vašeho případného působení v NHL? Je něco nového?

Tak tam není vůbec nic nového. Teď bylo takové hluché období, které v srpnu obvykle je. Bohužel všechno nasvědčuje tomu, že je určitá možnost stávky, což v mém případě není určitě ideální. Já se ale připravuju, abych byl ve formě. V případě, že bych byl bez smlouvy, jsem připraven jít do tréninkového kempu a přesvědčit některé mužstvo, že na to mám.

Kdyby byla nakonec výluka, nastoupil byste případně i v Čechách?

Toto budu ještě řešit se svým agentem. Je tam tato možnost, ale spíše počítáme s jinou.